Какви умения ще развиеш в специалност „Дизайн“

Ако искаш да се развиваш в сфера, която обединява изкуството с технологията, то графичният дизайн е точно за теб. За да успееш в тази атрактивна индустрия са ти необходими както креативност, така и познания на софтуерни инструменти, с които да осъществяваш проектите си.

Можеш да започнеш да развиваш дизайнерските си способности и да изградиш портфолио още в гимназията, като кандидатстваш в специалност „Дизайн“ в СофтУни БУДИТЕЛ.

Виж кои са някои от уменията, които ще придобиеш по време на обучението си:

 

Основни принципи в дизайна

Доброто познаване на принципите на дизайна е от съществено значение за всеки графичен дизайнер. В своята работа дизайнерите използват стратегически различни елементи, за да предадат предвидените послания. Те трябва да знаят как да обединяват линии, цвят, форма, пространство, текстура, типография, мащаб, за да създават визуално привлекателни и добре структурирани дизайни.

По време на обучението си в СофтУни БУДИТЕЛ ще се запознаеш с всички основни понятия, принципи и практики в графичния дизайн, необходими за реализацията ти след завършване.

Творчески способности

Креативността е едно от най-важните умения в областта на графичния дизайн, ако не и най-важното, но щом си тук най-вероятно вече знаеш това. Все пак интересът ти към дизайна сигурно се дължи на творческите ти способности. Но едно е да имаш заложби, а съвсем друго е да знаеш как да ги използваш.

Всеки дизайнер понякога среща трудности да създава нови дизайни и да предлага нови идеи. Но ако с опита е изградил усет към красивото и е имал възможността да приложи на практика идеите си, то тогава ще знае къде може да търси вдъхновение и как най-ефективно да предаде нужното послание. В специалност „Графичен дизайн и мултимедия“ ще имаш възможността да работиш по множество креативни проекти, които ще ти помогнат да приложиш и развиеш таланта си.

Източник: Unblast

Комуникационни умения

Дизайнерът трябва да умее не само да създава успешни визуални продукти, но и да комуникира своята визия с клиента. Това включва умението да презентира, да приема обратна връзка, да разяснява детайли и да дава насоки.

Също така, като графичен дизайнер, е важно и умението да можеш да разбираш това, което иска да ти каже отсрещният човек. Ключово е да знаеш какво си представя и какво очаква клиента ти, за да можеш да му предложиш най-добрия дизайн.

Затова по време на обучението си ще имаш възможност да работиш в екип, за да развиеш способностите си да участваш в съвместен процес и да комуникираш ефективно с хората. А когато развиеш комуникационните си умения, ще можеш и по-лесно в бъдеще да привличаш клиенти.

Работа с основни дизайн инструменти

Програмите за дизайн ще бъдат твоя най-добър приятел не само по време на обучението ти, но и в работата ти след завършването. Всеки добър дизайнер познава софтуери като Adobe Illustrator, InDesign, Photoshop и т.н.

В СофтУни БУДИТЕЛ ще се научиш как да използваш Photoshop за целите на графичния дизайн, ще се потопиш в основите на предпечатната подготовка с InDesign, ще обработваш видеа с Premiere Pro, ще създаваш Motion дизайни с After Effects, ще изграждаш 3D модели за гейминг индустрията с Maya и още много.

По този начин не само ще добиеш основни познания във всеки един аспект на дигиталния дизайн, но и ще можеш да прецениш къде ти е най-интересно да се развиваш. Така в края на обучението си в гимназията ще си изградил собствено портфолио, което да те изстласка няколко стъпки пред конкуренцията в сферата.

Източник: iStock

Развий творческия си талант и го превърни в професия още след кандидатстването в 7 клас, като избереш специалност „Дизайн“ в СофтУни БУДИТЕЛ. Така ще получиш качествено практическо обучение и кариерни възможности още в гимназиалния етап от средното си образование.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.