Какво е да си гимназист в СофтУни БУДИТЕЛ

Мисията на СофтУни БУДИТЕЛ е да осигурява качествено, практическо и достъпно образование за младежите, създавайки завършени професионалисти и бъдещи лидери. Именно затова вярваме, че холистичният подход в образованието и проектобазираното обучение са от особена важност за изграждането им като експерти и личности.

В СофтУни БУДИТЕЛ гимназистите работят по реални проекти, придобивайки практически умения. Развиват редица меки умения като критично мислене и способност за решаване на проблеми. Учениците имат възможност да си сътрудничат по множество проекти, а холистичният ни творчески календар включва участия в редица състезания, както местни, така и международни, извънкласни занимания, стажантски програми, и не на последно място – срещи с хора от бизнеса и реалната работна среда, в която ще попаднат след време.

Всеки ден гимназията предлага нови възможности за комплексно израстване на учениците и развитието на техния потенциал в различни аспекти – интелектуален, социален, физически, артистичен, творчески и духовен. С огромно удоволствие и гордост събрахме примери за дейностите, в които са ангажирани гимназистите, като „снимка“ на това какво е да си ученик в СофтУни БУДИТЕЛ.

Работа по реални проекти

Учителският колектив в СофтУни БУДИТЕЛ работи неуморно, за да генерира идеи и да създава интересни задачи за гимназистите. Стремежът ни е да помогнем на учениците да развиват креативността и уменията си, прилагайки наученото на практика. Участието в проекти и нагледните резултати им помагат да трупат увереност и да се докоснат до реалните процеси. Това е само пример за проектите, по които работят нашите ученици в специалност Графичен Дизайн.

В СофтУни БУДИТЕЛ насърчаваме учениците да бъдат проактивни, да развиват лидерските си качества и умения, взимайки участие в различни каузи. Всяка година гимназията подкрепя социално значима кауза, а през 2022 се фокусираме върху значението и опазването на пчелите в проект „Спаси Земята – бъди промяната“. Стремим се да интегрираме темата в учебния процес, а учениците ни са пряко въвлечени в нея. Един от последните примери отново е от специалност Графичен Дизайн – младежите от направлението изработиха специални календари, посветени на кампанията за живота и значението на пчелите:

Все по-непостоянният съвременен свят изисква комплексни личности, които да се адаптивни, гъвкави, креативни и готови да се справят с всички предизвикателства на нашето съвремие. Социално-отговорното развитие е неотменна част от този събирателен образ на успешния млад човек и за нас е изключително важно учениците не просто да се докоснат до значими каузи в най-ранна възраст, но и да взимат активно участие в тях.

Състезания и постижения

СофтУни БУДИТЕЛ създава възможности както за работа в екип, така и за индивидуално развитие на учениците и фокусирано преследване на високи цели. Подкрепяме и насърчаваме участието им в престижни състезания и инициативи както на национално, така и на световно ниво. Учениците ни имат редица първи места, медали, грамоти и награди от разнообразни IT състезания.

А едно от последните им постижения им отвори вратите към българската асоциация по роботика и автоматизация – PARA, партньор на СофтУни БУДИТЕЛ, и техния инкубатор. PARA Robotics Incubator е първата по рода си инициатива, насочена към младежи с проекти в сферите на роботиката, IoT, изкуствен интелект, дронове и машинно зрение. Благодарение на класирането си сред 11-те проекта на асоциацията, гимназистите работят по реален иновативен проект – Smart кошер за пчели. В инкубатора, в рамките на шест месеца, ще разполагат с подкрепата на опитни инженери, ще имат достъп до лаборатории и R&D центрове, а целта – завършването на работещ прототип.

Освен работата по технологични проекти и участието в IT състезания, учениците имат възможност да участват и в занимания по интереси. Целта е провокирането на положителни емоции, създаването на усещането за принадлежност и общност, чувство за признание и развитието на редица комуникационни и други меки умения, които гимназистите да пренесат в ежедневието си. Пример за това е партньорството със School Esports League – първата българска училища лига за електронни спортове. СофтУни БУДИТЕЛ вече участва с 3 отбора, а двама от учениците ни са и стажанти в организацията.

Срещи с лицата на бизнеса

Накрая, но не на последно място, СофтУни БУДИТЕЛ работи усърдно, за да дава достъп на учениците до света на бизнеса, в който ще попаднат един ден. Търсим вдъхновяващи, успели хора, които да дадат насоки, съвети и да си поговорят откровено с младите амбициозни хора в гимназията.

Учениците са се срещали с д-р Светлин Наков, който ги окуражи да търсят развитие извън рамките на стандартното и да се стремят към това да станат най-добрата версия на себе си. Имаха възможност да се срещнат с Гена Събева – бизнес дама и предприемач с близо 30 години опит, която обсъди с гимназистите важни бизнес въпроси и даде съвети как да следват пътя си с увереност.

Покрай партньорството ни с Health In Box, които също са имали наши стажанти, учениците имаха възможност да се срещнат и с Лазар Ангелов, с когото освен темата за здравословното хранене, обсъдиха и въпроси за успешен брандинг и бизнес стратегии. А по покана на Khan Academy, група ученици присъства и на Powers Summit – иновативна платформа за диалог между властта, бизнеса и гражданите, по време на Webit Global Impact Week.

СофтУни БУДИТЕЛ е и горд партньор на Teen Power – иновативен, напълно безплатен семинар за ученици между 13 и 19 години. По време на семинара гимназистите имат възможност да се срещнат с редица познати и успели личности от различни сфери, да почерпят вдъхновение за развитието и целите си, и да видят как мечтите могат да се реализират, въпреки трудностите по пътя. По време на първото издание учениците се срещнаха с хора като Христо Тенчев, Иван и Андрей, Алек Алексиев, а част от модераторите на самото събитие бяха гимназисти от СофтУни БУДИТЕЛ. Във второто издание на Teen Power, младежите ще се срещнат и ще си поговорят с личности като Магърдич Халваджиян, Мария Бакалова, Антони Христов и Радослав Янков.

Холистичният творчески календар на СофтУни БУДИТЕЛ, всички събития, участия в проекти и инициативи и срещи с хора от бизнеса целят да предоставят на младежите в гимназията досег до индустриите днес, света на иновациите и творчеството. Активностите насърчават развитието на редица ключови умения, необходими за успех в днешния динамичен свят, а резултатите дават на нас от СофтУни БУДИТЕЛ безброй поводи за гордост.

Как да се присъедините?

Това е само обобщен образ на всички начини, по които младежите в гимназията биват ангажирани и подпомагани в тяхното личностно, но и професионално развитие. Целта ни е да изградим бъдещите лидери и хората, които да осъществят дигиталната революция. Ако сте родител, чийто юноша предстои да направи следващата стъпка към успешното си развитие, разгледайте иновативните специалности, в които могат да се включат бъдещите гимназисти. За да им дадете тласък към перспективно бъдеще, не се колебайте и кандидатствайте ето ТУК.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.