Петя Пенева: дигиталните науки и езиците вървят ръка за ръка в гимназията на СофтУни

Представяме ви един от главните двигатели в Първата частна гимназия за дигитални умения „СофтУни БУДИТЕЛ“ – директорът Петя Пенева. За себе си споделя, че професията и е невероятно предизвикателство, което подема, благодарение на силната и вяра, че в България може да бъде предоставено качествено и иновативно образование за младите поколения.

Днес помолихме Петя да ни разкаже повече за езиковата насоченост в СофтУни БУДИТЕЛ. В следващите редове ще научите повече за интензивността, с която учениците изучават английски (и други езици), за нивото, което придобиват, както и за техните малки и големи успехи по пътя на тяхното чуждоезиково обучение:

Професионалната гимназия „СофтУни БУДИТЕЛ“ различава ли се значително от езикова такава?

В съвременния свят, в който живеем, езиците вече представляват жизнен минимум и далеч не са тази екстра, която бяха преди 10 години. В тази връзка, при нас езиковата подготовка е изключително засилена, като за тази цел използваме различни методологии в обучителния процес. По този начин успяваме да оформим едни комплексни личности, които са с много високо ниво на английски език, добро ниво на втори чужд език, и подготвени за бъдещата си професионална реализация, чрез практическата насоченост на обученията.

Английският в СофтУни БУДИТЕЛ

Всички учители в гимназията преподават както на български, така и на английски език, като във всички предмети се интегрира английския, за да може да се вдигне лексиката по дадения предмет и на двата езика. По инициатива на напишите ученици създадохме и клуб по дебати на английски език, като някои от тях вече участват и в международни дебати. 

Политиките и методологиите на гимназията включват и воденето на дебати на английски, което помага на младежите бързо да надграждат уменията си и да научават нови неща непрекъснато. Те при нас имат и възможността да участват активно и в провеждането на изпити за останалите класове – от квестори по време на самия изпит, до асистенти по време на проверка, водене на speaking и т.н.

Само по време на часовете ли е заложено интензивното езиково обучение?

Дигиталните науки и езиците вървят ръка за ръка в СофтУни Свелина

Учениците ни биват включвани в редица извънкласни дейности, свързани с изучаване на езици и подобряване на уменията им за комуникация. Това включва състезания, където могат да тренират знанията си и които представляват и най-точният лакмус/измерител за реалното им ниво. За пример мога да дам организираните от Йейлския университет дебати, в които на 12 ноември тази година (буквално преди няколко дни) наша ученичка от 8 клас спечели на няколко етапа, заедно със своя отбор – First Place Bowl, Fifth Place Overall, 14th Challenge, 18th Writing. 

Взехме участие и в конкурс, насочен към професионалните гимназии, като сме участвали многократно и в състезания, свързани с креативно писане на английски. Миналия уикенд учениците се завърнаха от националното „Аз мога тук и сега“ – състезание по чужди езици, също с големи успехи.

СофтУни БУДИТЕЛ е холостична съвременна гимназия и всички тези процеси са напълно логични, говорейки за технологичния и дигитализиран динамичен свят, в който живеем. Когато искаш да си успешен професионалист именно в тези области, се налага да си проактивен, да си на гребена на вълната, да търсиш актуална информация от всички възможни източници – а повечето такива не са на български.

Записванията за СофтУни БУДИТЕЛ са отворени

Новият прием на ученици за следващата учебна година вече е отворен! В гимназията могат да подават кандидатури всички ученици, завършили 7 клас, а процесът по кандидатстване е максимално улеснен.

– На първо място е необходимо учениците да попълнят нашата онлайн форма за кандидатстване, заедно с един от родителите си;
– След това екипът ни ще се свърже с вас, за да организираме среща за провеждане на интервю с родителя;
– Финалната стъпка е преминаването на ученика през приемен изпит. Класирането се извършва на база среден успех на ученика от 1 до 7 клас, резултат от приемния изпит, положен при нас, интервюто, проведено между екипа ни и родителя.

Не се колебайте да подадете своята кандидатура още днес! За повече информация – посетете ТОЗИ линк!

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.