Прием след 7 клас: какво трябва да знаете?

Преходът от средно училище към гимназия е един от най-важните етапи в живота на всеки ученик, защото бележи нова глава, изпълнена с чудесни възможности за развитие. Навлизането в този период често е съпроводено от вълнение, както и от много въпроси, касаещи бъдещето на Вашия седмокласник. Затова днес ще споделим няколко съвета, които да са Ви от полза в кандидатстването след 7 клас, за да може да вземете възможно най-информирано решение.

Ето и какво да предприемете, за да сте убедени, че взимате правилния избор:

Проучете подробно всички възможности

Разгледайте кои са гимназиите, които отговарят на интересите и целите на Вашето дете. Потърсете специализирани програми и специалности, които освен интересна учебна програма предлагат и добра реализация. Проучете също дали предпочитате професионална или профилирана гимназия – например, ако сред приоритетие Ви е практическото обучение и професионална квалификация, то тогава професионалната гимназия е по-подходящия избор за Вас. В случай че се колебаете какви са предимствата на този тип гимназии, може да откриете повече информация ТУК.

Обмислете и варианта дали искате да заложите на държавна, или на частна гимназия. Разбира се, частната гимназия е сериозна инвестиция, но ако качественото образование и последващите възможности са Ваш приоритет, то тогава си заслужава. Повече за причините, поради които си струва да заложите на частна гимназия, ще откриете ТУК.

Когато вече имате съкратен списък от училища, които Ви интересуват, ги сравнете отново и след това подредете по ред на желанията. Ако мислите, че ще се наложи, може да добавите и резервни варианти, за да бъдете по-спокойни.

Посетете училището на място

Ако имате възможност, посетете гимназията, за да добиете по-ясна представа относно учебната среда, материалната база и цялостната атмосфера. Някои гимназии организират дни на отворените врати, в които всички родители могат да се запознаят обстойно както със самата гимназия, така и с преподавателския състав и ръководителите. В СофтУни БУДИТЕЛ държим на безопасната и мотивираща учебна среда, в която всеки ученик да има свободата да открие най-големия си потенциал. Ако не можете да ни посетите на място, може да научите повече относно учебните ни бази ТУК.

Запознайте се с учебната програма и преподавателския състав

Разгледайте учебната програма на всяка гимназия, която обмисляте. Търсете добре балансирано образование, което съчетава основни предмети със специализирани дисциплини. В учебната програма на СофтУни БУДИТЕЛ е поставен силен акцент върху професионалното образование в шест водещи съвременни специалности – програмиране, киберсигурност, дигитален маркетинг, дигитален бизнес, графичен дизайн и анимация.

Това гарантира, че учениците придобиват практически знания и опит в избраните от тях области, защото са въоръжени с умения, които са изключително търсени на пазара на труда. Повече за специалностите в СофтУни БУДИТЕЛ ще откриете ТУК.

Важно е да се обърне внимание и на преподавателския състав, който ще мотивира и обучава детето Ви в предстоящите 5 години. Търсете училища с всеотдайни и опитни преподаватели, които са запалени по своите предмети. В СофтУни БУДИТЕЛ нашите преподаватели са не само експерти в своите области, но и професионалисти от индустрията. Те внасят в класната стая познания и опит от реалния свят, като осигуряват на учениците холистично и съвременно образование.

Разгледайте какви извънкласни дейности предлага училището

Гимназията не е само академична среда – това е място за личностно израстване и опознаване. Разгледайте извънкласните дейности, предлагани от всяко училище. Учениците в СофтУни БУДИТЕЛ могат да изберат от широк набор лабове според интересите си, в които да развиват уменията си и да се опознават със своите съученици. Така се насърчава не само креативността, но и работата в екип и лидерските умения сред учениците. Още информация за извънкласните дейности в СофтУни БУДИТЕЛ ще откриете ТУК.

След като сте предприели всички тези действия може да сте сигурни, че взимате информирано решение за бъдещето на Вашия седмокласник. Ако търсите гимназия, която превръща учениците в професионалисти и изгражда бъдещи лидери, кандидатствайте в СофтУни БУДИТЕЛ.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.