Трима осмокласници от „СофтУни БУДИТЕЛ“ триумфираха в състезанието „IT Знайко“

Трима осмокласници от ЧПГДН „СофтУни БУДИТЕЛ“ се класираха на първо място на националния кръг на състезанието по информационни технологии „IT Знайко“, който се проведе в Пампорово от 19 до 21 април 2024 г..

В 15-тото издание на надпреварата Христо Миховски спечели в категория „Уеб“ със сайт, който той разработи на езиците HTML5 и CSS, а Йоан Нинов и Ивайло Кирилов триумфираха в категория „Екип –  Програмисти“ със създадена от тях p5 библиотека на JavaScript (5p.js).

„IT Знайко“ e национално състезание по информационни технологии за ученици от 1. до 9. клас. Провежда се в три кръга: дистанционен, областен и национален. 

В духа на концепцията за учене чрез правене участниците в областния и националния кръг работят (индивидуално или в екип) по проект по предварително зададени теми в категориите „ИТ“, „Програмист“ и „Уеб“. Те имат 120 минути за работа и 10 минути за защита на проекта.

През тази година в националния кръг на „IT Знайко“ участваха близо 200 ученици от 1. до 9. клас от по-големи и по-малки градове на страната.

За подготовката на нашите „IT Знайко“-вци се погрижиха учителите Екатерина Мицева и Лечо Лечев, които интегрираха темите на състезанието в часовете по дисциплините „Визуално програмиране“ и „Дигитално предприемачество“.

Екипът на „СофтУни БУДИТЕЛ“ поздравява осмокласниците Христо Миховски, Йоан Нинов и Ивайло Кирилов за отличното им представяне и благодари на техните учители Екатерина Мицева и Лечо Лечев за подкрепата, която им оказват.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.