Как креативните ученици развиват потенциала си със СофтУни БУДИТЕЛ?

Графичният дизайн и аудио-визуалните изкуства са сферите, към които творците сред гимназистите могат да се насочат и не само да развият потенциала си, а и да се сдобият с перспективна професия по-бързо и по-лесно. Професионалната подготовка в гимназиалния период днес придобива все по-голямо значение за бъдещия успех на младежите. В обещаващи специалности като „Графичен дизайн и мултимедия“ и „Анимация, видео и дигитални изкуства“ учениците могат да последват таланта си и да придобият практически умения, ценни във всяка индустрия.

Днес няма бизнес или ниша, която да не се нуждае от визуална репрезентация. Именно това направи дизайнерите едни от най-важните и ценни експерти за всеки бизнес. А най-хубавото е, че гимназистите няма нужда да са художници, за да навлязат в сферата. Ако вашите тийнейджъри копнеят да развият творческия си потенциал, същевременно придобивайки конкурентни умения, СофтУни БУДИТЕЛ ще ги приветства в креативните специалности, които ще им позволяват да дадат израз и свобода на въображението си.

1. Графичен дизайн и мултимедия

Графичният дизайн е чудесна посока на развитие за всеки младеж, който иска да разкрие творческия си потенциал в най-ранна възраст. Той е пресечна точка на технологии и изкуство, с което си взаимодействаме всеки ден. Всяка индустрия, всеки бизнес се нуждае от дизайнери за своята визуална идентичност и присъствие онлайн, а и за всички аналогови материали, които една компания създава – билбордове, листовки, плакати, каталози и т.н.

Ранен старт с графичния дизайн дава шанс на всеки младеж да твори и създава стойност още в най-ранен етап. Това ще им позволи да си изградят представа за взаимодействието между бизнеса и изкуството, както и да разберат какво всъщност се крие зад брандовете. Професионалната практическа подготовка ще им помогне да овладеят боравенето със специализиран софтуер, а придобитите способности – да реализират свои собствени проекти и идеи. А ето и кои са водещите елементи, необходими им да успеят в сферата на графичния дизайн:

 • Разбиране на принципите на дизайна – основните принципи и елементи на дизайна работят в хармония, а дизайнерите са хората, които ги комбинират, за да постигнат желаните крайни резултати. Доброто разбиране на това как си взаимодействат принципите на дизайна е ключово за успешното развитие на уменията и напредването в сферата.
 • Владеене на специализиран софтуер – дизайнерите не се нуждаят от способността да рисуват, но трябва да овладеят водещи софтуери за векторна и растерна графика, за да създават дизайните си. Ако се насочат към сферата на уеб дизайна и UX/UI, изискванията стават още по-специфични.
 • Разбиране на разликата между дизайн за печат и уеб – не всичко се изчерпва с дизайна на лога и дигитални елементи. В един момент, на всеки дизайнер му се налага да създава дизайни за печат или да адаптира съществуващи такива. А разликите не са незначителни.

Теоретичните знания в комбинация с практическите умения с разнообразни инструменти помагат на младежите да развият усета си към дизайна, както и редица преносими в реална работна среда способности. Освен това, обучението по графичен дизайн ще ги научи да виждат света от разнообразни ъгли и да изразяват себе си свободно, което от своя страна подхранва увереността им.

Ползи от изучаването на графичен дизайн в гимназията

Много младежи пропускат шанса да се докоснат света на изкуството и да дадат свобода на потенциала си, вярвайки че талантът им за рисуване не е достатъчен или придобиването на творчески способности не носи перспектива. Именно гимназията е моментът, в който да получат този шанс и да поставят основите на едно творческо и все пак – перспективно бъдеще. Дизайнерската професия идва със своите неоспорими ползи, а водещите среда тях са:

 1. Реализация в множество сфери – младежите могат да се занимават ексклузивно с графичен дизайн или пък да се насочат към друг клон като UX/UI дизайн, уеб дизайн и дори да изковат път до позицията на творчески директор.
 2. Свобода и разнообразие – дизайнерите имат шанса да се реализират на свободна практика, в агенции или в дизайн екипите на компании. Това създава възможността да работят по голямо разнообразие от проекти, включително и свои собствени.
 3. Творческа свобода и възможност за себеизразяване – включително и чрез работата за каузи и инициативи, важни за тях.
 4. Удовлетворение от постигнатото – дейността има физически израз, а самите дизайнери могат да оставят трайна и запомняща се следа, която да вдъхновява и други.
 5. Перспектива и конкурентоспособност – въпреки че в днешни дни говорим за автоматизация на процесите, няма по-голямо предимство от творческия поглед и способността да мислим извън кутия. Нещо, на което младежите се научават, когато започват да развиват креативния си потенциал.

Специалност „Графичен дизайн и мултимедия“ в СофтУни БУДИТЕЛ отваря вратите към творческа реализация с все по-добра перспектива за талантливите младежи. Програмата е съобразена с одобрения от МОН учебен план по специалност „Графичен дизайн“, а профилираната подготовка започва още в 8. клас.

Тук гимназистите овладяват водещите софтуери за графичен дизайн, включително Photoshop, Illustrator и InDesign, придобиват фундаментални познания в уеб дизайна и изграждането на потребителски интерфейси и преживявания. В края на обучението си, благодарение на множеството практически проекти, по които ще работят, младежите гордо могат да заявят, че са мултидисциплинарни дизайнери, готови да се влеят в редиците на професионалистите. Всички подробности за специалността ще откриете ТУК.

2. Анимация, видео и дигитални изкуства

Т.нар. motion graphics и полето на анимацията се разрастват с все по-бързи темпове. Сферата е точното поприще за всички творчески личности, които искат да вдъхват живот на герои и истории, които да разказват пред целия свят. Това е една от най-иновативните и „млади“ професии в областта на дизайна, а търсенето на експерти расте с все по-бързи темпове.

С развитието на технологията, подпомаганите от нея дизайнери могат да създават по-иновативни и качествени продукти. За амбициозните продуценти, режисьори и творчески директори, умелите аниматори и motion дизайнери стават все по-ключови, колкото по-мащабни и новаторски са продукциите им. Сферата разчита на множество технологични инструменти и решения, което за гимназистите означава да развият високотехнологични способности и практически умения. Сред водещите са:

 • Видео заснемане с високо качество – видеото е в сърцето на аудио-визуалните изкуства. Кинематографията днес прави разликата между ангажиращите и скучни филми и сериали.
 • Способност за умела обработка и постпродукция – видео съдържанието става все по-иновативно, качествено, а и предизвикателно за създаване. Това, което отличава едни създатели от други, е способността да обработят видеото така, че да разказва истории по най-ангажиращия и умел начин.
 • Анимация и дигитална скулптура – независимо дали става дума за филмовата, телевизионната или гейминг индустрията, анимациите са навсякъде около нас. Всеки гимназист има шанса да се превърне в експерт, ако целта му е да вдъхва живот на запомнящи се персонажи в едни от най-вълнуващите индустрии днес.

Анимацията и дигиталните изкуства изискват много внимание към детайла, умения за работа със специализиран софтуер и невероятно въображение. Гимназистите, които се потопят в сферата още в училище, ще развият специфични умения и ще се научат да изграждат герои и светове, които да вдъхновяват и вълнуват всички ни. По този начин ще открият и в какво се крие тайната на доброто кино, ангажиращите сериали и убедителните реклами. А в следващите редове ще се запознаем и с основните ползи, които носи всичко това.

Ползи от специализирането в анимация и аудио-визуални изкуства

Днес видео съдържанието е част от маркетинговите дейности на всяка компания, а анимацията и дигиталното изкуство трансформират начина, по който гледаме филми и играем игри. Дори рекламите приличат повече на изкуство днес, отколкото на маркетингово средство. Бъдещето на аудио-визуалните изкуства е светло, също като това на всички, които решат да се развиват в някоя от асоциираните индустрии. А практическите ползи от изучаването на анимация и видео включват:

 • Нарастващо търсене – уменията превръщат всеки в търсен и ценен кадър. Видео съдържанието е доминиращ формат в световен мащаб, а филмовата и гейминг индустриите се развиват с все по-голяма скорост и размах.
 • Запомнящи се продукти – независимо дали става дума за игри, филми или просто реклами, анимацията и кинематографията са елементите, които отличават продукциите едни от други. А това означава само едно – дизайнерите могат да оставят изключително дълбока диря след себе си.
 • Неограничено разнообразие – от компютърна анимация до филмово изкуство, специалистите в сферата могат да избират от различни направления и творчески предизвикателства. А колко далеч ще стигнат, зависи изцяло от личните им цели.
 • Свобода и креативност – творческите натури сред гимназистите ще имат възможност да изразят себе си и да трансформират хобито си в търсена и перспективна професия. Не на последно място, ще се сдобият с уменията, необходими им да поемат по пътя към реализация на собствените им идеи и проекти.
 • Разнообразни възможности – видео съдържание може да бъде създавано за собствени цели, като част от вътрешния отдел на компания, която използва такова, като част от агенция и дори на свободна практика. Пред експертите няма ограничения – нито технологични, нито географски. Необходими са единствено творчески заряд и талант, който може да бъде шлифован още в гимназията.

Специалност „Анимация, видео и дигитални изкуства“ в СофтУни БУДИТЕЛ следва утвърдения от МОН учебен план по специалност „Компютърна анимация“ и държавния общообразователен стандарт. Специализираната подготовка започва в най-ранен етап и ще запознае младежите с водещи дисциплини като кинематография, анимация и постпродукция. Гимназистите ще развиват ключови умения посредством практически проекти през цялото си обучение. Всичко за специалността може да научите ТУК.

А ако талантливото ви дете вече има представа в каква посока иска да концентрира творческия си заряд, не се колебайте и започнете улеснения процес по кандидатстване ТУК.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.