Награди 2020/2021

Постижения и награди на учениците от ЧПГДН „СофтУни Светлина“ за изминалата учебна година

През изминалата учебна година, учениците ни доказаха, че могат да преодолеят всички препятствия и да постигнат изключителни постижения, въпреки предизвикателствата, пред които всички бяхме изправени.

Талантливите ни възпитаници завоюваха редица награди от престижни конкурси и получиха признание и оценка за своите знания и умения.

По пътя им към успехите ги подкрепяха техните преподаватели, които с желание и гордост ги насочваха, даваха им напътствия и ги подготвяха за състезанията.

Националния пролетен турнир по Информационни технологии – Велико Търново 2021

Сред най-изявените ни ученици е деветокласникът Иван Калъчев, който учи в специалност Приложно програмиране в ЧПГДН “СофтУни Светлина”.

През учебната година Иван завоюва трето място на Националния пролетен турнир по Информационни технологии, който се организира ежегодно от Великотърновския университет. Постижението му дава възможност оценката на проекта му да бъде зачетена при кандидатстване в специалностите Информатика, Компютърни науки, Софтуерно инженерство, Информационно брокерство и дигитални медии, Педагогика на обучението по математика и информатика и Приложна математика.

Аз Мога Тук и Сега

18 от нашите ученици взеха участие в състезанието „Аз мога 一 тук и сега”, което се проведе в гр. Девин в началото на юни. Сред повече от 250 ученици, нашите възпитаници се отличиха в категориите Game Dev и Графичен дизайн.

Те завоюваха първо, трето и осмо място в категорията Game Dev, a в графичния дизайн – петима от учениците ни влязоха в топ 10.

Национален турнир по информационни технологии „Джон Атанасов“

Деветокласникът Иван Иванов Илиев завоюва пето място в турнира по информационни технологии “Джон Атанасов”.

Национално турнир по информационни технологии ИТ СВЯТ

На 12 – 13 юни 2021г. се проведе Националният турнир по информационни технологии ИТ СВЯТ, организиран от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Нашите ученички Стела Вълкова и Анжелина Йовчева заеха съответно първо и второ място в категория Графичен дизайн.

World Scholar’s Cup

За пета поредна година се проведе националният кръг на престижното академично състезание World Scholar‘s Cup, който протече с много забавление, знание, награди и гордост.

През състезателния уикенд учениците участваха в дебати, творческо писане и викторини в различни сфери на науката и културата, борейки се за медали, купи и алпаки.

Отборът на нашето училище се представи повече от отлично, заемайки второто място сред всички участници в състезанието в категория “Seniors“. Учениците ни завоюваха и 7 купи, от които пет индивидуални (София Велева, Косьо Атанасов, Биляна Драмчева, Иван Лазаров) и две отборни.

Второ място в основното състезание взе отборът на Косьо Атанасов, Лъчезар Филипов и Кристиян Димитров.

Ива Иванчева, която участва за първи път в състезанието, завоюва цели 5 златни медала

Иван Лазаров пък е шампион в категорията за писане на тема по избор.

Европейска Олимпиада по Статистика 2021 г.

За трета поредна година, отборът на ЧПГДН “СофтУни Светлина” се представя достойно на Европейската Олимпиада по Статистика. Тази година представителите на училището бяха Ивайло Иванов, Калоян Савчев, Мая Йорданова, Ива Воденочарска, Виктория Стоянова, Никол Уилиямс, Аделина Иванова, Борис Дилков, Симона Станева, Константинос Папас, Чавдар Джиков, Мирослав Русев, Атанас Вълчев, Мирослав Мирчев, Гергана Иванова, Леа Григоров, Матей Николов, Иван Калчев и Благовест Христов от девети клас, и Стела Вълкова, Лъчезар Филипов, Мартин Иванов, Никола Испорски, Мартин Петров, Виктор Йоцев, Велина Танева, Васил Райчев, Станислав Манов, Борис Йорданов, Михаил Якимов, Александър Милков, Алексей Стоянов и Александър Аврамов от десети клас.

След състезанието, учениците споделиха, че се участват с интерес в него, защото им дава една различна и интересна перспектва към материя, която повечето им съученици възпирмат за суха.

Философия и литература

Освен в професионалните предмети, благодарение на комплексния, холистичен подход, който прилагаме в гимназията, учениците ни постигат изключително добри резултати и в хуманитарните дисциплини.

Десетокласникът Иван Лазаров се класира на девето място в София на Олимпиада по Философия, а деветокласникът Иван Калъчев се отличи и зае престижното трето място на Третия ФИЛОСОФСКО – ИСТОРИЧЕСКИ КОНКУРС „Македония и България – близките далечни“ – СУ „Вела Благоева“.

Освен в училище, учениците ни имат много интереси и таланти. Боряна Йорданова Цанова, която е ученичка в осми клас в ЧПГДН “СофтУни Светлина” тази година издаде първата си самостоятелна книга. Освен на историята, Боряна е автор и на всички илюстрации в книгата “Пътят на Себесей”, която можете да бъде намерена в книжарниците.

Гордеем се с учениците ни и посрещаме с огромно вълнение всяко тяхно постижение.

Желаем им още много успехи, награди и победи по пътя им напред.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.