Ученици от X, XI и XII клас се включиха в среща за кариерно ориентиране

На 17 януари, ученици от X, XI и XII клас на ЧПГДН “СофтУни БУДИТЕЛ“ имаха уникалната възможност да участват в среща-дискусия на тема „Кариерно ориентиране“. Гост-лектор на събитието беше Гергана Раковска, председател на Фондация на бизнеса за образованието и на National Board for Certified Counselors, доказан експерт в сферата на кариерното ориентиране.

Гергана Раковска притежава обширен опит в разработването на стратегии, провеждането на обучения и управлението на проекти, придобит в инициативи на Американската агенция за международно развитие и Европейската комисия. Тя е завършила информатика и застраховане и социално осигуряване, като също така има специализация по актюерство в Испания и MBA по риск мениджмънт и застраховане от САЩ. Също така, Гергана е била консултант в редица образователни реформи в региона.

Според Гергана, стратегическото мислене и способността да вижда „голямата картина“ са ключови за нейния успех. Организацията й е подпомогнала стотици кариерни центрове и обучила хиляди младежи и професионалисти в областта на кариерното ориентиране.

Гергана Раковска, председател на Фондация на бизнеса за образованието и на National Board for Certified Counselors. Снимка: Юлиян Донов

 

Гергана Раковска представи на учениците платформата за професионално ориентиране, създадена от Фондацията на бизнеса в образованието. Платформата включва профили и връзки към специалности в българските висши училища, като предоставя ценни насоки за бъдещите студенти.

Също така, учениците научиха повече за платформата на МОН, която предлага координати на кариерни центрове. Тези центрове предоставят безплатни услуги и инструменти за индивидуално и групово ориентиране на ученици, организирани по класове и видове учебни програми. 

Освен това беше обсъдена темата за кандидатстване в университети в България и възможностите за търсене на програми чрез рейтинговата система на МОН. Гергана Раковска разшири хоризонтите на учениците като говори и за възможностите за кандидатстване в университети в Европа и други дестинации като Холандия, Италия, Испания, САЩ и Япония.

Срещата предизвика жив интерес сред учениците, които се включиха активно с въпроси и дискусии. Това събитие е част от усилията на ЧПГДН “СофтУни БУДИТЕЛ“ да предостави на своите ученици ценна информация и ресурси за тяхното бъдеще кариерно развитие.

 

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.