Blog takeover: стажантската програма на СофтУни БУДИТЕЛ – стъпки към бъдещето

Не много среднообразователни учебни заведения могат да се похвалят с възможността да предоставят на учениците си стажове. Забързаният свят и медиатизацията непрестанно ни заливат с вълни от променяща се информация и всеки, който желае да навлезе по-дълбоко, трябва да е добре подготвен или поне да знае как да плува. „СофтУни Светлина“ за пореден път доказва актуалността си със стажантската си програма, която дава възможност на учениците да се докоснат до реалната практика и да се сблъскат със света, в който след няколко години трябва да се адаптират. За пореден път Стела се съгласи да вземе думата и да „превземе“ блога ни. За да разбереш повече за стажантската програма, просто ще те оставя на нея:

Привет на всички! Аз съм Стела и правя своя хеттрик в Blog Takeover с една много много гореща и вълнуваща новина от кухнята на СофтУни Светлина. Тя е именно за първата по рода си стажантска програма, която направи своя старт тази година. Това е поредната от многото прекрасни възможности, които гимназията предлага. В следващите редове ще ви разкажа какво точно представлява програмата и личния ми опит в нея.

Разнообразие от стажове

Стажантската програма е нещо  изцяло  ново и иновативно , което има за цел да ни даде по-добра подготовка за бъдещето. Периодично в платформата “Shkolo” (онлайн платформата, с която работят учениците в „Светлина“) се пускат най-различни стажове. От изграждането на уебсайт и неговата бизнес стратегия, през създаването на различни публикации за социалните мрежи за една от водещите PR компании в България, до възможност за работа в реална обстановка за друга водеща българска компания. Стажовете са разнообразни и предоставят на учениците шанс да захванат нещо, което им харесва и ги влече.

Кой може да участва

Участие в стажовете могат да вземат всички ученици на гимназията, като попълнят онлайн форма за кандидатстване, в която едно от задължителните условия, е да бъде изпратен личен брандинг (портфолио, CV). След кандидатстването приетите ученици имат възможността да отидат на интервю с компанията. Благодарение на това ние научаваме много – сблъскваме се с реалния процес на кандидатстване и разбираме как се води комуникация с работодател, все неща, които определено ще ни послужат в бъдеще.

Лично аз, още миналата година взех участие в първия стаж, предоставен от гимназията. Той се състоеше в изграждането на уебсайта на Nina’s family, неговото графично оформление и бизнес стратегия. Имах възможността да работя в екип, съставен от други графични дизайнери от училище, както и ученици от специалност Приложен програмист и Дигитален маркетинг.

Практически опит

За тези, които се колебаят, както може да предположите, всяко ново нещо е страшно. Всеки от нас бе несигурен, защото никога не се бяхме сблъсквали с реална работна среда.  Благодарение на доброто отношение от страна на училището, както и от страна на работодателя, екипът ни лесно започна да се адаптира към средата. Започнахме усилена работа върху постигането на целта си и организирахме график за онлайн срещите. Разбира се, когато се затруднявахме, винаги намирахме помощ и съвет в лицето на нашите учители. След месец работа вече бяхме постигнали желания резултат и стажуването ни приключи успешно, със сертификат, който бихме могли да сложим в CV-то си. Не се и съмнявам, че всеки един от нас научи много от този стаж – работа в екип, отговорно изпълнение на задачи в срок, работа в онлайн среда и много други.

В момента, в гимназията протичат стажове в различни компании (Khan Academy, PR Play, Shtampi.bg), както онлайн, така и на работно място. Както можете да предположите, за втори път се престраших да се включа в програмата и имам щастието да стажувам като графичен дизайнер в Training Academy. Благодарение на тези възможности ние научихме и продължаваме да учим много за реалната работна обстановка. Стажовете, предоставени от СофтУни Светлина, ни дават не само сертификат, който да сложим в портфолиото си, но и безценен опит.

Не пропускай да разгледаш уебсайта ни, където ще се запознаеш и с обучението в гимназията, извънкласните дейности и възмжностите за кариерна реализация на учениците. А процеса ни по кандидатстване може да намериш тук!

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.