Дизайн

Фокус на специалността

Програмата по дизайн дава възможност на учениците да се докоснат до магията на различните сфери от визуалните изкуства и съвременните дигитални инструменти за графичен дизайн (graphic design), дизайн на движението (motion design), дизайн на потребителско изживяване и потребителски интерфейси (UX и UI), уеб дизайн (web design) и изгражда в тях фундаментални умения и начин на мислене, необходими за бъдещото им професионално развитие в сферата на дизайна. 

Фокус 1: Теоретично обучение
20%
Фокус 2: Практически задачи и проекти
60%
Фокус 3: Меки умения
20%

Иновативна образователна концепция в три етапа

Подготвителен: В 8. клас учениците се запознават и с трите специалности, което им дава възможност да направят финален информиран избор за специалността си в 9-12 клас.

ОсновенВ 9. и 10. клас учениците, избрали специалност Дизайн, изучават базовите концепции на дигиталния дизайн.

СпециализацииВ 11. и 12. клас учениците задълбочават своите знания и умения в дизайна и избират специализации, в които да изградят допълнителни умения. 

VIII клас

Учениците имат възможност да изучават основите и на трите специалности - Програмиране, Дизайн и Дигитален бизнес. Това е година за ориентация и въвеждане в професионалните предмети, с която целим гимназистите и родителите да вземат информирано решение за бъдещия си образователен път.

IX и X клас

При избор на специалност Дизайн, учениците в 9. и 10. клас усвояват фундаменталните концепции на криейтива, като фокуса е върху придобиване на концептуално мислене и практически умения в сферата на графичния дизайн и UX/UI дизайна.

XI и XII клас

Всички ученици избират определен брой специализации, в които се фокусират през последните две гимназиални години. При избора на специализации те ще бъдат напътствани и кариерно ориентирани от опитни специалисти.

Богат избор от актуални специализации

Благодарение на партньорството си със СофтУни, гимназия „СофтУни БУДИТЕЛ“ предлага най-богатия набор от специализации в иновационно-технологичната сфера в гимназиален етап в България. Специализациите се предлагат директно от СофтУни, цената за преминаване през определен брой от тях е включена в таксата за обучение в гимназията. Темите на специализациите се актуализират редовно, за да отговорят на търсенето на пазара на труда и развитието на технологичния свят. Някои от най-актуалните теми, които предлагаме, включват:

  • Дизайн за бизнеса и маркетинга
  • Интериорен дизайн
  • Гейм дизайн и персонажи 
  • 3D моделиране и анимация
  • Видео продукция
  • Дигитални илюстрации 
  • Фотография

Учениците записват и изучават определен минимален брой курсове за специализация към Software University / SoftUni Creative / SoftUni Digital с цел задълбочаване на уменията и набиране на практически опит в допълнителни сфери. Цената на изискуемия брой курсове за успешно завършване на гимназията е включена в таксата за обучение. На успешно завършилите курсовете по специализации се издават сертификати от СофтУни, редом с официалната диплома за завършено средно образование от МОН.

Станете част от “СофтУни БУДИТЕЛ”

Най-доброто образование в специалност
Дизайн!

Защо специалност "Дизайн"?

Дигиталният дизайн дава много възможности за развитие на всички способни, творчески настроени ученици. Те имат шанс едновременно да развиват своя талант и да го превърнат в перспективна съвременна професия

Завършилите специалността могат да работят в съвременни области като: графичен дизайн, рекламен дизайн и дигитална рекламауеб дизайндизайн на взаимодействияUX/UI дизайн, издателска дейност, дигитален креативен маркетингвидео продукция и видео реклама, анимация и др.

Възможности за развитие

Развитието на дигиталния дизайнер никога не спира. Възможностите и полето за реализация са безкрайни и предоставят много перспективи за креативни изяви, както и приложение в различни сфери на дейност.

Свобода и гъвкавост

В съвременния дигитален свят графичният дизайн дава свободата на работа от разстояние, по разнообразни проекти и с международни екипи, както и създаването на много контакти с хора и придобиване на ценен опит.

Разнообразни направления

Специалността Дизайн предоставя възможност за развитие в различни сектори и направления. Професията предполага всеки нов ден да е ново креативно предизвикателство.

Голямо търсене

За разлика от други сфери на дейност, в които автоматизацията играе съществена роля, дигиталният дизайн е свързан с мислене и творчество, затова и специалистите от бранша имат добри перспективи за развитие.

Креативност

Дигиталният дизайн дава пространство за развитие на креативните и иновативно настроени ученици. Той е чудесен вариант за талантливи младежи да превърнат любимото си хоби в доходоносна и търсена професия.

Удовлетвореност

Дигиталният дизайн е по-скоро призвание, отколкото работа. Креативните дейности, търсенето на вдъхновение и създаването на различни дизайн концепции, визии и продукти носи удовлетворение за творческите личности.

Предимства на програмата по дизайн

digital-marketing-cover

Обучението по специалност „Дизайн“ в училището следва държавния общообразователен стандарт (ДОС) и утвърдения от МОН учебен план за специалност 2130701 „Графичен дизайн“ (III степен на професионална квалификация, направление 213 – „Аудио-визуални изкуства и техники; производство на медийни продукти“, професия 213070 – „Графичен дизайнер“), в съчетание с по-ранно навлизане в графичния дизайнкрейтив и съвременните мултимедийни технологии (още от 8. клас) и много практическа работа и реални проекти.

Специалността „Дизайн“ има за цел да подготви учениците да усвоят умения в сферата на графичния дизайнуеб дизайна, дизайна на потребителско изживяваневидео обработка и мултимедийната продукция.

Подробна програма на специалността

Разгледайте детайлен учебен план по дизайн.

Защо да уча дизайн в "СофтУни БУДИТЕЛ"?

Програмата по дизайн в нашата гимназия е изключително практическа и съвременна. Учениците развивам фундаментално креативно мислене и усвояват умения ефективно използване на разнообразни дизайн инструменти –  работа с инструментите на Adobe, растерна графика с Photoshop, векторна графика с Illustrator, предпечат с InDesign, уеб дизайн и дизайн на потребителски интерфейси (UX/UI), анимация и motion design с After Effects, видео заснемане и обработка с Premiere Pro, 3D графика и визуализация с 3ds MaxMaya и дигитално скулптуриране със ZBrush, рисуване и графични техники, дизайн на рекламни материали и много други.

Кандидатствайте след 7. клас за обучение по специалността „Дизайн“ в Частна професионална гимназия за дигитални науки „СофтУни БУДИТЕЛ“, за да получите качествено практическо обучение, търсена съвременна професия и кариерни възможности още в гимназиален етап на образование.

Мнения от родители

Светлана Георгиева

"Марти чака с нетърпение първи септември, за да започне училище! Батко му от 13 - годишен замина в частен колеж в Англия и аз много добре видях огромната разлика в качеството на образование и подхода към учениците!"

Надя Илиева

"Поздравления! Не мога да не споделя възхищението си от начина на организиране, провеждане и въвличане на тийнейджърите, в изцяло дистанционното обучение на децата. За пореден път се убеждавам, че сме избрали ПРАВИЛНОТО училище за моя син. Благодаря ви!"

Ваня Коларова

"Поздравления за всички ученици, които влагат душа и сърце в своето образование, за да имат успешно бъдеще и мечтана кариера! Поклон пред труда на преподавателите, които се стараят всеки ден, за да предадат своите знания на младото поколение!"

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.