Blog takeover: София Велева и светът на игрите в СофтУни БУДИТЕЛ

Blog Takeover, в който учениците от ЧПГДН СофтУни Светлина поемат контрол над блога, се завърна! Софи беше първата, която се престраши да се включи тази учебна година, за което съм ѝ много благодарен. Тя е 10-и клас, специалност „програмиране“ и в следващите редове ще ви разкаже малко повече за игрите, които се играят в гимназията.

Как си запълваме свободното време?

Учим ли, излизаме ли навън? Правим и двете неща, но повечето от нас играят видеоигри.

Когато се записах за СофтУни БУДИТЕЛ, си казвах “Няма да се фокусирам над приятели, ще се старая да уча и само да уча.” Разбира се, съдейки по името на статията, това не се получи. Запознах се с прекрасни хора и открих, че и те имат същите интереси като мен. Започна се с League of Legends. През зимата не можехме да излизаме, затова играехме видеоигри. Имахме си един солиден отбор от сравнително добри играчи. Не всички ученици се занимаваха с тази игра обаче – други харесваха Fortnite (играта не е толкова зле, колкото всички я изкарват – просто много деца я играят). Разбира се, повечето деца в училище скочиха на Fortnite влака, докато друга част строиха хубави градове в Minecraft.

Ние сме училище по дигитални науки

Голяма част от нас са програмисти – разбира се, че ще имаме интерес към видеоигрите. Нашите ученици не само че играят видеоигри, а и ги създават. Мога да гарантирам, че поне един уникален game developer ще излезе от нас.

В момента излизат много нови игри – имаме и нови попълнения в училище, осмокласниците. Наскоро излезе една игра, Genshin Impact, и поне моята група от приятели е доста запалена по нея. Играта комбинира удоволствието от това да се опитваш да получиш рядък герой и удоволствието от това да обикаляш един красив и широк свят, изпълнен с много интересни персонажи. Други игри, които се играят в момента са CS:GO и Minecraft – даже един ученик има коледен сървър в Minecraft, където се събират приятели да играят.  Още една уникална игра, която наскоро стана популярна, е Among us. Не само ученици я играят, а и учители! И то заедно! Да, нашите учители също се наслаждават на видеоигри и даже си говорят за тях с нас!

За разлика от това, което другите хора казват, видеоигрите не отнемат комуникацията между хората – точно обратното. Благодарение на това виртуално пространство, аз опознах още по-добре любимите си хора – всички от нас намират общи интереси. Това не ни пречи да излизаме, разбира се.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.