„Всички ми казват, че съм попаднал на мястото си в гимназията, и аз също мисля така“ – Антон Кремов

Антон Кремов, 8Б клас

Да помагаме за изграждането на успешни и уверени личности е в основата на цялостната концепция на СофтУни БУДИТЕЛ. Тук се стремим да създаваме не просто качествени специалисти още от най-ранен етап, но и комплексни личности, които ще градят бъдещето. Технологичната революция направи дигиталните умения и компетенции жизненоважни за успех в днешната среда. А за нас като екип няма по-голяма радост да виждаме как учениците ни се справят с предизвикателствата ѝ.

Антон Кремов е сред учениците на СофтУни БУДИТЕЛ, който вече знае в каква посока иска да се развива, мечтае смело и работи уверено в полза на бъдещето си. Днес той ни споделя повече за гимназията и преживяванията му в нея, защо смята, че е попаднал на точното за него място, и какви са амбициите му за пътя напред.

Здравей, Антон, разкажи ни малко за себе си 🙂

Здравейте, казвам се Антон Кремов и съм в 8ми „Б“ клас на СофтУни БУДИТЕЛ. Обичам да програмирам компютърни игри и да участвам на състезания по информатика. В свободното си време обичам да играя на компютърни игри и да се грижа за котката ми.

Защо избра СофтУни БУДИТЕЛ?

Родителите ми ме запознаха с училището. Хареса ми концепцията му – доста подобна на предходното ми училище, ЧОУ Томас Едисън, с много проекти, творческа свобода и възможност за развитие. Но най-вече ми допадна хорариумът по програмиране – наистина е голям. Има и допълнителни школи по интереси, които тук наричаме лабове.

Понеже бях приет и в друго професионално училище – ТУЕС, имаше момент на размисъл кое да избера. Няколко неща ме мотивираха да избера именно СофтУни БУДИТЕЛ. На първо място, доста деца от старото училище избраха тази гимназия. Вярно, в различни паралелки са, според интересите им, но сме в едно училище. С най-добрия ми приятел даже сме в един клас и това е страхотно, защото продължаваме да сме екип по състезания.

Другото нещо – майка ми потърси и намери ученици от училището и разпита тях и родителите им. Те върнаха много хубави мнения за училището. Дори едно лошо мнение не чухме. Оказа се, че има и други деца, дошли от математически гимназии като СМГ и ПЧМГ след 7ми клас. Това за мен означаваше, че ще има и други деца с интереси, подобни на моите. Доказателство за това има и в сайта на гимназията – интервюта със състезатели по информатика.

Финално, натежа фактът, че гимназията ми отпусна академична стипендия на база постигнатото от мен в предни години. Много приятно ми стана, че някой оценява това, което правя. Сега имам стимул да се боря за отличен успех през годината и по състезания. Давам си сметка, че ако не беше стипендията, нямаше да се трудя толкова. Хубаво е гимназиите да дават стипендии.

Какво ти харесва най-много в училището?

Уча в много интересен клас с различни деца с различни интереси и никога не ми е скучно. Много ми харесват. Цялата атмосфера в училище е творческа. А без разбирането на преподавателите и класния щеше да ми е трудно. Налага ми се често да отсъствам от училище заради състезания, понякога пиша домашни посред нощ или в последната секунда, друг път учителите проявяват човещина и разбиране. Без такива подкрепящи учители щеше да ми е трудно и дори невъзможно да се готвя. Учителят ми по програмиране също ме учи на точност и изпълнителност.

Какво мислиш за обучението в гимназията?

Още се ориентирам и съм сигурен, че много неща ми предстоят. За момента съм доволен от всички преподаватели. Господинът ни по математика не ни отпуска, което е добре. Тепърва ще търся възможности и за ментори, може би от догодина. Ако те ме потърсят преди това, също ще се радвам. Аз съм срамежлив и не винаги ми е удобно да искам помощ.

Сподели ни постиженията си до момента 🙂

Имам стотици награди от 1ви клас досега. Доста са и през учебната 2021/22. Ето ги хронологично:

  • Златен медал в категория C на Откритото първенство на София по информатика 2021 есен, в което се включиха най-добрите състезатели от България. Това ме класира в Софийския отбор за Националния есенен турнир по информатика.
  • Максимален резултат (300 от 300 възможни точки) на Общинския кръг на олимпиадата по информатика в София и класиране за областния в София-област.
  • 5то място в света и награда за OUTSTANDING SCRIPT (изключителен програмен код) на Световното състезание по програмиране на Scratch, в категория 13-14 годишни. Състезанието се провежда веднъж в годината и в него взеха участие близо 900 участници от 47 държави. Бях единственият български участник, стигнал до толкова високо призово място, откакто състезанието се провежда от 4 години. Това изобщо е пробив за България на световно състезание в детската лига и съм изключително горд, че спомогнах за него.
  • Отлично представяне на Областния кръг на Олимпиадата по информатика и класиране за Националния й кръг.
  • Заедно с моя приятел Александър Неделкин, с който имаме много отборни награди от състезания от 7ми клас, се явихме и спечелихме Първо място на Общинския кръг на националното състезание по информационни технологии ИТ Знайко (подкрепено от Microsoft България ), в категория Програмист, в последствие и на Областния кръг. И двата пъти бяхме с максимален резултат в категория А. Това ни прави победители в категорията Програмист.
  • Оценка Отличен 6.00 на Националния кръг на националната олимпиада по Информатика. Това ме класира в Националния разширен отбор на България по информатика, младша възраст, който ще представя страната на международни състезания. За моя изненада, съм единственият осмокласник от София в националния ни отбор. Реално погледнато, имах голяма конкуренция от СМГ, ТУЕС и др. Дори и да не успея да вляза в някой финален отбор, усещането да си сред първите е страхотно.
  • Явих се и на открития пролетен турнир по информатика Sofia Open и бях втори и по резултат. Заради регламента за брой участници с еднакви резултати, вместо второ, ми дадоха трето призово място, но пък със сребърен медал от РУО София и SAP. Това директно ме класира в отбора за Пролетните състезания по информатика, организирани от РУО Велико Търново.
  • На Пролетните състезания спечелих грамота за отлично представяне от РУО и МОН, за получения успех Отличен 5.73.
  • След това се класираха в отбора и за Летния национален турнир по информатика, този път с още по-висока оценка Отличен 5.83. Явих се присъствено в Стара Загора.

Освен тези състезания, се явих и на две контролни за националния отбор. Там от 12ти предния път, вече съм шести по резултат. Очаквам резултати и от още 4-5 състезания. Може да се каже, че съм доволен от себе си, но знам, че мога и още.

Кой е любимият ти предмет и защо?

Има ли нужда от питане! Визуално програмиране, разбира се. Обичам програмирането и логическите задачи и нямам по-любимо от това. Уважавам и преподавателят, господин Янкулов. Не пропуска, когато ми пише оценка, да ме похвали за добро или уникално решение на задача. Също, ако не съм се справил перфектно на изпитване, не се вълнува колко награди имам, а ми пише това, което заслужава.

Какви мечти и цели имаш пред себе си?

Имам амбиции да продължа със състезаването, но да видим 🙂 След гимназията ме чака университетът. Още не съм решил кой. Но ще уча Софтуерно инженерство, със сигурност. Надявам се и учителите в училище да ни ориентират, знам, че ще имаме и стажове. Всички ми казват, че съм попаднал на мястото си в гимназията, и аз също мисля така.

Ако сте родител, чийто бъдещ гимназист търси своето място, разгледайте специалностите на СофтУни БУДИТЕЛ и го открийте! Освен съвременно практическо образование, учениците получават възможност да израснат като личности, да преследват мечтите си и да наслаждават на творческа свобода в най-важния момент – когато трябва да решат накъде искат да поеме бъдещето им. Могат да кандидатстват всички завършили 7ми клас, а процесът е максимално улеснен. Не се колебайте и подайте своята кандидатура още днес ето ТУК!

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.