4 причини да започнеш да програмираш още в гимназията

Изборът къде и в каква специалност да кандидатства един ученик след 7 клас е един от най-вълнуващите моменти за един тийнейджър. Често обаче възникват много въпроси, свързани с бъдещето – какви умения ще придобиеш, какви възможности ще ти бъдат предоставени и каква професионална реализация те очаква?

Днес едно от най-търсените умения е програмирането и като такова често го свързваме единствено с кариерните възможности, които предлага. Но всъщност това, което прави програмирането ценно, е фактът, че спомага всестранното развитие на човека. И като всяко умение – колкото по-рано бъде усвоено, толкова по-добре. Можеш да започнеш да го изучаваш още със завършването на 7 клас, като кандидатстваш в специалност “Приложен програмист“ на СофтУни БУДИТЕЛ.

Ето защо си заслужава да се захванеш с програмиране още в гимназията:

1.   Програмирането развива аналитичното мислене и способността да разрешаваш проблеми

Изучаването на основите на програмирането и познаването на компютърните системи и процеси развиват логическото мислене, тъй като предполагат изследване на това как даден обект функционира. Съответно когато функционирането е възпрепятствано, научаваш как да идентифицираш проблема и как да го разрешиш по логичен и креативен начин. Да можеш да разпознаваш причинно-следствени връзки и да умееш да подхождаш аналитично към проблемите е умение, което е ключово не само в професионален, но и в личен план.

Все пак, програмирането не се състои единствено в това да въвеждаш редове с код, а с това да мислиш и да разсъждаваш. За да можеш да програмираш ефективно, трябва да използваш логическото си мислене и да умееш да разделяш един проблем на няколко по-малки части, за да успееш да го разрешиш. Това умение се нарича още и декомпозиция и е характерно понятие в компютърните науки.

2.   Програмирането помага на креативността

На пръв поглед програмирането е изцяло аналитично умение и е трудно да си го представим като креативна дейност. Но всъщност въпреки това, че изисква логика, програмирането помага да развиеш и креативната си страна.

Много често програмистите трябва да вземат неясна идея и да използват креативността си, за да я превърнат в ефективно решение. А ако това решение не проработи, трябва да опитат друго и така докато не достигнат до нещо едновременно практично и иновативно. Умението да експериментираш е изключително ценно и е особено търсено в днешно време, когато всеки търси нови успешни идеи за реализиране.

Също така, програмирането ти предоставя възможност да проектираш нещо свое, било то мобилно приложение, уебсайт или пък видео игра. По този начин можеш да осъществиш всяка своя идея, като единствената граница е твоето собствено въображение. Това да развиваш собствен проект е не само чудесен начин да упражняваш и прилагаш уменията си, но и е страхотна мотивация да продължаваш да се развиваш.

Източник: Freepik

3.   Програмирането изгражда търпение и повишава академичните възможности

Едно от първите ти и най-чести предизвикателства в програмирането вероятно ще бъдат бъговете и грешките. Понякога е по-трудно те да бъдат разгадани и това може да бъде обезкуражаващо.

Но постепенно начинаещите програмисти осъзнават, че грешките и бъговете са част от изучаването на програмирането и са необходими за достигането на по-високо ниво. За да откриваш и разрешаваш бъговете, ти трябва много търпение и постоянство, което пък от друга страна се отплаща с високо удовлетворение, след като успееш.

Именно в това предизвикателство се откроява още една полза от програмирането – учиш се да се съсредоточаваш и да задържаш вниманието си върху даден проблем. Тъй като изисква задълбочено мислене, това е възможност да развиваш концентрацията и търпението си. А тези две умения ще ти помогнат да се справиш не само с бъговете, но и с всеки един житейски проблем.

Добрата концентрация, търпението и постоянството помагат много и в академичен план. От една страна, програмирането помага да намериш приложение на математиката, като откриваш решения и използваш логическото си мислене. А от друга страна, способността да запазиш съсредоточеност повишава резултатите в областта на четенето и писането, тъй като за тях организацията и управлението на времето са от съществено значение.

Източник: Freepik

4.   Програмирането ти предоставя добри кариерни перспективи

Когато говорим за програмиране, не можем да не споменем и всеизвестния факт, че в момента е най-търсеното умение на пазара на труда, а възможностите за реализация са безкрайни. Все повече компании разчитат на програмистите за функционирането на основните им процеси, при това не само в технологичния сектор.

Служителите, които могат да програмират, са бъдещето. Ако започнеш да учиш програмиране още в гимназията, ще си няколко стъпки пред останалите, когато тепърва си търсиш работа. Дори да не избереш професията на програмист, самото умение и познание в областта ще ти отвори много врати, като от теб ще се иска само да избереш сферата, в която желаеш да се развиваш.

Както виждаш, умението да програмираш развива едновременно и много други ценни умения, които ще ти помогнат в бъдеще. Ако ти предстои да завършиш 7 клас и искаш да започнеш пътя си в програмирането още в гимназията, кандидатствай ТУК за специалност „Приложен програмист“ в СофтУни БУДИТЕЛ. Ще имаш възможност да работиш по собствени проекти и да овладееш в дълбочина практическото програмиране и разработка на софтуер със съвременни езици за програмиране, софтуерни платформи, технологии и технологични рамки.

А ако сте родител, който търси практически насочено обучение с добра професионална реализация за своето дете, се запознайте по-отблизо със специалността ТУК.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.