Поколение Z на фокус: Отзиви и моменти от нашата дискусия + фото галерия

На 07.02.2024 г., ЧПГДН “СофтУни БУДИТЕЛ” проведе третото си събитие от поредицата „Образование на бъдещето“, акцентирайки на актуални теми, които засягат младото поколение. Темата на събитието беше „Поколението Z: Дезинформацията в епохата на социалните мрежи и AI“ и събра почти 200 участници на живо и онлайн.

Изпълнителният ни директор Евгения Пеева взе ролята на модератор на дискусията. Евгения беше подкрепена от нашата ученичка от девети клас Виктория Цекова, която все участие като ко-модератор и представи резултати от анкета, проведена сред учениците. Освен това, Виктория взе активно участие в дискусията, изразявайки мнението на своите връстници.

В панелната дискусията участваха утвърдени професионалисти в областта на медиите: Веселин Димитров, главен редактор на Forbes Bulgaria, Евелина Павлова, програмен директор на Радио FM+, и Дарина Сарелска, асистент-професор по журналистика в АУБГ. Техните възгледи и експертен опит допринесоха за задълбочаване на разбиранията относно въздействието на медиите и начините за справяне с дезинформацията.

Особено впечатление направи изказването на Веселин Димитров за динамичното отношение между традиционните медии и младите хора, подчертавайки постоянното стремеж на медиите да намерят път към интересите на младото поколение.

“Традиционните медии се интересуват повече от младите хора отколкото младите хора от традиционните медии”

Евелина Павлова акцентира на необходимостта медиите да говорят на езика на младите хора, докато Дарина Сарелска засили посланието, че популярността в социалните мрежи не трябва да се бърка с експертиза.

Това събитие не само обогати знанията на ученици, учители и родители по темата за медийната грамотност, но и подчерта важността от включването на социалната грамотност в образователния процес на училището. Общият извод, до който стигнахме, беше, че Gen Z най-често си набавят информация от социални платформи като YouTube и TikTok, подчертавайки нуждата от критично мислене и проверка на фактите в дигиталната ера.

Пропуснали сте събитието? Гледайте запис тук: https://bit.ly/3UFl7L7

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.