Срещи с Алумни | Васил Райчев: От СофтУни БУДИТЕЛ до Computer Science в Маастрихт

В „СофтУни БУДИТЕЛ“ вярваме в силата на кариерното ориентиране. То не е просто допълнение към академичната програма, а ключова цел и дейност, вградена в образователния процес. През януари имахме удоволствието да организираме среща с кариерен консултант, а този месец дадохме старт на една особено вълнуваща инициатива – поредица от срещи с наши алумни, които с удоволствие споделят опита си от университетското образование.

На 12 февруари приветствахме Васил Райчев, част от първия ни завършил випуск през 2023 г., специализирал в областта на Приложно програмиране. В момента Васил продължава образованието си в Маастрихт, Нидерландия, където изучава Computer Science. Отделил време от забързаното си ежедневие, Васил ни предостави ценна информация относно:

  • Процеса на кандидатстване: Васил сподели кога е започнал да се подготвя за кандидатстването, колко време му е отнело целият процес, кой го е консултирал и какви са били необходимите документи и срокове, които е трябвало да спазва.
  • Академичната подготовка: Разказа ни доколко се е чувствал подготвен на академично ниво, благодарение на знанията и уменията, придобити в гимназията.
  • Животът и образованието в Нидерландия: Сподели своите впечатления за образователната система, културата и ежедневието в Нидерландия, както и спецификите, на които бъдещите кандидати трябва да обърнат внимание.

Предстоят ни още много срещи и интервюта с наши бивши ученици, които с нетърпение очакваме да споделим с вас. Целта ни е да предоставим на нашите настоящи ученици възможността да получат информация от първа ръка и да се почувстват максимално уверени и подкрепени в процеса на кандидатстване за университет.

 

Вярваме, че споделянето на истински истории и опит може значително да обогати перспективата на нашите ученици и да ги мотивира да преследват своите академични и професионални мечти с увереност. С нетърпение очакваме следващите срещи и ви обещаваме много вдъхновяващи истории от света на образованието и кариерното развитие.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.