3 специалности за успех в дигиталното пространство

Дигитализацията дава на всички ни огромно поле за развитие онлайн. Днес прекарваме голяма част от времето си в дигиталното пространство – учим онлайн, работим онлайн, пазаруваме и общуваме онлайн. Темповете на дигитализация са толкова ускорени, че вече говорим дори за мета-вселената.

Тази тенденция не просто ще се запази, но и ще се засилва. Това превръща владеенето на дигитални умения в критичен елемент за успеха на всеки от нас, особено ако тепърва избираме пътя, по който да вървим. Професии в областта на дигиталния маркетинг, предприемачеството и графичния дизайн създават неограничени възможности за развитие и съчетават умения, които са безценни в днешната обстановка и условията на дигитализация.

Именно за тези професии ще си говорим днес и възможностите, които те разкриват пред учениците, тепърва избиращи точния за тях път на развитие. Специалностите „Графичен дизайн и мултимедия“, „Дигитален бизнес и електронна търговия“ и „Дигитален маркетинг и предприемачество“ осигуряват набор от безценни умения, които помагат на младежите не само да се влеят уверено в света на професионалистите, но и им позволяват да поемат развитието си в свои ръце и да тръгнат в посоката, която ги привлича най-много – да се присъединят към някоя голяма и разпознаваема компания или дори „сами да си бъдат шефове“.

Предимства на специалност „Графичен дизайн и мултимедия“

Сферата на дизайна е една от най-освобождаващите области за всички креативни личности. Освен това значението на професията нараства непрекъснато, предвид визуалния свят, в който живеем. Това са едни от най-търсените и желани специалисти, които добавят огромна стойност с дейността си за всяка марка, за която работят. Не на последно място, графичният дизайн е мощно средство за себеизразяване. Дизайнерите могат:

 • Да създават нагласи и асоциации – визуалните средства са най-силният инструмент за създаване на гласи. Чрез творчеството си, дизайнерите влияят на възприятията на наблюдателя и целевата аудитория, будят разнообразни чувства и емоции, както и могат да създадат определени асоциации в съзнанието на хората с определени брандове, обекти и т.н.
 • Да налагат тенденции – дизайнерите са безценни в областта на инфлуенсър маркетинга, модната индустрия, анимацията, креативните рекламни концепции, както и всякакъв вид кампании, които се нуждаят от визуални елементи. А това са всички кампании. Стилът и творчеството им формира тенденции и течения в дизайна, които могат да създадат фурор и да ги наложат в световен мащаб.
 • Да оставят трайна следа – дизайнът оставя визуална следа. Логата на Coca-Cola и Google се разпознават мигновено, дори една буква като N веднага подсеща за Netflix. Дизайнерите са тези, които могат да издигнат определен бранд до култов статус и завинаги да го запечатат в съзнанието на хората. А не на последно място, могат да помогнат на социално-отговорни и значими бизнеси да изградят успешна брандова идентичност, променяйки не само нагласите, но и света.

Поле за развитие пред дизайнерите

Графичният дизайн е една от сферите, които предлагат най-голяма свобода на развитие. Съществува грешното схващане, че за да бъде успешен дизайнер, човек трябва да може да рисува. Истината е, че е достатъчно желанието човек да изрази себе си чрез графични средства. Останалото е набор от технически умения, които се придобиват с подходящата подготовка. Оттам нататък възможностите са неограничени:

 • Работа на свободна практика – дизайнери с широк кръг от интереси и стремежи за развитие могат да работят freelance, сами да определят темпото си, проектите, с които се занимават, и като цяло да разполагат на 100% с творческата си свобода.
 • Работа в криейтив агенция – творческите агенции винаги работят по няколко проекта с разнообразни клиенти в различни сфери. Това прави работата на дизайнерите изключително разнообразна, а често и част от високопрофилни кампании.
 • Работа във вътрешен екип – толкова ценни са дизайнерите днес, че почти няма компания, която да няма собствен дизайнер или творчески екип. Те се грижат за идентичността на организацията, за която работят, както и за предаването на посланията ѝ чрез всеки визуален елемент, който се използва.

Именно за този творчески път се готвят учениците в специалност „Графичен дизайн и мултимедия“, сдобивайки се в най-ранна възраст с набор от професионални умения за бърз и успешен кариерен старт. Повече за специалността ще откриеш ето ТУК.

Предимства на специалност „Дигитален бизнес и електронна търговия“

Годините на криза доказаха, че бизнесът не може да гради устойчиво бъдеще, ако не присъства онлайн. Днес това е най-бързият и лесен начин да достигнем до целевата аудитория, да им предоставим удобен начин да се докоснат и сдобият с продуктите и услугите, от които се нуждаят. Електронният магазин е част от всеки пълноценен и успешен процес на продажба.

Точно защото много бизнеси тепърва се ориентират към комуникация онлайн, а още повече стартират изцяло онлайн, подготвените специалисти в сферата на дигиталния бизнес са изключително желани. Всеки дигитален експерт се нуждае от разнообразие от умения и знания в едни от най-динамичните сфери – дигитален маркетинг, онлайн реклама, оптимизация за търсачки, за да излиза бизнесът на челни позиции в Google, копирайтинг, за да привличат внимание и т.н.

Професия в областта на дигиталния бизнес и електронната търговия има редица предимства:

 • Гъвкавост – тъй като полето на електронната търговия е дигитално, то и специалистите могат да се намират във всяка точка по света, докато извършват дейността си. Умелият специалист може да изгради офиса си на брега на морето, в хижа в планината или където го влече сърцето. Необходими са само интернет връзка и лаптоп.
 • Развитие – сферата на електронната търговия се развива непрекъснато. Днес дори обикновените хора могат да отворят собствен онлайн магазин, без даже да поддържат стоки на склад. Технологичните нововъдения правят полето много динамично, постоянно има нещо ново, което да се научи и открие, има огромно пространство за иновации и възможности за всеки дигитален експерт да блесне.
 • Разнообразие – дигиталният бизнес и електронната търговия изискват професионалисти с широк кръг от знания и умения, което прави средата изключително динамична, а работата – особено разнообразна. Отделно от това, в сферата виреят много различни професионалисти, тя е предпоставка за среща и обмяна на опит с хора от целия свят.

Възможност за самостоятелен бизнес

Електронната търговия разкри неограничени възможности за всяка находчива личност. Достъпността на технологиите позволи на всеки творец да започне да продава творчеството си онлайн. Предимството на специализиране в областта на дигиталния бизнес е сдобиването с водещи умения, които ще улеснят пътя към успеха.

В специалност „Дигитален бизнес и електронна търговия“ се придобиват ключови умения, които могат да дадат летящ старт на всеки амбициозен предприемач, а също така да превърнат всеки начинаещ в експерт по дигитална търговия. Сред тях са познания по дигитален маркетинг, а по време на обучението се работи по реални казуси от практиката. Повече за специалността ще откриеш ето ТУК.

Предимства на специалност „Дигитален маркетинг и предприемачество“

Дълго време дигиталната реклама се смяташе за по-скоро иновативен метод. Днес дигиталният маркетинг и рекламата в онлайн пространството са водещи за успеха на почти всяка марка. От специалистите се изисква креативност, мислене „извън кутията“ и нюх, който да ги води към точните методи и кампании, които „продават“.

Днес почти не съществува бизнес, който да не използва похватите на дигиталния маркетинг и онлайн рекламата, за да генерира резултати. Успехът е комбинация от performance маркетинг, маркетинг в социалните мрежи и в търсачките. Онлайн търговията, дигиталното предприемачеството, дигиталните продукти и услуги са силно зависими от добрата онлайн реклама. Дори инфлуенсърите разчитат на добър дигитален маркетинг, за да могат да привличат последователи и вниманието на брандовете, които работят с тях.

Ето и основните предимства на придобиването на професия в сферата на дигиталния маркетинг и предприемачеството:

 • Голямо търсене – специалистите по дигитален маркетинг са необходими във всяка една сфера, която се стреми към реализирането на продажби. От модната индустрия до автомобилната промишленост, от бизнеси, ориентирани към крайни потребители, до такива, ориентирани към други бизнеси – всички те се нуждаят от дигитални маркетолози, които да помогнат на брандовете да виреят онлайн.
 • Поле за изява – дигиталният маркетинг върви със своите творчески казуси и предизвикателства. Той включва в себе си редица креативни дейности – от брейнсторминг на идеи до създаването на творчески концепции за маркетингови стратегии и план, с който да бъдат осъществени. Дигиталният маркетинг е много повече от малко платена реклама онлайн и изисква много сериозна творческа нагласа.
 • Свобода и гъвкавост – ако човек мечтае да работи от брега на морето, като маркетолог ще успее. Това е друга популярна дигитална професия, която не изисква присъствието в офис, за да може да бъде практикувана. Това предоставя на експертите огромна свобода в ежедневната работа и ритъма на живот, а сферата е една от най-благоприятните за създаване на ценни контакти и обмяна на опит.

Перспектива за реализация

Маркетолозите имат възможност да работят както за най-големите компании в индустрията, от която се вълнуват, така и за себе си. Това е още една дигитална професия, която се радва на огромен успех в дигиталното пространство. Ето по какъв път може да се поеме:

 • Корпоративна среда – за всички почитатели на големите компании, няма такава, която да няма собствен маркетинг екип, който се нуждае от дигитални експерти. Дигиталните маркетолози също са нужни и в по-малки компании. Специалистите могат да решат да се присъединят към такава, за да подпомагат идеи и продукти, в които вярват.
 • Работа в агенция – маркетинговите агенции са навсякъде днес. Едни работят в определени индустрии, други си сътрудничат с по-малки фирми, трети представляват познати и обичани марки. Общото между агенциите е, че винаги работят с няколко клиенти и дигиталните маркетинг експерти също работят по няколко и разнообразни кампании.
 • Фрийланс – дигиталният маркетинг е едно от най-щедрите полета за развитие, що се касае дистанционната работа и работата на свободна практика. Това отново позволява на експертите да работят за марките, които подкрепят и харесват, а също така – по проекти, които сами са си избрали.

Специалност „Дигитален маркетинг и предприемачество“ развива всички умения, необходими за успешно развитие като дигитален маркетолог. Направлението не оставя нищо скрито за света на маркетинга в социалните мрежи, търсачките, маркетинга на съдържанието, видео и инфлуенсър маркетинга дори. Повече за специалността ще откриеш ето ТУК.

Защо дигитална професия?

Дигиталните професии предлагат най-перспективното, вълнуващо и динамично поле за развитие днес. Не просто са безценни във време на криза, позволявайки на експертите да продължат да се развиват, сигурни в своята дейност, но и предлагат изключителни възможности за растеж и надграждане. Това са професии, в които креативността получава широко поле за развитие и изява, а резултатите от дейността са видими и удовлетворяващи.

Ако си  ученик, който иска да овладее дигиталното поле на развитие, то знай, че тези три специалности ще отворят вратите към него широко. Ако сте родител, чийто тийнейджър тепърва избира пътя, по който да върви, не се колебайте да го подкрепите, ако се е спрял на дигитална професия, ползите са неоспорими. А ако вече сте достигнали до решение, може да подадете кандидатура ето ТУК.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.