Photoshop: Какво е важно да знаеш, ако сега стартираш с програмата?

Photoshop вече се е превърнал в нарицателно за всичко, което е дори относително свързано с редактирането и манипулирането на изображения. Всички сме чували или изричали думите „Тази снимка е фотошопната“, дори да не става дума за същото приложение. Действително, Photoshop е основен инструмент за всеки, който иска да се занимава с графичен дизайн, обработка на снимки, създаване на уебсайтове и съдържание за социалните мрежи.

Но макар Photoshop да е толкова популярен, това далеч не означава, че е лесно да се борави с него. Повечето дизайнери прекарват години в изучаването на приложението с цел да открият възможностите, които предлага. Добрата новина е, че със специалността „Дизайн” на „СофтУни БУДИТЕЛ“ подготовката ти може да започне още в гимназията, като кандидатстваш тук.

А в случай че си решил да се докоснеш до магията на Photoshop още сега, ето няколко полезни съвета за начало:

 1. Използвай shortcuts (преки пътища)

Упражнявай се да използваш колкото се може повече клавишните комбинации, които виждаш в менюто. Те ще ти спестят много време и усложнения при навигацията в потребителския интерфейс, а това ще повиши продуктивността ти.

Ето и някои от най-използваните команди:

 • V – инструмент за преместване
 • D – настройва background и foreground цветовете към първоначалните настройки
 • X – разменя background и  foreground цветовете
 • B – четка
 • E – гумичка
 • S – инструмент за клониране на части от картинката
 • T – инструмент за писане на текст
 • W – инструмент за селекции (магическата пръчица)
 • Ctrl/Cmd+j – дублира избрания слой (layer)
 • F – сменя режимите – Full Screen – Normal

Източник: Baker Street Digital

 • Създавай слоеве (layers)

В идеалния случай е добре всяка редакция или група от подобни редакции, които правиш, да са на отделен слой/layer. Това ти дава възможност да коригираш редакциите по-късно, да ги правиш по-видими или по-малко видими или да ги премахнеш изцяло, като скриеш или изтриеш слоя.

Източник: MakeUseOf
 • Научи се да използваш Crop инструмента

Много начинаещи дизайнери приемат съдържанието на снимката така, както е дошло от камерата, без да се замислят дали картината може да бъде подобрена визуално чрез изрязване на ненужните ръбове. Изрязването на снимката не само допринася за въздействието на изображението, но и намалява размера на файла, което прави по-нататъшните промени много по-бързи, тъй като използваш по-малко дисково пространство.

 • Коригирай наклона на изображенията с Ruler инструмента

Много хора използват апарати без подходящ визьор, поради което повечето снимки, които ще получиш, ще бъдат поне леко наклонени. Ruler инструмента ще ти позволи да определиш точно ъгъла на наклонен хоризонт в изображението, след което можеш да използваш командата Rotate Canvas, за да го коригираш възможно най-бързо и лесно.

Източник: Baker Street Digital

 • Премахни нежеланите обекти от изображенията

Без значение колко внимателно е заснето дадено изображение, винаги има вероятност в кадъра да има нещо, което би ти се искало да не е там. Дали ще е прашинка върху сензора на фотоапарата, или електропровод, който загрозява красивия пейзаж.

Photoshop предлага лесно решение на този проблем с инструментите Spot Healing и Healing Brush.

Източник: MakeUseOf

Spot Healing инструментът рисува върху обекта, като използва текстура и тон, автоматично взети от околните пиксели. Tой се използва най-добре за по-малки поправки.

Healing Brush, от друга страна, рисува върху обект с текстура, взета от различна част на същото изображение, като същевременно смесва цвета и тона с новата среда.

Както виждаш, възможностите с Photoshop са безкрайно много, поради което не е изненада, че работата с него продължава да бъде изключително търсено и ценено умение.

Ако завършваш 7. клас и вече нямаш търпение да започнеш творческия път в света на графичния дизайн, кандидатствай в специалността „Дизайн“ тук.

Ако сте родител на дете с креативни заложби и искате възможно най-доброто развитие на способностите му, запознайте се по-добре със специалността тук.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.