„Работата ни дава реални резултати“ – Никола Испорски, председател на Училищния парламент

Никола Испорски, Председател на Училищния парламент

В СофтУни БУДИТЕЛ се стремим да осигурим на учениците не само всички ресурси, за да израстват като комплексни личности, но и свободата да изразяват мнението си. Вярваме, че младежите са безценен източник на идеи и обратна връзка. Училищният парламент им дава възможност да влязат пряко в развитието на нашата гимназия, да изградят ценни умения и да преследват значими за тях цели.

Срещнахме се с Никола Испорски – настоящият председател на парламента, който ни сподели за демократичността на решенията, за трудностите и за сътрудничеството между ученици и ръководство.

Здравей, представи ни се 🙂

Казвам се Никола Испорски и завършвам 11 клас в ЧПГДН “СофтУни БУДИТЕЛ”, специалност Приложно програмиране. В свободното си време карам електрически маунтинборд, по който работя от дълго време. Още от малък играя на карти и по-точно Бридж. Обичам да ходя на театър, поне по веднъж в месеца, като най-много харесвам сатирата.

Разкажи ни за ученическия парламент

Ученическият парламент е концепция, популярна на запад, в България все още не всички училища го имат. В нашето училище имаме огромната привилегия да можем да създадем и развиваме такава институция. С най-прости думи ученическият парламент може да се опише като мост между учениците на гимназията и учителите/ръководството.

В Ученическия парламент на нашето училище участва по един представител от всеки клас. Представителите са демократично избрани с мнозинство в съответния клас. По този начин не само, че можем да получим много бърза обратна връзка, но и обратното – ние да достигнем до съучениците си по най-ефективен начин. Всяка година членовете на парламента се избират на ново.

Аз съм председател на парламента от 2 години. Начинът за избор на председател е чрез вот между всички представители в парламента. Всяка година учениците ми първо ме избират като представител, след което членовете на парламента ме издигаткато свой председател. Причините за това са уменията ми да се справям добре с мениджмънта на представителите, организацията на проектите и комуникацията между ръководството на гимназията и учениците.

Съучениците ми виждат реални резултати от работата ни и това им действа мотивиращо и зареждащо. Много харесвам работата си като председател на Ученическия парламент, защото така развивам лидерските си качества и допринасям за развитието на гимназията. Също така, работата ми е много високо оценена от учениците и ръководството на гимназията, което ме прави горд и щастлив.

Какви са основните дейности на парламента?

Дейностите на парламента са разнообразни и отговорни, а не рядко – и вълнуващи. Основните сред тях са:

  • Да осъществява връзка в комуникацията между учениците, класовете и ръководството на училището;
  • Да организира забавни и развлекателни събития за учениците;
  • Да създава различни клубове, които да изграждат и развиват интересите на учениците;
  • Да сигнализира за различни проблеми към ръководството;
  • Да изслушва предложенията на учениците и спомага за тяхната реализация.

Срещате ли предизвикателства?

Срещаме предизвикателства навсякъде. От една страна е ефективната комуникация и обединяването около много на брой различни идеи. От друга е чисто практическото оформяне на предложенията за различни инициативи и проекти, които да са подходящи за представяне на ръководството на гимназията. Срещаме и предизвикателства в дебатите помежду си, но като един истински парламент печели тази страна, която може да се аргументира по-добре и да получи подкрепата на по-голям брой членове.

Едно от най-големите ни предизвикателства тази година беше реализацията на благотворителен пролетен базар, свързан със социалната кампания на гимназията “Bee the change, bee the hero”, чиято цел е популяризирането на концепцията за важността на пчелите и тяхното опазване. Цялата подготовка на този огромен проект започна 4 месеца преди самото събитие.

Имахме много предизвикателства в организацията, тъй като нито ние, нито екипа на гимназията бяха организирали такова събитие до този момент. С общи усилия и екипна работа можем да кажем, че този проект беше успешен. Събитието се получи много добре и смятам, че всички присъстващи се забавляваха много. Събрахме и средства, които ще дарим на фондация Bees4Peace.

Как парламентът си взаимодейства с преподавателите и ръководството на СофтУни БУДИТЕЛ?

Парламентът като институция в нашата гимназия е много добре приет от ръководството и учителите. Предложенията и мнението ни винаги се взима под внимание при взимане на решения, касаещи учениците. Учителите и ръководството на гимназията винаги са се отзовавали, когато сме имали нужда, и работим в една перфектна симбиоза с тях.

Защо учениците трябва да се интересуват от училищния парламент?

Ученическият парламент не само е начин, по който учениците могат да изкажат свободно мнението си. Той ги учи и на много качества, които впоследствие ще са им полезни, например: организация на време, лидерски умения, отборна игра, да отстояват мнението си, да гонят целите си и да се научат да изслушват хората около тях. Моята лична мотивация идва от там, че ако искам да променя нещо в нашето училище, това е най-ефективният и бърз начин това да се случи.

Ученическият парламент на СофтУни БУДИТЕЛ дава възможност на младежите да работят по различни проекти, да развиват ценни качества и да създават много нови и ползотворни познанства. Ако за своя гимназист търсите проактивна среда, която ще му позволи да развие потенциала си, разгледайте направленията в гимназията и кандидатствайте ТУК в иновативна и перспективна специалност още днес!

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.