Талантите на СофтУни БУДИТЕЛ: обзор на академичните постижения за 2022/2023

Учебната 2022/2023 година в СофтУни БУДИТЕЛ ни предостави много възможности за гордост от постиженията на нашите ученици. Те взеха участие в състезания на много високо ниво, където показаха изключителни умения и знания, постигайки впечатляващи резултати.

Нашите ученици заеха челни места в над 15 състезания, сред които олимпиадите по Информационни технологии, Информатика, История, БЕЛ, Астрономия, Английски език, Физика и Философия.  Горди сме и с постиженията на гимназистите в състезанията по дебати – World Scholar’s Cup и ACS Debate Open 2022, както и с впечатляващото им участие в различни състезания, като Националния есенен турнир по ИТ „Джон Атанасов“, СофтУниада 2023, Sofia Game Jam, XVIII Национален конкурс за рисунка – дигитална живопис и графика „Моята България“ и други.

Нека заедно погледнем по-отблизо някои от най-запомнящите се постижения през изминалата учебна година.

The World Scholar’s Cup- отлично представяне и едно незабравимо пътуване до Доха, Катар

На 25 и 26 февруари в София се проведе The World Scholar’s Cup 2023. Това вълнуващо състезание има за цел да насърчава младите хора да развиват комуникационните си умения, изследователските и лидерските си качества. Участниците се включват в дебати и отборни състезания, които се оценяват от експерти в областта. Гордеем се да споделим, че отборите от „СофтУни БУДИТЕЛ“ се представиха изключително впечатляващо и цели 31 ученика се класираха за Международния турнир, който се проведе в Доха, Катар през месец юни.

Doha WSC SoftUni Buditel

14 от нашите невероятни ученици се отправиха към Доха, Катар, за да вземат участие в международния кръг на World Scholar’s Cup – най-комплексното и престижно ученическо състезание по дебатиране в света!

Учениците на „СофтУни БУДИТЕЛ“ са единствените представители на нашата страна в този рунд те се изправиха срещу 1500 други талантливи участници от цял свят.

Всичките 14 участници от нашия отбор успяха да се класират за финалния кръг в престижния университет Йейл, където ще се проведе турнирът на шампионите! Те ще имат невероятната възможност да се срещнат и учат директно от студенти и преподаватели от Йейл.

Участниците ни ще бъдат включени в специална панелна дискусия за живота в колежа и за това как да включат своя опит от World Scholar’s Cup в своето портфолио. Също така, те ще се изправят срещу най-добрите дебатьори в света, което ще им осигури неповторим опит и умения, които само Йейл може да предложи.

Блестящи постижения на Симеон Петков и Антон Кремов

Поздравяваме нашия изключителен ученик Симеон Петков за неговия успех в състезанието СофтУниада! Той се класира на 1-во място в категория „Уеб проекти“ (Младша възраст) със 100 от 100 точки. Това е единственият проект, който престижното жури на състезанието оцени с максималния брой точки. Симеон не само се нареди на първо място в своята категория под 16 години, но макар че е само на 13 години, зае третото място в общото класиране със старша група. Само двама участници от старшата група го изпревариха в общото класиране, като единият от тях става СофтУниадец и печели голямата награда в състезанието.

Симеон Петков е един от младите и талантливи ученици на “СофтУни БУДИТЕЛ”, който продължава да постига големи успехи в различни състезания и конференции.

На Пролетната конференция на Съюза на математиците в България, той спечели няколко награди от Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ). Симеон беше отличен с грамота за отлично представяне и получи медал с проекта SEPience – виртуална лаборатория. Той също получи награда от K-TRIO за научен софтуер и представяне на проекта си в Европейската нощ на учените 2023.

Постиженията на Симеон в научната общност са впечатляващи и показват неговата способност да въвежда иновации и да създава ценни проекти. Той получи и покана за участие в Двадесет и третата лятна изследователска школа с международно участие, което показва признанието към неговите умения и способности.

Не можем да не споделим и брилянтните успехи на Антон Кремов, който за пета поредна година постига максимален резултат на Общинския кръг от Олимпиадата по информатика в гр. София. Въпреки предоставеното време от 5 часа за решаване на задачите, Антон постигна перфектни 300 от 300 точки за по-малко от час.

Също така, Антон спечели бронзов медал в старшата група B на Откритото първенство на София по информатика. Той бе и класиран в представителния отбор на София за Националния Есенен турнир по информатика, където се състезава с по-големи ученици от 10. клас. Според класирането, Антон зае 87-а позиция сред 167 състезатели от различни държави. Гордеем се с успехите на Антон и му пожелаваме още много постижения в бъдеще.

Прототип на мобилно приложения за предупреждение при земетресение

Нашите ученици от Team Beyond „Приложно програмиране“ и техният ръководител Мариян Йорданов посетиха Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН, за да представят прототип на мобилно приложение за интеракция на учените с потребители в реално време при настъпване на земетресение.

В срещата взеха участие доц. д-р Пламена Райкова, ръководител на департамент „Сеизмология и сеизмично инженерство“, доц. д-р Георги Гаджев – заместник-ръководител и проф. д-р член-кореспондент Димчо Солаков.

Учениците на СофтУни БУДИТЕЛ представиха информация за технологиите и програмите, използвани за обработка и визуализация на данните. Учените бяха впечатлени от функционалностите на прототипа и отбелязаха, че всички поставени изисквания от предишната среща са успешно изпълнени. Уточниха се допълнителни детайли и въведени нови идеи за функционалности и връзки с базите данни.

В края на конструктивния и вълнуващ разговор беше взето решение за дългосрочно и ползотворно сътрудничество с други департаменти към БАН, в които учениците биха могли да оптимизират и улеснят работния процес чрез разработените от тях приложения.

Този опит показва ангажимента на нашите ученици и техния труд в създаването на иновативни решения за важни области като сеизмологията. Сътрудничеството между образователни институции и научни организации има голям потенциал за развитие и пренос на знания и технологии.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.