Кои са най-използваните езици за програмиране?

Езиците за програмиране са причината всяка онлайн услуга, която използваме днес, да съществува. Те са в основата на всяка иновация и на широк набор от инструменти, използвани от всеки бизнес във всеки сектор. И макар че езиците са много, организациите избират да се доверят основно на тези от тях, които са най-поддържани и ефективни. Именно те са заложени и в програмата на специалността Приложен програмист на първата частна гимназия за дигитални науки СофтУни БУДИТЕЛ, за която можеш да кандидатстваш още днес!

А ето кои са най-използваните програмни езици в IT индустрията:

JavaScript

Когато става дума за front-end разработка, JavaScript е категоричен лидер. Той отговаря за елементите, с които можем да взаимодействаме, като например падащите менюта, бутоните, анимациите и формите за контакт.

Ако един уебсайт е функционален, интерактивен и динамичен, то това най-вероятно се дължи именно на JavaScript. Неслучайно езикът има най-голямата общност от разработчици – общо над 17 милиона.

Източник: Statista

JavaScript е използван за разработване на повечето браузъри, както и различни уеб и мобилни приложения. Това са ключови елементи за онлайн изживяването на потребителите. И тъй като JavaScript е навсякъде в онлайн пространството, търсенето за JavaScript разработчици е изключително високо.

Python

Благодарение на краткия си и лесно четим синтаксис, Python е един от най-популярните избори на начинаещите програмисти. Но езикът е широко разпространен и сред експертите в областта. Общността от Python разработчици по света наброява близо 16 милиона души, които непрестанно споделят знания един с друг.

Източник: Visartech Inc.

Той е особено предпочитан за уеб разработка, анализ на данни, изкуствен интелект и machine learning. Използва се още и в разработката на мобилни приложения и игри. Eдни от най-успешните приложения, като например Facebook, Instagram и Spotify са създадени именно с Python.

Java

Въпреки появата на много нови програмни езици, популярността на Java не намалява. Една от основните причини за това е съвместимостта с различни платформи и вградената сигурност. Java кодът е напълно независим от основната операционна система, което означава, че веднъж компилиран код може да работи на Windows, Mac OS, Linux, Unix и др.

Освен това Java все още е стабилен език, който много големи корпорации поддържат. Най-често езикът е използван за мобилни приложения, уеб разработка и дори Big Data. Сред компаниите, които му се доверяват, са NASA, Netflix, Spotify, LinkedIn, Uber, Amazon и много други.

Източник: Hello Code

Java е също основният език за програмиране при устройствата на Android, така че търсенето му ще продължи да бъде високо.

C#

C# е обектно-ориентиран език за програмиране от високо ниво, който възниква като отговор на Java от страна на Microsoft. Всъщност, благодарение на него е изграден Office пакетът на Microsoft.

Въпреки че е разработен най-вече за приложения за системите на Windows, C# може да бъде използван за почти всички видове софтуер – от видео игри и мобилни приложения до виртуална реалност и софтуер за защита против хакване. Това се дължи на факта, че езикът е интегриран в .NET – безплатна платформа за разработчици с отворен код, която позволява изграждането на различни видове приложения.

Източник: Litslink

Ако ти предстои да завършиш седми клас и искаш да се потопиш в света на програмирането, кандидатствай тук за специалността „Приложен програмист“ в „СофтУни БУДИТЕЛ“. Тя ще ти даде необходимите практически умения да покориш върховете на всеки един от водещите програмни езици и ще ти помогне правилно да се насочиш с кой би искал да се развиваш в бъдеще.

А ако сте родител, който търси най-добрите възможности за развитие на ученика си след седми клас, можете да научите повече за специалността тук.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.