TEENSPIRATION: как протече първият кариерен форум за ученици в „СофтУни БУДИТЕЛ“

В средата на април учениците на Частна професионална гимназия по дигитални науки „СофтУни БУДИТЕЛ“ имаха по-специален учебен ден.

В рамките на кариерния форум TEENSPIRATION те се срещнаха с представители на бизнеса, граждански организации и университети и се запознаха с предлаганите от тях стажове и програми за обучение и доброволчество.

Форумът, който се проведе на базата ни в кв. „Дружба“ на 12 април и на базата ни в кв. „Младост“ на 19 април, включваше семинарна и експо част. Учениците почерпиха от опита на участниците и придобиха добра представа за разнообразните възможности за надграждане на своето образование и професионално развитие извън гимназията.

Представители на IBM България разказаха на учениците в базата ни в кв. „Дружба“ за дейността на глобалната технологична компания, включително за стартиралата наскоро 12-месечна акселераторска програма за стартъпи IBM Sofia Accelerator. Те насочиха вниманието им и към SkillsBuild – безплатна платформа за обучение, разработена от компанията в подкрепа на гимназисти, студенти и преподаватели с интерес към изкуствения интелект, науката за данните, киберсигурността, дизайн мисленето и др.

Един от софтуерните разработчици в IBM България нахвърля любопитни щрихи от своя кариерен път, за да покаже на учениците колко е важно човек да се научи да се приспособява към променящата се среда. След като развива собствен бизнес и участва в автомобилни състезания, той се преориентира към ИТ сектора и от две години е част от българското звено на IBM.

Христо Топалов, съосновател на платформата в подкрепа на професионалното развитие на младите хора Xiro.bg, подчерта, че работодателите в днешния свят търсят най-вече хора с приложими професионални умения, любопитство, проактивност и желание за усъвършенстване, а не просто притежатели на дипломи. Той самият започнал да работи като ученик, после стажувал в банка и останал на работа там няколко години. Когато се почувствал достатъчно уверен да развива собствен бизнес, той обединил усилия със съмишленик и двамата създали Xiro.bg.

Треньорът Иван Георгиев, основател на платформата за онлайн тренировки на живо Pump and Run Live, разказа на учениците ни в кв. „Дружба“ как е съчетал страстта си към спорта с новите технологии и тенденции. Бивш републикански шампион в спринта на 100 и на 200 метра и възпитаник на Национална спортна академия (НСА), той започнал работа като фитнес инструктор в столичен клуб. Неговата философия обаче се различавала от тази, на която попаднал там. Затова той разработил авторска концепция за подобряване на физическото състояние и външния вид на трениращите успоредно с повишаване на тяхното самочувствие.

Иван започва да води тренировки в НСА, но идва март 2020 г. и пандемията прави провеждането им невъзможно. Това обстоятелство го мотивира да търси нестандартни решения. И той го прави – стартира безплатни онлайн тренировки, които месеци наред води на живо всяка вечер в профила си в Instagram. В заниманията се включват стотици желаещи да се погрижат за здравето си чрез редовна двигателна активност. Впоследствие Иван Георгиев трансформира начинанието си в бизнес за онлайн тренировки на живо на абонаментен принцип.

Учениците в базата ни в кв. „Младост“ пък се срещнаха с друг вдъхновяващ спортист и мотивационен лектор – ултрамаратонеца Краси Георгиев.

Той разказа за дългия път, който е изминал, за да се трансформира от човек, който не се харесва, поддава се на изкушенията и копнее за одобрението на другите, в човек, който се чувства добре в кожата си, грижи се за здравето си и върви с високо вдигната глава. В момента, в който осъзнал, че взема наркотици, защото не се харесва и търси начин да избяга от реалността, Краси решил да се отправи на дълго и непредсказуемо пътуване към себе си. 

По онова време той живеел и работел във Великобритания. В желанието си да отслабне се качил на бягаща пътека. Колкото и да му било тежко в първите дни и седмици, той постепенно подобрил значително формата си и увеличил километрите до степен, че се записал за участие в маратон. Оттам насетне, следвайки убеждението си, че психиката се тренира, като се предизвикваш, той започнал да бяга на маратони и ултрамаратони в различни точки на света, като съчетавал тренировките и състезанията с работа като готвач. След две десетилетия извън България той се завръща тук и бързо придобива популярност със своите спортни предизвикателства с благотворителен и мотивационен характер.

Сред останалите участници в първото издание на TEENSPIRATION, които с готовност отговаряха на въпросите на нашите ученици, бяха:

  • Unify – консултантска агенция за висше образование в Нидерландия, Белгия и Люксембург, която съдейства на ученици от първия випуск на гимназията ни при кандидатстването за следване в нидерландски университети през 2023 г. По време на работилницата учениците имаха възможността да направят тестове за кариерно ориентиране, да се запознаят с ролята на проактивността като двигател на личностното развитие и да разберат кои са най-търсените умения в наши дни
  • EduCompass – фондация, чиято мисия е да помага на деца и младежи да разгърнат потенциала си чрез авторска програма за кариерно ориентиране и развиване на умения, обучение на учители и авторската игра „Моят кариерен път“
  • EducationUSA, Fulbright Bulgaria – център и програма за безплатно консултиране на ученици, които възнамеряват да следват в САЩ
  • ARC Academy – център за професионално обучение в направления с творческа и дигитална насоченост като дигитално изкуство, 3D изкуство и дизайн на игри, които са от особен интерес за нашите ученици предвид специалностите в „СофтУни БУДИТЕЛ“. От ARC Academy проведоха работилница за създаване на игри, насочена към ученици в 11. и 12. клас.
  • Etsy Суперзвезди – обучения и програми за подкрепа на творци, които желаят да отворят свой магазин или да увеличат продажбите си в глобалната платформа Etsy
  • Фигмайстор – безплатен онлайн курс за работа със софтуера за дизайн Figma, който се провежда изцяло на български
  • ISIC (International Student Identity Card) – международна идентификационна карта за учащи, разпространявана под егидата на ЮНЕСКО, която осигурява намаления на продукти и услуги, предоставяни от компании и културни и образователни институции в България и много други държави. Представителите на ISIC България споделиха и за възможностите за доброволчество по време на големи концерти и фестивали у нас, организирани от промоутърската компания Fest Team.
  • Национален младежки форум (НМФ) – най-голямото обединение на младежки организации в България, член на Европейски младежки форум (ЕМФ)
  • ABLE Mentor – програма за индивидуално менторство на ученици в 10. и 11. клас, създадена отАсоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE)
  • Университети: Нов български университет (НБУ), Университет за национално и световно стопанство (УНСС), Международно висше бизнес училище (МВБУ) и Висше училище по телекомуникации и пощи (ВУТП)

Идеята на кариерния форум беше да предостави информация на учениците за многото възможности, които са на разположение на младежите в наши дни“, казва Радослава Георгиева, мениджър „Общност“ в „СофтУни БУДИТЕЛ“. „Радваме се, че в събитието се включиха редица партньорски организации с опит в кариерното ориентиране и развиването на умения на 21. век. Има още какво да учим и накъде да надграждаме. За догодина планираме събитието да е по-голямо и да поканим и други училища да се докоснат до това преживяване.“

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.