Какво трябва да знаете за специалност „Дизайн“?

Живеем във времена, в които дигиталните технологии са неизменна част от деня ни – всички сме онлайн. Благодарение на новите технологии, ние сме изключително добре информирани и имаме високи очаквания спрямо комуникацията с любимите си брандове в дигиталния свят. Това „дигитализиране“ доведе и до търсенето на нови специалности, както и нови умения.

Днес ще хвърлим поглед в бъдещето и ще ви представим какво се крие зад иновативната специалност „Дизайн“. Една цветна и експресивна професия, в която Вашето дете може да разгърне своя необятен потенциал и креативност още в гимназията. Кандидатствайте в СофтУни БУДИТЕЛ и му дайте най-доброто поле за изява!

Какви знания и умения са необходими за успех?

За успешна реализация в сферата на дизайна са необходими теоретични знания относно основните концепции, като цветознание, пропорции, баланс, контраст и други.

Разбира се, теорията следва да бъде подкрепена и с практика. Работата с водещите дизайн инструменти – Illustrator, Photoshop и InDesign, е ключова за успеха на един дизайнер. 

Необходими са също познания за различните видове шрифтове и лога, дизайн за мобилни приложения, принт и уеб реклама. Основна представа за съвременните мултимедийни системи и принципите на видео обработка също е от полза.

В СофтУни БУДИТЕЛ вярваме, че практиката е изключително важна част по пътя на изграждането на един дигитален дизайнер. Това е причината да залагаме на ученето чрез правене с цел да изградим у всеки ученик необходимите практически умения за успех. Избирайки СофтУни БУДИТЕЛ, детето Ви ще получи основни теоретични познания и ще може да ги усъвършенства в практически проекти, които се равняват на 60% от учебния процес.

Така не само ще развива своите умения, но и ще добива увереност, че може да се справи с реалните практически задачи, с които се сблъсква един истински професионалист в работна среда.

Подобни професионалисти са нужни навсякъде

Без дизайн в наши дни не може да се развива нито една сфера от човешката дейност. Дизайнът е необходимо звено независимо от сферата на дейност  – от телекомуникационни компании до компании за обучения, ATL и BTL агенции, брандове, които се градят на конкретни личности и други.

Възможност за работа от разстояние по разнообразни проекти

Дигиталните технологии промениха света и това все повече важи за професиите на бъдещето.  Дизайнерската професия може да бъде упражнявана от всяка точка на планетата и специалистите в сферата се радват на особена гъвкавост. 

Също така, възможността да се работи на свободна практика за различни клиенти, от разнообразни индустрии, внася пъстрота в ежедневието и гарантира, че всеки ден е различен.

Конкурентно възнаграждение

Както вече споменахме, дигиталните дизайнери са търсени специалисти във всяка една сфера. Заплащането е конкурентно и зависи от квалификацията и практическия опит на дизайнера. Какво по-добро от професия, която носи удоволствие и е в същото време оценена подобаващо?

Непрекъснат процес на учене и развитие

Професията дизайнер носи много полезни „подаръци“ със себе си. Избирайки тази професионална сфера, детето Ви постоянно ще се развива. И нещо повече – ще има досег и комуникация с творчески личности по целия свят, обмяна на идеи и много други. Спирайки се на специалност „Дизайн“, няма опасност да скучае. Има редица платформи, в които може да споделя творчеството си, така че то да бъде достъпно и видимо от другите, да бъде оценявано, да вдъхновява, а и най-важното – да го мотивира да надгражда.

Защо да изберете „Дизайн“ в СофтУни БУДИТЕЛ?

Ако пред Вас и Вашето дете стои изборът в каква посока на развитие да поеме, то важно е навреме да откриете талантите му. Помислете какво му се отдава и какво би му било интересно да учи, за да се развива именно там. Кандидатствайки в специалност “Дизайн”, учениците получават широк спектър от възможности – откриват магията на различните сфери от визуалните изкуства, а също така изграждат необходимите умения за бъдещото си професионално развитие.

Ако пък вече сте сигурни, че искате детето Ви да се потопи в дигиталния свят и професиите в него, но все още не сте избрали конкретна сфера – не се тревожете! СофтУни БУДИТЕЛ предлага иновативен подход, който се изразява в свободата на избор на специалност за всеки гимназист. 

В първата година от обучението си учениците се запознават с дисциплини от три перспективни специалности – „Дизайн“, „Програмиране“ и „Дигитален бизнес“. В 9. И 10. Клас избират в коя специалност да се фокусират и изграждат стабилна база от познания в нея. В последните две години от обучението си задълбочават своите умения в професионална специализация, която им гарантира, че излизат готови експерти още със завършването на гимназия. В специалност “Дизайн”, например, гимназистите могат да избират между специализация в:

  • Дизайн за бизнеса и маркетинга
  • Интериорен дизайн
  • Гейм дизайн и персонажи 
  • 3D моделиране и анимация
  • Видео продукция
  • Дигитални илюстрации 
  • Фотография

„СофтУни БУДИТЕЛ“ е първата частна гимназия, която предлага специалности на бъдещето, комбинирани с иновативен подход и индивидуален фокус върху ученика. Потопете се в чудния свят на науката, креативността и предприемаческите умения като подадете кандидатурата си от ТУК.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.