Анимация, видео и дигитални изкуства: каква перспектива има в сферата?

Ако избереш да се развиваш в сферата на анимацията и дигиталните изкуства можеш да очакваш изключително творческа и динамична среда. Ще откриеш професионална реализация в развлекателната индустрия, рекламата, дигиталния дизайн, гейминг индустрията и много други. Но накъдето и да решиш да се насочиш, трябва да притежаваш богата палитра от качества и умения, за да се отличиш и да успееш.

Можеш да започнеш творческия си път още в гимназията, като кандидатстваш в специалност „Дизайн“ в СофтУни БУДИТЕЛ.

Ето в кои направления можеш да навлезеш:

Традиционна анимация

Този метод на анимация изисква да се нарисува ръчно всеки кадър от всяка сцена на филма, за да се създаде анимиран сегмент. Специалистите в традиционната анимация използват прозрачна хартия, наречена ацетатен лист, върху която рисуват движения, за да създадат преход от един кадър към друг.

Макар компютърно генерираните изображения вече да преобладават, все още има изключително впечатляващи продукции, които са създадени именно по традиционния метод. Пример за такава е филмът Spirited Away – единственият ръчно рисуван анимационен филм, отличен с „Oскар“. В програмата на СофтУни БУДИТЕЛ ще получиш основни познания по рисуване и анимация с дигитални инструменти, за да можеш да направиш кратка ръчно рисувана сцена.

Източник: BBC

2D анимация

Понякога 2D се отъждествява с традиционната анимация, но всъщност масовата 2D продукция еволюира от ръчното рисуване към прилагането на дигитални техники с помощта на компютърен софтуер като Adobe After Effects.

Художниците, занимаващи се с 2D анимация, използват векторни изображения, за да създават графики за движение. Подобно на традиционната анимация, художниците могат да илюстрират кадър по кадър, но също така могат да създават фигури с помощта на компютърен софтуер. Това им позволява да движат и позират героите, без да се налага да ги рисуват ръчно. Пример за 2D анимация е анимационният ситком „Семейство Симпсън“.

Източник: Aquifer

2D анимацията е гъвкава в сравнение с традиционната анимация. Затова е и предпочитаният начин на анимация за начинаещи, тъй като не изисква от тях да разчитат изцяло на ръчно рисуване. Този стил на анимация става все по-популярен, тъй като технологията става все по-достъпна с течение на времето. По време на обучението си в СофтУни БУДИТЕЛ ще се запознаеш с основите на After Effects и ще добиеш допълнителна представа как на практика се осъществява 2D анимацията.

3D анимация

Експертите в 3D анимацията създават персонажи, обекти и пейзажи с платформи, за да могат да анимират илюстрации с компютърна програма, без да се налага да рисуват всеки кадър.

Въпреки че 3D художниците и аниматорите могат да разчитат на компютърен софтуер за създаване на графики за движение, те могат да рисуват на ръка илюстрации и компоненти за анимация. Те манипулират 3D компоненти, проектират взаимодействия и задават кадри, за да създадат анимирани сегменти.

Професионалистите използват техники за 3D анимация, за да правят хиперреалистични визуализации и анимации. Такъв пример е един от най-популярните съвременни анимационни филми – Frozen.

Източник: Disney

Къде работят специалистите по анимация, видео и дигитални изкуства?

Кариерните възможности на специалистите в тази творческа сфера са изключително много. Най-често експертите работят в анимационни студиа по различни продукции. Но уменията по анимация, видео и дигитални изкуства далеч не са приложи само в студиото.

Много специалисти избират пътя на пост-продукцията  – занимават се с монтаж и създават визуални и звукови ефекти за различни проекти. Друг възможен кариерен път е този на моушън дизайнер, който работи с анимация, аудио и визуални ефекти, за да създава движещо се съдържание и графики за различни медии, като телевизия, интернет и филми.

Тези умения позволяват на един специалист да навлезе както в креативната индустрия, така и в корпоративните среди, тъй като вече много компании наблягат на дигиталното съдържание.

Ако вече нямаш търпение да развихриш креативността си и да усвоиш познания за тази перспективна сфера, можеш да го направиш още с кандидатстването след 7 клас, като избереш специалност „Дизайн“ в СофтУни БУДИТЕЛ.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.