Защо да изберете специалност “Програмиране” след 7 клас?

Над 34 400 нови работни места ще бъдат открити в IT сектора до 2026 година по данни на най-актуалния доклад на BASSCOM (Българската асоциация на софтуерните компании). Програмирането е една от най-перспективните професионални сфери и посоки за развитие, а специалистите са високо ценени и се радват на огромни възможности за по-добро заплащане и стандарт на живот. 

Обучението в специалност „Програмиране“ създава млади специалисти, които са конкурентоспособни не само в България, но и в световен мащаб. Независимо дали искат да са част от технологичен start-up, или да се присъединят към технологичен гигант от ранга на Google и Facebook, програмирането отваря множество врати. 

Ако искате и Вашето дете да се възползва от възможностите на тази перспективна професия още след гимназията, кандидатствайте в СофтУни Светлина.

Най-динамичната област за развитие

Специалистите по програмиране имат възможност да се насочат към редица направления, в които да се специализират. Но това не е единственото предимство на професията програмист. Ето факторите, които я правят толкова привлекателна:

 • Възможности за развитие – пред програмистите стоят разнообразни сфери за развитие, като разработка на софтуер, уеб или мобилни приложения, изкуствен интелект, разработка на игри, автоматизация, DevOps и много други.
 • Кадрите са търсени и добре платени – с близо 35 хиляди очаквани нови работни места до 2026 в България, програмистите ще продължават да са едни от най-търсените професионалисти. Това е отражение на растежа в световен план – глобалната софтуерната индустрия се очаква да достигне до пазарен обем от 858,10 милиарда долара през 2028 г. по данни на Statista.
 • Работата е гъвкава – програмистите са сред експертите, които могат да си позволят да работят от всеки край на света, по всяко време, тъй като естеството на задълженията им дава възможност да се справят с тях дистанционно. Това предлага огромна свобода и шанса за работа в международни екипи.
 • Усилията се отплащат – професията изисква усилен труд и дълги часове, прекарани пред компютъра. Но резултатите, работата по различни проекти, намирането на най-добрите технологични решения не просто носят удовлетворение и задоволство, но и помагат на специалистите непрекъснато да израстват.

 

Какво включва началната подготовка?

 

Може би едно от най-големите притеснения на учениците, когато чуят за специалност “Програмиране”, е математиката. Но всъщност, за да станеш добър програмист, се изисква не толкова математика, колкото логическо мислене. А това се развива с правилните упражнения, практическа подготовка и писане на код. 

Предимството на това детето Ви да постави основите на програмирането още в гимназията е, че ще бъде една крачка пред всички, които решават да се насочат към програмирането на по-късен етап.

В СофтУни Светлина наблягаме на развиването на алгоритмичното мислене и усвояването на съвременните парадигми в програмирането чрез практически задачи от реална работна среда. Разбира се, няма как да се мине изобщо без математика, но тя е необходима за изграждането на аналитично мислене и способността да се разрешават проблеми. А това са малка част от уменията, които се развиват като начална стъпка в специалност “Програмиране”.

Подготовката на гимназистите в СофтУни Светлина включва също изучаването на някои от най-популярните езици за програмиране – C#, Java, JavaScript, Python и др. Първата година от обучението си при нас детето Ви ще прекара, изучавайки дисциплини от три различни направления – „Програмиране“, „Дизайн“ и „Дигитален бизнес“. Чак след като се запознае и с трите, ще избере финално специалността си. Така ще направи възможно най-информиран избор, а ако се убеди още по-силно, че иска да бъде програмист, ще разполага с набор от различни дигитални умения, които ще са изключително полезни занапред – ще вниква по-лесно в гледните точки на различните специалисти в дигиталните екипи и ще може да се сработва успешно с тях.

Какво е бъдещето на професията?

Да си приложен програмист означава да помислиш за бъдещето си. Не просто заплащането и стандартът на живот са коренно различни от тези в много други сфери, но и развитието на областта не само няма да се забави, а ще се засили. Технологиите еволюират бурно и ключът за бъдещето се крие в тях.

Сега и Вашето дете може да стане част от тези процеси, още от най-ранна възраст. Обича да играе игри, но иска и да ги прави? Има любими приложения, но му хрумват идеи как да станат още по-добри? Пътят на програмиста ще му позволи всичко това и още много.

Защо да изберете “Програмиране” в СофтУни Светлина?

СофтУни Светлина е първата частна гимназия в България, която отдава внимание точно на този тип перспективни професии в дигиталната сфера. Вярваме, че младежите заслужават шанса да положат стабилни основи за едно удовлетворяващо бъдещо развитие. Затова предлагаме широк набор от специализации, като:

 • Киберсигурност
 • Изкуствен интелект (AI)
 • Софтуерно инженерство и DevOps
 • Компютърни мрежи и системна администрация
 • Осигуряване на качеството в софтуера (QA)
 • Потребителски интерфейси (front-end)
 • Блокчейн разработка
 • Софтуерна разработка със С++
 • Софтуерна разработка с Java
 • Софтуерна разработка с Python
 • Софтуерна разработка с JavaScript
 • Управление на софтуерни проекти
 • Разработка на игри

Специалността ни по Програмиране съчетава одобрената от МОН учебна програма със специализирана подготовка. Тя, от своя страна, залага на практическите умения и упражнения, които позволяват на учениците веднага да приложат наученото и да затвърдят знанията си. Ако търсите перспективно развитие в дигиталната сфера за Вашето дете още след 7 клас, кандидатствайте ТУК.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.