Защо да изучаваш графичен дизайн в гимназията на СофтУни?

Все по-голяма част от учениците днес притежават изключителни умения в областта на технологиите и ги използват, за да изразят своята креативност. Ако и ти се припознаваш като артистичен човек, който е на „ти“ с дигиталния свят, тогава обучението по графичен дизайн може да е идеалното решение за теб.

Изучавайки графичен дизайн в гимназията, ще придобиеш много важни умения, които ще са ти необходими след дипломирането. Ако още като тийнейджър отделиш необходимото време да научиш основите на дизайна и да откриеш своя уникален стил, ще си много по-напред от връстниците си, когато става дума за навлизане на пазара на труда. Направи първите си стъпки, като кандидатстваш в специалност „Графичен дизайн и мултимедия“ на СофтУни БУДИТЕЛ.

Ето защо си заслужава да започнеш да учиш графичен дизайн още в гимназията:

Можеш да превърнеш хобито си в професия

Графичният дизайн разчита на творческите ти умения и предизвиква твоята креативност. Ако вече обичаш да твориш, това далеч няма да ти е непознато. Чрез графичния дизайн можеш да приложиш въображението си, докато същевременно усвояваш други ценни умения. Това са например вниманието към детайлите, управление на времето и способността да предаваш послания по начин, който ще се хареса на целевата ти аудитория.

Също така, ще опознаеш различни програми за дизайн, с които да реализираш проектите си, като Photoshop, Illustrator и InDesign. За да се упражняваш, можеш да опитваш да пресъздаваш различни дизайни, които харесваш или пък да се присъединиш към онлайн общност с други дизайнери. Така ще можеш да споделяш работата си и да получаваш както обратна връзка, така и вдъхновение от други хора със същата страст като твоята.

Да правиш това, което обичаш и да научаваш нещо ново в процеса е може би най-ефективният начин да запазиш мотивация и да продължиш да се развиваш. Нужно е само да започнеш и в един момент неусетно ще разполагаш с набор от ценни умения, които ще послужат за бъдещото ти развитие, дори и да решиш да промениш пътя си.

Източник: Totaljobs

Изграждаш ценни умения

Изучаването на графичен дизайн е свързано с много практика. Изследвания показват, че обучението, основано на проекти, помага на хората да запаметяват информацията по-ефективно. Запознаването с актуалните тенденции в по-ранна възраст ще ти помогне да си по-наясно как и кога се променят нещата, което е желано умение на пазара на труда, независимо от индустрията.

Като графичен дизайнер често ще работиш в екип и ще е нужно да умееш да обясняваш задълбочено всяка своя идея. Ранният старт в пътя ти в дизайна ще ти осигури необходимата увереност умело да взаимодействаш със своите колеги, да защитаваш и да обменяш идеи с тях.

Друго важно умение, което ще развиеш е това да получаваш обратна връзка по проектите си, без да я приемаш лично. Колкото по-рано се научиш да го правиш, толкова по-добре за личните и професионалните ти взаимоотношения.

Източник: LiveAbout

Безгранични кариерни възможности

Графичният дизайнер помага да се предаде ефективно посланието на даден бранд или компания, като си служи с различни визуални средства. Това може да са статични изображения, като например лога, билбордове или печатни реклами. Но може и да бъде графични изображения за социалните мрежи.

В днешно време всички индустрии преминават в дигиталното пространство и имат нужда от графичен дизайнер, който да им помогне да изградят своята идентичност онлайн. Това е огромно предимство, защото означава, че можеш да работиш с компании от разнообразни сектори. Това е най-честият случай за графичните дизайнери, които са част от агенция. Разбира се, можеш и да бъдеш част от една конкретна компания, която харесваш, без да се налага да навлизаш в много различни сфери. А ако в даден момент пък потърсиш още възможности, винаги можеш да работиш и на свободна практика.

Уменията в графичния дизайн отварят врати и за други сфери, като например уеб дизайна. Въпреки че това са две различни професии, голяма част от уменията, които ще усвоиш като графичен дизайнер, могат да ти бъдат полезни и в сферата на уеб дизайна. Понякога по-малките компании или стартъпи наемат един човек, който да изпълнява и двете функции и именно затова си струва да проучиш и тази кариерна перспектива.

Уеб дизайнерите създават външния вид на уебсайтовете и мобилните приложения. Те изграждат интерактивни елементи, за да се уверят, че потребителят има положително и интуитивно преживяване. Способността им да направят дадена програма естетически издържана, като същевременно осигуряват достъпност и всеобхватност, прави тези специалисти много търсени в широк спектър от индустрии.

Друг възможен кариерен път, който изисква умения в графичния дизайн, е този на motion designer (дизайн на движещи се графики). Тези специалисти комбинират текст, звук и движение, за да създават атрактивни анимации. Работата им обикновено се осъществява в платформи като YouTube и други социални мрежи, както и в различни динамични надписи от телевизионните предавания и филми.

Ако искаш да твориш и да учиш едновременно, кандидатствай в СофтУни БУДИТЕЛ със специалност „Графичен дизайн и мултимедия“. Ще имаш възможност да се потопиш в магията на съвременните дигитални инструменти за графичен дизайн, motion design и уеб дизайн и ще изградиш основния умения, необходими за бъдещето ти развитие в сферата на дизайна.

Повече за специалността можеш да откриеш ТУК.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.