Какви кариерни възможности предлага специалност „Програмиране“?

ИТ индустрията предлага безброй кариерни перспективи и неслучайно е една от най-атрактивните сфери на 21 век. Всеки бизнес вече разчита на технологиите, за да функционира ефективно, а това няма как да бъде възможно без ИТ специалистите. Програмирането става все по-ценено и търсено умение, а работата в сферата все по-привлекателна.

Ако търсиш начин да предприемеш първата си крачка към кариера в ИТ индустрията, можеш да го направиш още с кандидатстването след 7 клас, като избереш специалност „Програмиране“ в гимназия СофтУни БУДИТЕЛ.

Ето кои са някои от възможните кариери пред теб:

Софтуерен разработчик

Като софтуерен разработчик ще създаваш и усъвършенстваш различни приложения за мобилни телефони, таблети и други устройства. Ще използваш познанията си по програмиране, за да проектираш софтуер, който да отговаря на нуждите на потребителите и различни специфики. Огромен плюс е, че всички други индустрии ще имат нужда от твоите знания и това ти позволява да избереш най-подходящата и интересна за теб.

Разбира се, познаването на основите на програмирането е важно, но това е и роля, която изисква да си далновиден, изобретателен и да умееш да си сътрудничиш с други хора, за да реализираш идеите си. По време на обучението си в СофтУни БУДИТЕЛ ще се запознаеш с най-популярните програмни езици сред разработчиците и ще работиш по различни проекти, които да ти помогнат да избереш с кой от тях искаш да се развиваш занапред.

Източник: Vecteezy

Уеб разработчик

Външният вид и функционирането на всеки уебсайт са пряк резултат от работата на уеб разработчиците. Като уеб разработчик твоя цел ще бъде да предоставиш най-добрия уебсайт за своите клиенти. А благодарение на това, че ще разполагаш с визуален продукт, който ще може да демонстрира уменията ти, можеш да изградиш и богато портфолиo.

Обикновено уеб разработчиците сами по себе си се разделят на няколко категории: front-end, back-end и full-stack.

Дизайнът на уебсайта, страниците, които виждаш и целият потребителски интерфейс са отговорност на front-end разработчиците. За кода, функционирането на уебсайта и неговата структура отговарят back-end разработчиците. А full-stack специалистите са тези, които се въплъщават и в двете роли, като имат задачата цялоснто да изградят и поддържат един уебсайт от кода до интерфейса.

Следователно, ако решиш, че искаш да бъдеш уеб разработчик имаш богат избор от професионални направления в зависимост от способностите и интересите ти.

Източник: Pinterest

Системен администратор

Системните администратори осигуряват функционирането на компютърните системи в организациите, като поддържат сървърите и мрежите и отстраняват всякакви неизправности. Като системен администратор можеш да:

  • управляваш различни операционни системи
  • инсталираш и обновяваш различен софтуер и хардуер,
  • създаваш системни разрешения и потребителски акаунти
  • провеждаш тестове за сигурност
  • поддържаш мрежи и мрежови файлови системи

Ролята на системния администратор в някои организации се припокрива с тази на мрежов администратор, но между двете има разлика. Системното администриране се фокусира върху сървърите и компютърните системи, докато мрежовите администратори работят по-конкретно със задачи и оборудване, свързани с мрежата, като например създаванена IP адреси и поддържане на локални мрежи (LAN).

Едно е сигурно – нужда от системни администратори има и винаги ще има във всяка една организация.

Източник: istock

Макар това да са трите най-разпространени професии в ИТ индустрията, има и още много други кариерни посоки, по които да поемеш. Важно е само да решиш да направиш първата стъпка, като усвоиш програмирането. Оттам нататък твоите собствени интереси ще те отведат по правилния за теб път.

Ако ти предстои кандидатстване след 7 клас и искаш да избереш специалност, която да ти отвори много врати за бъдещо развитие, кандидатствай още днес в специалност „Приложен програмист“ на СофтУни БУДИТЕЛ! Ще развиеш алгоритмичното си мислене и ще овладееш на практика най-търсените съвременни езици за програмиране, софтуерни технологии и инженерни подходи.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.