Blog takeover: Европейска Олимпиада по Статистика (ЕОС)

ПРЕОТКРИВАНЕТО НА ЕДНА НАУКА

Статистиката звучеше страшно, когато за пръв път се сблъсках с нея в университета, но за щастие, тя се оказа доста по-интересна отколкото някога съм очаквал. Днешният Blog Takeover засяга точно тази тема. Стела, която вече за втори път пише тук, набързо ще сподели впечатленията си от скорошната Олимпиада по статистика, ценността на добрият екип и информацията, когато имаш достъп до такава.

Здравейте отново! Аз съм Стела, може да ме познавате от предишна статия за блога на СофтУни Светлина, в която споделям повече за самата професия графичен дизайнер. Но училището ни не предлага конкурси и състезания, свързани само със специализираните предмети. СофтУни Светлина ни предлага развитие в разнообразни насоки и области, дори в областта на статистиката!  Както вече споделихме, в началото на годината се проведе Европейската олимпиада по статистика, в която участие взеха немалко ученици от гимназията (включително и аз). Затова нека ви разкажа малко повече за преживяването, което е олимпиадата.

В началото нямахме много ентусиазъм да се присъединим към олимпиадата

Причината беше, че не разбирахме от статистика и ни се струваше твърде сложно. Впоследствие осъзнахме колко интересно и полезно може да бъде цялото това изживяване.

Разбрахме истинската цел на олимпиадата, която е да предразположи учениците да вникнат и преоткрият интересната част на така сухо звучащата статистика.

Самото състезание се състои от 3 етапа в две категории – А (от 9 до 12 клас) и Б (до 9 клас). За да участваш в състезанието, трябва да  подбереш екип до максимум 3-ма души, като според мен това е и най – важната част и ключът към успеха.

Сработването в екип за мен е от изключителна важност за постигането на добри резултати. Лично аз за втора поредна година избирам да работя в един и същи отбор, съставен от Лъчезар Филипов (10Б клас) и Мартин Иванов (10А клас). Именно Лъчо сподели с мен, че “приятна може да бъде само работата с правилните хора”. Първоначално за нас тримата основен стимул беше паричната награда, но след това разбрахме колко всъщност може да вземем от състезанието. Анализирането на дадени данни, тренирането на  логическо и критично мислене и успешното предаване на информация са едни от малкото положителни неща, които може да придобиете от олимпиадата.

Друг плюс, който носи самото преживяване, е това да се запознаем с реални статистически данни, които са релеванти за България и в някои случаи за цяла Европа. Това допринася към повишаването на нашите знания в разнообразни области – от здравеопазване, образование до околна среда и природни ресурси. Например тази година за тема на втория кръг се падна да анализираме използваната питейна вода от домакинствата на територията на България. 

Вероятно се питате как успяхме да работим по време на карантината и въпреки това, че не се виждаме. Отговорът е „с желание“. Наистина беше голямо предизвикателство за нас, но всеки вложи старание и показа най-добрите си страни. С много труд и упоритост всичко е възможно, дори преоткриването на интересната част на числата или така наречената статистика!

Ако все още не знаеш какво е Blog Takeover, това е времето, в което учениците от СофтУни Светлина „превземат“ блога и споделят това, което ги интересува. Ако случайно четеш това и би искал да пишеш по тема, която те пали (и си ученик на Светлина), може да пишеш на [email protected] и да се включиш към младите автори. А пък ако четеш това и искаш да станеш част от наистина уникалната среда на СофтУни Светлина, може да кандидатстваш тук.  

Автор: Стела Вълкова

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.