4 съвета за успешно кандидатстване след 7 клас

Кандидатстването след 7 клас е вълнуващ период за всеки седмокласник, който оформя професионалната му посока и бъдеще. Често обаче това е време, придружено както от ентусиазъм, така и от несигурност и стрес покрай дългоочаквания прием в гимназия.

Ето и няколко съвета как най-ефективно да преминеш през този важен етап:

Разбери интересите си и силните си страни

Първата стъпка в процеса на кандидатстване в гимназията е да разбереш своите интереси и силни страни. Започни с това кои са предметите, които са ти най-интересни и искаш да изучаваш повече, а след това може да помислиш и за конкретни умения, които искаш да развиваш. Например, можеш да програмираш, но искаш да достигнеш по-високо ниво или пък можеш да рисуваш, но се чудиш в каква сфера да насочиш творчеството си. СофтУни БУДИТЕЛ предлага широк набор от дигитални дисциплини, съобразени с нуждите на дигиталната ера. Ще откриеш специалности, ориентирани не само към интересите ти, но и към професионална квалификация в най-перспективните сфери на 21. век.

Ако искаш да разбереш как функционира един бизнес и се интересуваш от онлайн платформите, в които можеш да го популяризираш, то тогава можеш да разгледаш специалностите „Дигитален маркетинг и предприемачество“ и „Дигитален бизнес и електронна търговия“.

В случай че искаш да се реализираш в ИТ индустрията, можеш да направиш първите си стъпки още в гимназията със специалност „Приложен програмист“ или „Киберсигурност“. А ако вече се насочваш към по-творческите сфери, то тогава можещ да избереш между „Графичен дизайн и мултимедия“ и „Анимация, видео и дигитални изкуства“. Повече за специалностите в СофтУни БУДИТЕЛ разгледай ТУК.

Веднъж щом откриеш къде се крият интересите ти, ще можеш много по-ефективно да се насочиш към правилната гимназия за теб.

Проучи различните гимназии

Внимателното проучване на бъдещата ти гимназия е също важна стъпка. Запознай се с мисията, академичните програми на училището, преподавателите, материалната база и услугите за подкрепа на учениците. Можеш да провериш и какъв е минималният бал, с който са били приети учениците от предходни випуски за различни специалности.

В СофтУни БУДИТЕЛ ще откриеш съвременна и иновативна учебна програма, водена от преподаватели с богат опит. Повече за гимназията и методиките на обучение ще откриеш ТУК.

Участвай в извънкласни дейности

Извънкласните дейности могат да ти дадат представа за това, което те вълнува и с какво можеш да допринесеш за училищната общност. Те могат да бъдат всякакви – от клубове, спорт, доброволческа дейност до самостоятелни проекти. И макар кандидатстването след 7 клас да не зависи от това в колко дейности участваш, могат да са ценна насока за това какво търсиш в една учебна среда. СофтУни БУДИТЕЛ цени учениците, които проявяват инициатива и отдаденост в избраните от тях области, независимо дали в класната стая или извън нея. В гимназията съществуват различни клубове под формата на „лабове“, които обединяват ученици от различни специалности и випуски. Повече за извънкласните дейности в гимназията ще откриеш ТУК.

Подготви се за матурите и организирай времето си

Това е може би най-стресиращата част за повечето ученици, на които им предстои кандидатстване след 7 клас. Да, изпитите носят със себе си чувства на тревожност, очакване и изискват подготовка. Но истината е, че ако успееш да запазиш спокойствие и се подготвиш така, че да имаш увереност в знанията си, матурите далеч не са толкова тежко предизвикателство.

Добрата подготовка изисква добра организацията на времето. Започни от рано, за да не се натоварваш в последния момент. Ако пък кандидатстваш в училище, което изисква допълнителна форма на кандидатстване, трябва да се запознаеш добре с всички крайни срокове за кандидатстване и необходими стъпки за прием. Повече информация за процеса по прием в СофтУни БУДИТЕЛ можеш да видиш ТУК.

Източник: Clockwise

Кандидатстването след 7 клас е важна повратна точка в академичния ти път и СофтУни БУДИТЕЛ е тук, за да гарантира, че преходът ти ще бъде безпроблемен. Докато се подготвяш за този важен етап, не забравяй, че изборът на гимназия е свързан с намирането на място, където ще учиш, ще се развиваш и ще се подготвяш за бъдещето, което си представяш. А за нас ще е удоволствие да бъдем част от това бъдеще.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.