Най-важното за професията “графичен дизайнер”

В избора на кариерен път, по който да поемем, често се изправяме пред море от възможности, а това може да бъде объркващо, особено ако нямаме конкретен открояващ се талант. А може би имаме много и не знаем кой от тях да изберем за своето професионално развитие…? Днес ще ви помогнем да прецените дали сферата на графичния дизайн е за вас. С какво тя е уникална, за кого е подходяща и какви са възможностите за професионално развитие, които предлага? Отговорите на тези въпроси ще откриете в следващите редове.

С какво се занимава графичният дизайнер?

Накратко, графичният дизайнер отговаря за визуализацията на идеите на бизнеса. Тази визуализация може да приема множество форми – от лога до брошури, банери, картички, материали за онлайн медии, социални платформи и др. Понякога графичните дизайнери притежават допълнителни комплекти от умения, като например умение за видеообработка. Те обикновено пишат добре и имат изявен усет за симетрия. Могат да съчетават перфектно цветове и форми, а успоредно с това знаят и какво трябва да избягват, за да се получи красив крайният резултат от тяхната работа. Много често графичните дизайнери са и добри художници, но това качество съвсем не е задължително, за да се превърнете в истински професионалист в областта.

За кого е подходяща тази професия?

Ако сте креативни и непрекъснато бълвате идеи, ако изпитвате необходимостта да творите и да изразявате своето виждане по някакъв начин – може би графичният дизайн е перфектната професия за вас. Успешното развитие в тази област е обвързано до голяма степен с притежаването на талант, именно това е и основната причина да определяме дизайна като много повече от професия. Не всеки владее умението да дава визуален израз на своите идеи, при това да го прави по естетически привлекателен начин, ето защо графичният дизайнер е ключова фигура за всяка добра компания.

Защо ролята на графичния дизайнер е изключително важна

Визуализацията е основният успешен метод за представяне на дадена идея/продукт/услуга пред общата аудитория и пред потенциалните клиенти. В забързаното ни ежедневие рядко намираме време да четем дълги и тежки текстове, пълни с информация. Основното, което привлича вниманието ни, са картинките и снимковите материали, на които попадаме, било то в онлайн пространството или по билбордовете на път за работа. Ето защо ролята на графичния дизайнер е от ключово значение за всеки успешен бизнес и този факт няма да се промени в близкото или далечно бъдеще. Напротив. Дизайнът ще набира все по-голяма популярност и тепърва предстои да бъде оценяван все по-високо както от малкия бизнес, така и от корпоративните компании.

Ако ти предстои да завършиш седми клас и смяташ, че и ти притежаваш скрит творчески талант в себе си, не пропускай да кандидатстваш от ТУК по програмите на СофтУни БУДИТЕЛ. Ще имаш възможността да се развиваш пространствено в областта на графичния дизайн или пък да избереш някоя от другите специалности – приложен програмист или дигитален бизнес, маркетинг и предприемачество. Училището отваря врати за млади и амбициозни хора и ги посреща с вълнение в своята работилница за таланти. Присъедини се към нас още днес!

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.