СофтУни БУДИТЕЛ – мост между училището и бизнеса

Една от целите ни в СофтУни БУДИТЕЛ е да стимулираме взаимодействието между бизнеса и училището, като предоставяме на учениците си възможност да се докоснат до реални примери от професиите, които са избрали.

Днес ще ви запознаем с някои от нашите партньори и инициативата ни „Училището среща бизнеса“.

Баском

ЧПГДН “СофтУни БУДИТЕЛ” се присъедини към престижната Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ)! Това е важна стъпка, която ни отваря врати към единствената асоциация в страната, обединяваща водещи български и международни софтуерни компании, които формират ИТ индустрията както на национално, така и на световно ниво.

Това партньорство ни дава възможност да сътрудничим с някои от най-големите ИТ компании в България, да участваме в програми за практически стажове и образователни инициативи, както и да бъдем в крак с най-новите тенденции и технологии в софтуерната индустрия.

Нашата цел е да подготвим следващото поколение софтуерни специалисти, които ще имат ключова роля в развитието на ИТ индустрията. Чрез сътрудничеството с БАСКОМ, нашите ученици ще получат не само академични познания, но и практически опит и възможността да получат нау-хау от водещите професионалисти от сферата.

IBM

Група ученици от специалност „Приложен програмист“ на гимназия SoftUni Buditel имаха уникалната възможност да посетят глобалния център на IBM за високотехнологични услуги в София.

Домакините разказаха за историята на компанията в България, започнала още през далечната 1936 година. Те се запознаха с най-важните открития, които IBM е направила през годините, както и с процеса за наемане на стажанти.

Softuni_Svetlina_IBM

В лабораторията на IBM им бе презентирана една сървърна машина и те научиха за какво служи всяка една част от нея, както и каква е архитектурата на машината. След това нашите ученици имаха възможност да сменят части, което породи вълна от въпроси. Темата бе виртуализация, операционната система на компанията, чат-бота с изкуствен интелект и процеса по отстраняване на повреди.

A Data Pro

A Data Pro е водеща международна компания в областта на медийния и бизнес анализ.

Компанията има екип от над 500 специалисти с експертиза в над 50 езика и опит в различни индустрии.

Сътрудничеството с A Data Pro ще предостави на учениците възможности за стажове и обучения в областта на информационните услуги.

A Data Pro ще организира презентации, лекции и майсторски класове, за да сподели своите знания и опит в медийния и бизнес анализ.

GlobalFoundries

GlobalFoundries е глобален лидер в разработката на микрочипове с над 15 000 служители. Компанията има присъствие и в България, където работят над 270 служители в областта на разработването на микрочипове.

Срещата с представители на GlobalFoundries предостави на учениците информация за тяхната стажантска програма и състоянието на индустрията.

GlobalFoundries се фокусира върху създаването на ново поколение специалисти в областта на разработването на микрочипове.

Softuni_Svetlina_GF

Ubisoft

В база Дружба на ЧПГДН СофтУни БУДИТЕЛ се проведе среща с Ubisoft, на която бяха представени компанията и профилите на екипите в студиото.

Три production екипа от Ubisoft разказаха на учениците за професиите на продуцентите, водещите програмисти и артисти.

Softuni_Svetlina_Ubisoft

Бяха представени вътрешните процеси на компанията и професионалистите, които стоят зад някои от най-известните игри днес.

Събитието акцентира върху ролите, отговорностите и предизвикателствата на продуцентите, програмистите и артистите.

Това предостави ценни информации за тези, които разглеждат кариера в gaming индустрията или просто са любопитни за процеса зад техните любими игри.

ARC Academy

Събитие на тема „Въведение в гейм индустрията“, където ни посетиха партньорите ни от ARC Academy и Борислав Богданов, арт директор в Snapshot Games.

Срещата се фокусираше върху текущите събития в гейм индустрията в България, представяне на проекти и възможности за младите таланти. Учениците имаха възможност да споделят своите цели и получиха полезни съвети за своята кариера. Разговаряхме за кариерното ориентиране в гейм индустрията и как могат да изберат пътя, който е най-подходящ за тях. Един ценен урок, който научиха, беше колко важно е да бъдеш професионалист, като постигаш това чрез постоянство и самоусъвършенстване.

Тиворос

Създателите на Тиворос бяха наши гости като част от регулярната ни инициатива „Училището среща бизнеса“. По време на срещата те споделиха своя път от идеята до реализацията на проекта и какво ги мотивира да го развиват.

Softuni_Svetlina_Tivoros

Учениците ни разбраха стъпките при реализацията на проекта, трудностите, с които екипът на Тиворос се сблъсквал, и как успяват да поддържат мотивацията си.


WorldWide FX/Nu Boyana Studio

В рамките на инициативата „Училището среща бизнеса“ проведохме събитието „Въведение във филмовата индустрия“. Наши гости бяха партньорите от ARC Academy и Деница Явашева, HR в WorldWide FX/Nu Boyana Studio.

Събитието акцентира върху състоянието на филмовата индустрия в България, представяне на проекти и възможности за младите таланти да се включат в индустрията. Разговаряхме за различните етапи на създаване на един филм и ролята на актьорите, артистите и други професионалисти.

Softuni_Svetlina_movie_class

Учениците ни научиха за заснемането на съвременни филми, комбинирането на различни елементи във всяка фаза на процеса. Говорихме за визуалните ефекти (VFX), уменията, необходими за работа като VFX специалист, и за компютърната графика и анимация (CGI).


Емил Шекерджийски

Той е основател на най-голямата верига от co-working пространства на Балканите и водещ на множество обучения за стартиращи предприемачи в България.

Нашият ученически колектив активно се включи в дискусията с Емил, задавайки въпроси на английски език и научиха повече за предприемачеството в България.

Емил Шекерджийски сподели своя опит и знания за това как да стартираш и развиеш устойчив бизнес, който да ти придава удоволствие и удовлетворение. Говорихме също и за това как да отговорим на нуждите на клиентите и да станем привлекателни за тях, защото тяхното задоволство е от съществено значение за устойчивостта на бизнеса. Разговорът включваше и теми като реинвестирането на спечелените средства от стартиращите предприемачи и важността да виждаме резултатите от нашия труд всеки ден.

Емил сподели своите насоки за създаване на успешна верига от бизнес пространства и разисквахме къде е по-изгодно да се развива бизнес. Разговаряхме и за определянето на цените за клиентите, за предимствата и рисковете на предприемачеството и разликата в мисленето между работата за заплата и призванието да си предприемач.


DWOLF Studio

Също така, наскоро учениците от програмата Team Beyond – Графичен дизайн се срещнаха с професионалния фотограф и видеограф Давид Вълков от DWOLF Studio. Той им показа различни аспекти на заснемането на портретна фотография и ги запозна с професионалното студийно осветление. Тази среща беше много полезна за гимназистите, като им даде възможност да разширят своите знания в областта на графичния дизайн и фотографията.

Softuni_Svetlina_Photography_class

Game Jam

В началото на месец март организирахме първия Game Jam в нашата гимназия, посветен изцяло на учениците. Те бяха разделени на отбори и имаха 24 часа, за да създадат свои собствени видеоигри. С подкрепата на ментори от ARC Academy, учениците успяха да разработят вълнуващи и креативни игри, които представиха пред жури от професионалисти в гейм индустрията.

Softuni_Svetlina_Game_Jam

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.