Защо да уча дигитален маркетинг?

Дигиталният маркетинг е навсякъде около нас. На този етап почти не съществува човек, който да няма някаква форма на активност в социалните мрежи. Всички обичаме да разглеждаме новостите във фийда си в Инстаграм и Фейсбук, и често ставаме свидетели на изскачащи рекламни постове и публикации. Бизнесът не спи, той дебне, за да задоволява нуждите ни, а социалните мрежи му помагат значително, като отсяват правилната аудитория, пред която да се появяват рекламите. Може би това в известна степен отговаря на въпроса ти „Защо да уча дигитален маркетинг“ и си успял да придобиеш бегла представа за огромното му значение в света днес. Ако обаче имаш нужда от повече информация, виж следващите редове:

Защо дигиталният маркетинг е толкова интересен?

Дигиталните медии в днешно време не са просто насочени към абсолютно всички, както традиционните. Рекламата по телевизията може да бъда видяна от всички, които гледат канала, но дигиталните реклами са насочени именно към онези хора, които имат нужда от нея, като така те от своя страна могат да взаимодействат с рекламата по най-различни начини (харесвания, коментари, снимки, съобщения). Дигиталният маркетинг не търси просто купувачи, а цели да изгради дълготрайна връзка между бизнеса и клиента. В тази област съдържанието е винаги на почит и всеки, който умее да изгради креативна, интерактивна и интересна кампания, винаги има предимство пред конкуренцията.

Освен това, дигиталният маркетинг изисква постоянна ангажираност и аналитично мислене, за да могат да бъдат проследявани резултатите от дадена кампания. Една реклама не винаги ще се справи добре поради стотици обстоятелства, но при дигиталния маркетинг, това може да бъде поправено веднага. Той е адаптивен и щом нещо не работи, то може да бъде променено бързо и ефикасно, за да се спестят пари и време.

Дигиталният маркетинг също така е изключително динамичен, тъй като популярните платформи непрестанно променят алгоритмите си, технологиите се менят и маркетолозите постоянно намират нови и нови стратегии, с които да привличат и задържат клиентите си.

Подходящ ли е дигиталният маркетинг за теб?

Един от плюсовете на дигиталния маркетинг е шареният спектър от хора, които се занимават с него. Тъй като има различни специфични области, в един маркетинг екип можеш да срещнеш и много разнообразни личности. Няколко неща са гарантирани – всеки един от тях ще бъде динамичен, креативен и изключително социален. Също така, дигиталният маркетинг привлича всички заинтересовани от предприемачеството и бизнеса. В последно време част от маркетинг професиите привличат и всички, които имат влечение към създаването на текстове, за да заемат позициите на контент и копирайтъри. В тази сфера можеш да се сблъскаш и с по-артистичните, които са привлечени от възможността за създаване на визуалната част от рекламата, като лога, дизайни и други.

Откъде да започнеш?

Всички сме добре запознати със социалните мрежи и технологиите. Дигиталната грамотност се превръща във фундаментална част от образованието по целия свят и професиите все повече зависят от това. Ако ти се разпознаваш в статията досега и искаш да станеш част от един шарен екип, с който ще обменяш идеи, знания, опит и емоции, то програмата по дигитален маркетинг на СофтУни Светлина е перфектното начало за теб. Тя е подходяща за ученици, завършили седми клас и дава възможност за един ранен старт, който ще даде предимство в професионалното ти развитие. Разгледай програмата и кандидатствай още днес!

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.