Младите предприемачи на СофтУни БУДИТЕЛ пред акулите на Shark Tank – училищно издание

На 19 март, база Дружба на Частна професионална гимназия по дигитални науки „СофтУни БУДИТЕЛ“ се превърна в арена на иновации и предприемачески дух. Събитието „Shark Tank: Стартъп Сблъсък“ даде възможност на учениците да представят своите бизнес идеи пред компетентно жури от акули – изтъкнати професионалисти в сферата на технологиите и инвестициите.

Водещите на събитието, Спас Сарачинов от 11 Б клас и Дарина Томова от 11 В клас, овладяха сцената с професионализъм, представяйки участниците и вълнуващата концепция на „Shark Tank“ с увереност и ентусиазъм.

Участниците в събитието – екипите от различни класове – демонстрираха креативност и иновативен подход към решаването на различни бизнес предизвикателства. Въпреки че нито един от проектите не спечели финансиране, обратната връзка от акулите и опитът, който учениците придобиха, са безценни.

Ето имената на проектите и техните създатели:

  • Кариерен компас: Бранимир Белев от 11 В клас предложи услуги за кариерно консултиране и временна работа за младежи, които искат да натрупат опит в бизнес сферата.
  • Scholar Swift: Проектът на Антон Христов, Роберт Стрийтър, Никола Зафиров и Карол Чънар от 11 В клас, представлява AI консултант за кариерно развитие, насочен към гимназисти.
  • MaxRakav: Максим Биков от 8 Б клас разработи продукт за тенисисти, който помага за заякване на ръцете и защита от наранявания.
  • Flip: Идеята на Дейвид Томчев, Кристиан Докузов и Виктор Тошков от 11 В клас е платформа за размяна на дрехи, която отговаря на нуждите на модерните младежи и се грижи за околната среда.
  • Coldi: Явор Тонев от 11 Б клас предложи иновативно решение за освежаване на напитки чрез пластмасови чаши с лед.
  • botvest – Орлин Ризов от 9 В клас и Калоян Нешев.

Акулите на събитието бяха Светлин Наков, Христо Тенчев и Иван Ненков – основатели на СофтУни БУДИТЕЛ и утвърдени лидери в областта на технологиите и образованието, които споделиха своя опит, дадоха конструктивни съвети и насоки за развитие на представените проекти.

Особена благодарност заслужават организаторите на събитието – учителите и членовете на екипа, включително Мартин Косев, Галина Горянова, Денимир Димитров, Екатерина Луизиоти, Румен Петров, Радослава Георгиева, Йордан Тотев, и Даниела Илиева, майката на ученик, която организира работилница за учениците. Техният принос е от ключово значение за успеха на „Shark Tank: Стартъп Сблъсък“ и за мотивирането на учениците към предприемачество и иновации.

„Shark Tank: Стартъп Сблъсък“ не е просто събитие; то е демонстрация на стремежа на гимназия „СофтУни БУДИТЕЛ“ към създаване на образователна среда, където младите хора могат да развият своите предприемачески умения, да експериментират и да учат чрез практика. Приемът за 7. клас е отворен, и ние с нетърпение очакваме следващото поколение иноватори, които ще се присъединят към нашата общност и ще продължат да творят бъдещето.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.