Ученици от ЧПГДН „СофтУни БУДИТЕЛ“ представиха прототип за мобилно приложение за предупреждение при настъпване на земетресение

Учениците от Team Beyond „Приложно програмиране“ на ЧПГДН „СофтУни БУДИТЕЛ“ и техният ръководител Мариян Йорданов посетиха Националния институт по геофизика, геодезия и география, БАН с цел представяне на прототип за мобилно приложение, за интеракция на учените с потребители на приложението в реално време при настъпване на земетресение.

Прототип за мобилно приложение за известие при настъпило земетресение.

В срещата участваха и домакините: доц. д-р Пламена Райкова, ръководител на департамент „Сеизмология и сеизмично инженерство”, доц. д-р Георги Гаджев зам. – ръководител и проф. дфн. член кореспондент Димчо Солаков.

Нашите учениците предоставиха информация за технологиите и програмите, които се използват за обработка и визуализация на данните. Учените останаха впечатлени от функционалностите на прототипа, като отбелязаха, че са успешно изпълнени всички поставени изисквания от предишната среща. Уточниха се подробности и се добавиха нови идеи за функционалности и връзки с базите данни.

SoftUni_Svetlina_meeting_with_BAN

В края на конструктивния и изпълнен с творческо вълнение разговор се взе решение за едно дългосрочно и ползотворно сътрудничество и с други департамени към БАН, на които учениците биха могли да оптимизират и улеснят работния процес чрез разработени от тях приложения.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.