Blog takeover: Емма Табачка за класирането на състезание в Йейл едва в 8 клас

Blog Takeover е новата рубрика на ЧПГДН СофтУни Светлина, в която учениците сами поемат контрол над нашия блог, като получават пълна свобода сами да разкажат интересните си истории, ценни съвети, да споделят снимки и всякакви други визуални материали по техен избор. Днешният тейкоувър оставяме в ръцете на Емма Табачка – ученичка от СофтУни БУДИТЕЛ в 8 клас, която ще ни разкаже за вълнуващите приключения, с които се сблъсква по време на състезанието World Scholar’s Cup (WSC) в Йейл.

„Паднеш ли седем пъти, изправи се осем”

Това гласи популярна японска поговорка. Дълбоко се съмнявах в нея, преди да имам удоволствието да я приложа на практика. Това се осъществи с участието ми в World Scholar’s Cup. Състезанието стана голяма част от мен. А коя съм аз? Аз съм Емма. Обичам джаза, живописни залези и съм фанатик на тема Ван Гог. Увличат ме хуманитарните науки и човешките взаимоотношения. Уча в ЧПГДН ,,СофтУни БУДИТЕЛ’’. В момента съм в 8 клас, а профилът ми е дигитален бизнесмаркетинг и предприемачество.

На пръв поглед, специалността и училището, избрани от мен, изглеждат далеч от моите интереси, но всъщност е точно обратното. Избрах ЧПГДН СофтУни БУДИТЕЛ, защото желаех да продължа в различното, иновативно училище, където не стоим над учебниците по цял ден, а преподавателите са ни приятели. Друго голямо предимство е изучаването на професиите на бъдещето и билингвалното обучение. Избрах дигиталния бизнес и маркетинг, защото е практично умение и  начало за моята кариера в тази сфера. В часовете по маркетинг прилагаме всички знания и се срещаме с водещи експерти. 

World Scholar’s Cup (WSC) 

World Scholar’s Cup (WSC) е състезание на английски език, първо проведено през 2006 от главния организатор – Даниел Бердичевски. Ключова част от състезанието е материал, който трябва да проучваме. Материалът се дели на 6 предмета с различни теми всяка година, а именно: историясоциални и естествени наукиизкуствоспециален предмет (различен всяка година) и литература. Примери за тазгодишните теми са “Неразгадани мистерии” (специален предмет) и “Пренебрегвани истории” (история). Състезанието се дели на 4 отборни събития:

   – Team Debate (дебати) – два отбора, състоящи се от по 3 човека дебатират един срещу друг над интересни теми като ,,Всички най-добри учители трябва да са равно разпределени из цялата страна”. Темата се разбира точно преди самия дебат, 15 минути е единственото време за подготовка, на случаен принцип е избрано кой отбор е ,,за” и ,,против”. В края на дебата, единия отбор печели, а другия разпалено дискутира несправедливите съдии.

   – Collaborative Writing (отборно писане) – лист с шест теми e предоставен, от който всеки член на отбора избира отделна тема, но в продължение на 25 минути проучване я дискутира с останалите и търси полезна информация в интернет. След това 45 минути всички пишат самостоятелно,  за 15 минути обсъждат и подобряват отборно есетата си.

   – Scholar’s Challenge (предизвикателството на учения) – 60 въпроса по изучения материал за 120 минути. Отговори от А до Е. Може да заградиш един отговор (1 точка) или най-много 5 (сигурни 0,2 точки). Доказано най-омразното и сложно събитие.

   – Team Bowl – различни забавни въпроси (не по-малко трудни от Scholar’s Challenge), прожектирани на голям екран. Отборното отговарянето става чрез дистанционно, наречено ,,кликър”.

Социални събития и талисмани “алпака”

След дълъг ден, изпълнен с трудни въпроси и много писане, талисманът на WSC, алпаката (братовчед на ламата), ни напомня да не се взимаме прекалено насериозно и да обърнем внимание един на друг. Пухкавото животинче е раздавано под формата на плюшена играчка на всеки участник в трите кръга: Регионален (София), Глобален (6 различни локации) и Tournament of Champions (Турнамент на шампионите, провеждан през ноември всяка година в Йейл). На Глобалните кръгове, както и на ToC, се провеждат и социални събития:

Cultural Fair (Културно изложение) – всички 60+ държави имат отделен щанд, в който предлага всичко – от  Японски водорасли до рисуване с къна. 

Scholar’s Ball (Балът на учена) – дискотека, в която на почит е общата неловкост и не толкова добрите танцови умения.

Talent Show (Шоу на талантите) – шанс да покажеш по-креативната си страна, без значение дали ще построиш тоалетна или ще изрисуваш Виетнам с пясък.

Scholar’s Scavenge –  всеки “учен” е събиран в отбор с 13 други учена от 13 различни страни. Отборът трябва да извърши различни сплотяващи задачи.

Победа!

Горда съм да кажа, че след 2 години участие и 4 кръга, успях да постигна мечтата си – да се класирам и отида в Йейл. Трябваха ми съотборници. След дълго търсене, успях да се свържа Минг Занг (13, Китай) и Деклан Гарви (13, Австралия/Америка), чрез Фейсбук. Заедно постигнахме невероятни резултати, въпреки онлайн подготовката ни. Най-високите ни успехи са – 1-во място Team Bowl14-то място Scholar’s Challenge, 18-то място Collaborative Writing и 5-то място като отбор, а индивидуално имам 9 медала. 3 сребърни и 6 златни – в категории като “Шампион по дебатиране”. След тази победа, вече нищо не ми се струва невероятно или непостижимо, най-после се чувствам истински уверена. Разбрах, че всичкото среднощно учене и самомотивация не са били напразно. Горда съм, че носих и българското знаме на церемонията със знамената. Идеята на церемонията е да покаже,  че щом знамената се развеят и оплетат, забравяме за изкуствените граници между нас, защото всички живеем на една земя и това е повод за празник.

Зад всичките ми постижения стоят много хора – родителите ми, приятелиучители и, разбира се, ЧПГДН „СофтУни БУДИТЕЛ“. Благодарение на моето училище, придобих ценни знания в сферата на английския език. Освен да учим сложни граматични правила, прилагаме знанията в различни курсове, видео уроци, дебатираме в час (меки умения). Очаквам всеки нов час с голямо нетърпение, всеки урок е малка крачка към върха.

Може би съм падала много пъти, но съм се изправяла още повече. Разбрах, че не всичко е медали и трофеи. Истинското богатство са приятелите и семейството. Предметите носят временна радост,  а тези, най-близки до сърцето – перманентно щастие. Чувствам се като истински победител, защото World Scholar’s Cup и ЧПГДН “СофтУни БУДИТЕЛ” си приличат по едно – и двете са мои семейства.

АВТОР: Емма Табачка

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.