Деветокласникът Симеон Петков с първа награда по компютърни науки от научния панаир FISSION

Симеон Петков, ученик в 9. клас в Частна професионална гимназия по дигитални науки „СофтУни БУДИТЕЛ“, се нареди сред лауреатите на международния научен фестивал от ученици за ученици FISSION.

Той спечели наградата за най-добър проект в категория „Компютърни науки“ за разработения от него език за програмиране NLang.

По-рано този месец Симеон беше отличен за същия проект от Ученическата секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България (СМБ) в Боровец.

В деветото издание на FISSION (12-13 април 2024 г.) се включиха – на живо и онлайн – повече от 150 ученици от България, Северна Македония, Унгария, Турция, САЩ и Канада. Те представиха над 70 проекта, които бяха оценени от жури, съставено от преподаватели в СУ „Св. Климент Охридски”, учители в Американския колеж в София и др.

Симеон пребори конкуренцията както благодарение на своя талант и креативност, така и благодарение на подкрепата на неговия учител по програмиране Мариян Йорданов.

Международният научен фестивал FISSION се организира от Американския колеж в София в партньорство с Нов български университет (НБУ), Фондация „Америка за България“ и българското звено на глобалната технологична компания Siemens.

През годините на своето съществуване фестивалът се утвърждава като платформа за представяне на ученически научни проекти с приложения в областта на математиката, физиката, химията, биологията, екологията, инженерството и компютърните науки.

Отличното представяне на Симеон на FISSION донесе огромна радост на Евгения Пеева-Кирова – изпълнителен директор на ЧПГДН „СофтУни БУДИТЕЛ“, основател на фондация „Заедно в час“ и пряк свидетел на зараждането на фестивала преди близо 10 години. По онова време тя е един от възпитаниците на Американския колеж в София, които са част от неговия управителен съвет (УС).

Няколко дванайсетокласници дойдоха при мен и Траян Траянов – също възпитаник и член на УС на колежа, по онова време част от управленския екип на „Заедно в час“, днес вече изпълнителен директор на фондацията“, спомня си Евгения. „Те ни разказаха за идеята си да създадат международно състезание по наука в колежа. Тогава почти никой нямаше особени очаквания, но най-сърцатата учителка, която преподаваше по физика, ги подкрепи. Траян също положи усилия да ги насочи как да структурират идеята си, как да планират ефективното ѝ изпълнение, как да привлекат спонсори. Всички мислеха, че ще се случи веднъж и ще приключи… През първата година имаше малък брой участници. Девет години по-късно фестивалът се провежда в голям салон, пълен с щандове на ученици, има редица партньори и получава публичност в националните медии. Поздравления на всички, допринесли за успеха на FISSION през годините! Поздравления и за Симеон Петков, за учителя му програмиране Мариян Йорданов, за родителите му и за всички останали негови учители и приятели, чиято подкрепа е допринесла за този значим успех!

Според Евгения постигнатото от учениците, които инициират създаването на FISSION и днес отговарят за организацията на фестивала, доказва огромната сила на младите хора, която те биха могли да използват за осъществяването на амбициозни идеи, стига да получат подкрепа от по-опитни от тях хора. А това се случва както в Американския колеж и други училища, така и в нашата гимназия. 

Давам пример: следващия уикенд в училище ще се проведе Math Matrix – състезание, инициирано от наши дванайсетокласници и подкрепени от учителя по математика Генади Генов и други колеги“, казва Евгения. „Учениците ни все повече ще имат увереността сами да организират събития и инициативи, защото ние сме отворени да ги подкрепим. Пожелавам си след 5-10 години в „СофтУни БУДИТЕЛ“ да има поне 2-3 еквивалента на FISSION, които да се организират от нашите прекрасни ученици и екип!

Всички в ЧПГДН „СофтУни БУДИТЕЛ“ стискаме палци на Симеон за предстоящото представяне на проекта му в националния конкурс „Млади таланти“(17-19 април 2024 г.), който се организира от Министерство на образованието и науката (МОН).

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.