Дигитален бизнес

Фокус на специалността

Специалността има за цел да подготви учениците за практическа работа в сферата на предприемачеството, електронната търговия и онлайн продажбите, маркетинга в дигитална среда и онлайн бизнеса. Благодарение на задълбочените познания, които получават, те имат възможността да работят върху реални казуси от практиката, менторирани от успешни експерти и предприемачи, и дори да развиват свои собствени бизнес начинания още в гимназията.

Фокус 1: Теоретично обучение
20%
Фокус 2: Практически задачи и проекти
60%
Фокус 3: Меки умения
20%

Иновативна образователна концепция в три етапа

Подготвителен: В 8. клас учениците се запознават и с трите специалности, което им дава възможност да направят финален информиран избор за специалността си в 9-12 клас.

Основен: В 9. и 10. клас учениците, избрали специалност Дигитален бизнес, изучават базовите концепции на предприемачеството, онлайн търговията, мениджмънт и маркетинг.

Специализации: В 11. и 12. клас учениците задълбочават своите знания и умения в дигиталния бизнес и избират специализации, в които да изградят допълнителни умения. 

VIII клас

Учениците имат възможност да изучават основите и на трите специалности - Програмиране, Дизайн и Дигитален бизнес. Това е година за ориентация и въвеждане в професионалните предмети, с която целим гимназистите и родителите да вземат информирано решение за бъдещия си образователен път.

IX и X клас

При избор на специалност Дигитален бизнес учениците в 9. и 10. клас изучават базовите концепции в дигиталния бизнес - предприемачество и развиване на бизнес, стратегическо планиране, мениджмънт, маркетинг, икономика, финанси.

XI и XII клас

Всички ученици избират специализации, в които се фокусират през последните две гимназиални години. При избора на специализации те ще бъдат напътствани и кариерно ориентирани от опитни специалисти.

Богат избор от актуални специализации

Благодарение на партньорството си със СофтУни, гимназия „СофтУни БУДИТЕЛ“ предлага най-богатия набор от специализации в иновационно-технологичната сфера в гимназиален етап в България. Специализациите се предлагат директно от СофтУни, цената за преминаване през определен брой от тях е включена в таксата за обучение в гимназията.  Темите на специализациите се актуализират редовно, за да отговорят на търсенето на пазара на труда и развитието на технологичния свят. Някои от най-актуалните теми, които предлагаме, включват:

  • Маркетинг в социалните медии
  • Performance маркетинг
  • PPC маркетинг
  • SEO – оптимизация на сайтове за търсещи машини
  • Електронна търговия
  • Изкуствен интелект за бизнеса
  • Графичен дизайн за бизнеса
  • Инвестиции и финанси
  • Финансови пазари

Учениците записват и изучават определен минимален брой курсове за специализация към Software University / SoftUni Creative / SoftUni Digital с цел надграждане и задълбочаване на уменията и набиране на практически опит в допълнителни бизнес сфери. Цената на изискуемия брой курсове за успешно завършване на гимназията е включена в таксата за обучение. На успешно завършилите курсовете по специализации се издават сертификати от СофтУни, редом с официалната диплома за завършено средно образование от МОН.

Станете част от “СофтУни БУДИТЕЛ”

Най-доброто образование в специалност
Дигитален бизнес!

Защо специалност "Дигитален бизнес"?

Съвременните бизнеси ориентират комуникацията с клиентите си в онлайн пространството и постоянно търсят нови канали, с които да достигнат до тях.

Професионалистите в дигиталния бизнес имат голям избор от възможности за реализация и се нуждаят от широк набор от познания и умения, за да са успешни. Завършилите специалността „Дигитален бизнес“ могат да работят в много направления: електронна и интернет търговия, дигитален маркетинг, онлайн реклама, копирайтинг, оптимизация за търсачки, маркетинг в социалните мрежи, изграждане на уеб сайтове, онлайн бизнес, маркетингови анализи и проучвания, консултантска дейност и други.

Възможности за развитие

Дигиталният бизнес предлага постоянни възможности за развитие, израстване, трупане на нови знания и опит, както и възможност за реализация в разнообразни сфери.

Свобода и гъвкавост

Професиите, свързани с онлайн бизнес и предприемачество, предлагат възможност за работа от всяка точка на света, включват комуникация и изграждане на контакти с хора от различни браншове.

Разнообразни направления

Секторът на дигиталния бизнес предлага голям избор от иновативни направления, в които всеки специалист да се развие и да приложи личните си качества, интереси и цели.

Голямо търсене

Специалистите по дигитални науки имат много различни възможности за развитие в почти всяка сфера - маркетинг, предприемачество, търговия и много други.

Креативност

Решаването на разнообразни казуси и креативните дейности са част от ежедневието на всеки специалист, който се занимава с онлайн бизнес, комуникации и маркетинг.

Удовлетвореност

Професията дава възможност за работа с много различни хора, изграждане на стратегии и развитие в най-актуалните сфери в съвременния свят, а това носи удовлетворение и усещане за полезност.

Предимства на нашата програма по дигитален бизнес

students-digital-marketing-outdoors

Обучението по специалност „Дигитален бизнес“ следва държавния общообразователен стандарт (ДОС) и утвърдения от МОН учебен план за специалност 4820101Икономическа информатика“ (III степен на професионална квалификация, направление 482 – „Приложна информатика“, професия 482010 – „Икономист-информатик”), в съчетание с по-ранно навлизане в дигиталното предприемачество и маркетинг (още от 8. клас) и много практическа работа. 

Учебният план е практически насочен и използва метода “учене чрез правене”, поради което някои теоретични концепции се усвояват чрез практически казуси и работа в реална бизнес среда. Учениците развиват свои собствени предприемачески проекти (“учебни компании”), чрез които усвояват бизнес, маркетинг, търговски и технологични умения по време на обучението си.

Подробна програма на специалността

Разгледайте детайлен учебен план по дигитален бизнес.

Защо да уча дигитален бизнес в "СофтУни БУДИТЕЛ"?

Ако търсите училище по предприемачество и търговия, гимназия за онлайн бизнес или бизнес училище, където се изучават в дълбочина развитие на бизнес, дигитален маркетинг и съвременни онлайн бизнес модели, професионалната паралелка на ЧПГДН „СофтУни БУДИТЕЛ“ предлага внимателно изградена практическа образователна програма, с фокус върху работата по проекти, възможности за стажове и контакти с бизнеса.

Изключително гъвкавата и съвременна програма в гимназията е изготвена в сътрудничество с професионалисти – маркетинг експерти, предприемачи и специалисти в дигиталната сфера. Тя включва основи на предприемачеството, развиване и управление на бизнес организации, финансово планиране и бюджетиране, развиване на продукт, стратегически и оперативен маркетинг, маркетинг чрез съдържание, маркетинг в социалните мрежи, маркетинг чрез Google Ads, оптимизация на сайтове за търсещи машини (SEO), анализ на данни чрез Google Analytics и електронна търговия и онлайн бизнес, съвременни подходи във финансовия мениджмънт и инвестициите, маркетинг проучвания и анализи, видео и инфлуенсър маркетинг, изграждане на сайтове и електронни магазини, планиране и провеждане на маркетингови кампании, принципи, модели и инструменти за изграждане и управление на онлайн бизнес.

Кандидатствайте след 7. клас за обучение по специалност „Дигитален бизнес“ в Частна професионална гимназия за дигитални науки „СофтУни БУДИТЕЛ“, за да получите качествено практическо обучение, търсена съвременна професия и кариерни възможности още в гимназиалния етап на образование.

Мнения от родители

Светлана Георгиева

"Марти чака с нетърпение първи септември, за да започне училище! Батко му от 13 - годишен замина в частен колеж в Англия и аз много добре видях огромната разлика в качеството на образование и подхода към учениците!"

Надя Илиева

"Поздравления! Не мога да не споделя възхищението си от начина на организиране, провеждане и въвличане на тийнейджърите, в изцяло дистанционното обучение на децата. За пореден път се убеждавам, че сме избрали ПРАВИЛНОТО училище за моя син. Благодаря ви!"

Ваня Коларова

"Поздравления за всички ученици, които влагат душа и сърце в своето образование, за да имат успешно бъдеще и мечтана кариера! Поклон пред труда на преподавателите, които се стараят всеки ден, за да предадат своите знания на младото поколение!"

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.