Аз, Буки, Веди, Хаштаг. Дигиталната грамотност, от която имаме нужда

Неведнъж сме споменавали, че дигиталната грамотност е вече не просто предимство, а задължителна част от знанията на всеки човек. Медиатизацията промени до голяма степен начина, по който общуваме помежду си, но и начинa, по който работим, учим и гледаме на света като цяло. Физическите граници вече не представляват пречка, особено за новите поколения. Пандемията също се оказа катализатор на тези процеси и всички усетихмe тежестта на технологиите, особено в подобни кризисни моменти, а и не само.

От СофтУни БУДИТЕЛ осъзнахме тези промени преди години и именно затова си поставихме за цел да възпитаме младежите, които прекрачат вратата ни, на разбиране, работа и развитие в тази дигитална среда. Но искахме да го направим по наш начин, да излезем от рамката, за да могат и възпитаниците ни да последват примера ни. Като млад екип, който знае какво се търси в момента и какво ще се търси в бъдеще, ние изградихме програма на обучение с три основни направления:

Приложен Програмист

Няма човек, който да не е наясно, че програмистите в днешно време са често търсени и ценни кадри, които взимат високи заплати. Това не е далеч от истината, но не можем да отречем, че поради тази причина, много хора се втурват да научат някой програмен език с идеята, че ще забогатеят бързо. Но нищо не е толкова лесно. Пазарът е изключително конкурентен и точно затова младежите, които имат амбициите да се занимават със софтуерно инженерство, трябва да започнат да го учат отрано.

Специалността „Приложен програмист“ цели точно това. Тя запознава учениците с основите на програмирането, възпитава ги на специфичното математическо логическо мислене, обучава ги да работят с най-използваните езици като C#, JavaScript, Python, Java, PHP и други, както и редица други необходими за всеки програмист знания и умения. Спазвайки методиката на СофтУни „учене чрез правене“, специалността набляга на много практически задачи и проекти, които дават на младежите ясна представа за какво се използват знанията им, нещо, на което традиционната образователна система не набляга.

Графичен дизайн и мултимедия

Развитие в дигиталната сфера не значи задължително програмиране и това често се пренебрегва. Голяма част от илюстрациите, рисунките и други клонове на визуалните изкуства се изработват дигитално. А не можем да пропуснем и дизайна на уебсайтове и приложения. Изкуството вече не е ограничено на локално ниво, а всеки, който желае да създава, може да намери любители, които ценят творчеството му навсякъде по света.

Специалността „Графичен дизайн и мултимедия“ е насочена точно към тези ученици, които имат желание да творят и да направят виртуалната ни среда по-красива и интуитивна. Ние ще ги научим да използват всички необходими инструменти, а те самите ще могат да решат какво да правят с тях. Програмата включва изучаване на графичен дизайн с Adobe Photoshop и Adobe Illustrator, предпечатна подготовка с Adobe InDesign, уеб дизайн, видео обработка и motion design, фотография и кинематография и всичко необходимо за цялостно професионално развитие в сферата.

Дигитален бизнес, маркетинг и предприемачество

Практиката ни показва, че доброто образование с крие в необходимите практически знания, които често биват оставени настрана. В обучението, ние се стремим да избягаме от абстракциите и да заложим на приложимото. Както споменахме, „дигитално“ не значи програмиране.  То значи дизайн, но преди всичко значи бизнес развитие. Но за да градим успешен бизнес, е необходимо да сме добре запознати с правилата и логиката на дигитална среда, в която градим този бизнес.

Специалността „Дигитален бизнес, маркетинг и предприемачество“ ще научи младежите на всичко, което традиционната образователна система пропуска. Ще ги запознае с основите на предприемачеството, управление на финансите, изграждане на бизнес стратегии, всички видове дигитален маркетинг, както и тактически и стратегически маркетинг. Време е младежите да не се сблъскват с реалността чак след завършването на средното си образование, а да бъдат подготвени за това, което им предстои.

В СофтУни БУДИТЕЛ целим да изградим личности, които виждат практическата страна на нещата и са готови да действат веднага. Имаме изключителното щастие да обучаваме вече третия си випуск и нямаме търпение да ги видим как излизат смели и уверени в себе си и знанията си. Нямаме и търпението прага ни да прекрачат следващите млади лица, които са готови да получат истински качествено, иновативно и полезно образование. Приемът за следващата учебна 2021 година вече е отворен. Изберете качество, градете бъдеще, запишете се сега!

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.