5 умения, които ще развиеш в специалност „Дигитален бизнес“

Онлайн пространството се установи като невероятна бизнес среда, която свързва компаниите с потребители от цял свят. Неслучайно все повече предприемачи откриват изцяло онлайн бизнеси или пренасочват комуникацията с клиенти основно в интернет платформите. Определено бъдещето на бизнеса е дигитално, но за да умееш да го ръководиш добре, се нуждаеш от широк набор умения.

Ако ти предстои кандидатстване след 7. клас и знаеш, че си предприемач по душа, който вижда потенциала на дигиталния свят, можеш да започнеш да градиш необходимите знания дори в гимназията. Кандидатствай сега в специалност „Дигитален бизнес“, за да натрупаш увереността и опита да осъществиш бизнес целите си още със завършването на средното си образование.

Виж пет умения, които обучението в тази специалност ще ти помогне да развиеш:

1.      Презентационни умения

Всеки бизнес започва с идея, а всяка идея се нуждае от подкрепа за своята реализация, независимо дали става дума за екип, партньори или бъдещи инвеститори. Уменията за презентиране са ключови както за професионалния, така и за личния успех. Представянето на информация по ясен и ефективен начин е основно умение за предаване на твоето послание или мнение и затова днес презентационните умения се изискват в почти всяка област.

По време на обучението си в СофтУни БУДИТЕЛ ще имаш възможност да усвоиш основните принципи на презентирането и да превъзмогнеш първоначалния страх от говорене пред публика, който всички хора изпитваме. По този начин ще имаш изградени ораторски умения и нужната увереност да представяш идеите си в бъдеще.

Източник: Presentation Magazine

2.      Бизнес планиране

Бизнес планирането е умение, което ти позволява да установяваш целите и задачите, които бизнесът ти си поставя, да планираш конкретните стъпки в детайл за постигането на тези цели, а след това и да определиш критериите, по които ще измериш успеха. Това може да е трудно и да отнеме значително време, но е от съществено значение за всеки предприемач (а и за всеки потенциален инвеститор).

Събирането на информация за целите на бизнес планирането може да ти помогне да идентифицираш всички слабости и да предвидите потенциалните заплахи, така че да бъдат разработени стратегии за справяне с проблемите още преди те да са възникнали.

В СофтУни БУДИТЕЛ ще научиш как да изготвиш успешен бизнес план, така че бизнесът ти да бъде подготвен за всички възможни сценарии. Можеш да се запознаеш с основните стъпки в бизнес планирането тук.

3.      Критично мислене

Всеки бизнес е свързан с обработването на голямо количество информация и данни. Обучението в специалност „Дигитален бизнес“ ще те запознае с правно-счетоводната рамка на електронната търговия, както и с бази данни за бизнеса. По този начин ще осмислиш всички необходими детайли около създаването и функционирането на един бизнес, което ще ти е от полза, когато в бъдеще решиш да стартираш своя.

Също така, ще се научиш да анализираш потенциални рискове, заплахи и възможности за своя бизнес, което ще ти помогне да можеш да разгледаш една ситуация от много различни ъгли. Способността да погледнеш критично на дадена информация е ключова за цялостното ти индивидуално развитие, защото създава предпоставка да откриваш решения за различни проблеми.

Източник: Hive

4.      Лидерство и мениджмънт

Лидерството заема огромно място в бизнеса – от мотивирането на другите да съдействат за изпълнението на необходимите задачи до определянето на това кои задачи са от съществено значение. Ако управляваш бизнес, може да ти се наложи да определиш как да делегираш отговорности, да се справяш с междуличностни конфликти и с неочаквани проблеми, както и да разработитш цялостна визия за компанията.

Затова по време на обучението си в СофтУни БУДИТЕЛ ще се запознаеш с основите на оперативния мениджмънт. Ще развиеш уменията да ръководиш и вдъхновяваш екипи, за да може още със завършването на гимназията гордо да се наречеш „лидер“.

5.      Маркетинг

Всеки бизнес трябва някак да достигне и привлече потенциални потребители. В противен случай той няма да бъде успешен. Умението да идентифицираш целевите си аудитории и да знаеш как да ги достигнеш, a и по какъв начин да взаимодействаш с тях стои в основата на успеха.

В специалността „Дигитален бизнес и електронна търговия“ ще се запознаеш и с основите на стратегическия маркетинг, както и с маркетинга в социалните мрежи и Google Ads, и оптимизацията на сайтове за търсещи машини (SEO). Така ще знаеш най-добрите начини, по които да свържеш бизнеса си с потребителите.

Източник: Search Engine Journal

Както виждаш, ще имаш възможност да развиеш набор от ценни умения, които ще те превърнат в професионалист още в гимназията. Ако си готов да направиш първата крачка, кандидатствай в специалност „Дигитален бизнес и електронна търговия“ в СофтУни БУДИТЕЛ.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.