Защо е важна мрежовата сигурност и как да я осигурим?

Дигитализацията напредва все по-бързо, а нашето ежедневие зависи все повече и повече от технологиите. Да, лесният достъп до информация и множеството съвременни удобства, които улесняват животите ни, са страхотни.

Но до такава степен сме свикнали да разчитаме на различни устройства и услуги, че често забравяме за потенциалните заплахи, които могат да се крият зад тях. Междувременно ставаме свидетели на непрекъснато нарастване на киберпрестъпленията, които подчертават необходимостта да се запитаме как можем да се предпазим.

Сега нека разгледаме някои от основните понятия и въпроси в сферата на киберсигурността:

 

Какво представлява мрежовата сигурност?

Мрежата е съставена от свързани помежду си устройства, като компютри, сървъри и безжични мрежи. Много от тези устройства са податливи на потенциални атаки и в случай че не са добре защитени, рискът от кибератака се повишава.

Източник: The Tech Terms Computer Dictionary

Мрежовата сигурност обхваща всички стъпки, предприети за защита на целостта на мрежата и данните в нея. Тя предпазва чувствителните данни и гарантира, че мрежата е използваема и надеждна.

Защо е важна?

Компаниите разчитат все повече на своите мрежи за осъществяване на дейността си, а самите мрежи стават все по-сложни. Организация без адекватна мрежова сигурност рискува да наруши дейността си, тъй като разчита на устройства и софтуер за вътрешна и външна комуникация, както  и за изпълнение на различни операции.

Също така, ако мрежите са компрометирани от вируси или зловреден софтуер, компанията рискува изтичане на чувствителни данни. Това включва всичко от защитена здравна информация и лични данни до интелектуална собственост и правителствени информационни системи. Последствията са не само глоби и възстановяване на щети, но също разрушаване на репутацията и заплаха от съдебни дела.

Източник: Ekran System

Как да се предпазим?

Изборът на инструменти за сигурност е различен в зависимост от различните мрежи и се променя с течение на времето. Силната сигурност често включва използването на множество подходи за най-ефективна защита. Ето и някои от тях:

  • Контрол на достъпа – този метод ограничава достъпа до мрежови приложения и системи до определена група потребители и устройства.
  • Антивирусен софтуер – софтуер, предназначен да открива, премахва или предотвратява заразяването на компютъра и съответно на мрежата с вируси.
  • Firewall (защитна стена) – Софтуер или фърмуер, който инспектира входящия и изходящия трафик, за да предотврати неоторизиран достъп до мрежата.
  • Многофакторно удостоверяване – решение за мрежова сигурност, което изисква два или повече фактора за проверка на самоличността на потребителя. Пример за това е Google Authenticator – приложение, което генерира уникални кодове за сигурност, които потребителят въвежда заедно с паролата си, за да потвърди самоличността си.

Източник: The Tech Terms Computer Dictionary

Технологиите напредват, а мрежите стават едновременно по-важни и по-сложни, което обаче ги прави и по-уязвими. Едно е сигурно – специалистите по киберсигурност тепърва ще стават все по-търсени.

Ако ти предстои да кандидатстваш в гимназия и би искал да умееш успешно да противодействаш на кибератаките, кандидатствай за специалност „Програмиране“ ТУК. Ще имаш възможност да работиш по реални казуси с помощта на успешни експерти от областта, както и да развиваш собствени проекти.

А ако сте родител, който търси практически насочено и висококачествено образование, което да реализира детето му в истински експерт, можете да се запознаете по-отблизо със специалността ТУК.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.