Срещи, които променят: „Пътят към смъртта и обратно“

В началото на март, Частната професионална гимназия по дигитални науки „СофтУни БУДИТЕЛ“ организира две изключителни срещи в базите си в Дружба и Младост, демонстрирайки ангажираността си към образованието, превенцията от употреба на наркотични вещества и подкрепата на учениците в различни житейски аспекти.

На 1-ви и 8-ми март, нашите ученици и учители имаха уникалната възможност да се срещнат с Лилия София Попганчева и Григор Михнев, двама вдъхновяващи професионалисти, които споделиха своите пътища и опит в областта на зависимостите и тяхното въздействие върху човешкото развитие.


Лилия София Попганчева

“Последните 20 години съм майка на няколко деца и работя психоаналитик, терапевт, автор и водещ на странни ритрийти и понякога участник в социални и артистични проекти.  Започнах да живея сама на 15 г.  След навършени 20 г. съм опитвала доста наркотици, но поради грижа от приятели никога не се пристрастих.  Водила съм терапевтична група от зависими 2 години с променлив успех.  Житейският ми път включва много университети и работа в САЩ и България, любими спортове – кайт сърф, ски, конна езда. Целта ми с тази среща е да споделя честно своя опит и да информирам за това, което знам.  Свободната ни воля се упражнява далеч по-градивно, когато сме информирани.“

Професионален профил: https://superdoc.bg/lekar/lilia-popgancheva


Григор Михнев

Баща, треньор по ски алпийски дисциплини, основател на фондация „Училище за живот“, с която подкрепя семейства засегнати от болестта зависимост. Занимава се с превенция сред подрастващи по метода „Разговори от първо лице“. Член е на общността на ръководителите на психосоциални програми към Европейска федерация на терапевтичните общности (EFTC). Притежава бакалавърски степени по Информатика от НБУ и треньор по ски алпийски дисциплини към НСА. 12+години свободен от зависимост, преминал успешно пътя от смъртта обратно към живота, за да е опора на много хора, които са в началото на възстановяването си.


В рамките на тези срещи, учениците активно участваха в дискусията, задавайки важни въпроси и споделяйки своите мисли и опасения. Разговорите с нашите гости прераснаха в значима и съдържателна дискусия относно въздействието на зависимостите върху развитието ни като индивиди.

В ЧПГДН „СофтУни БУДИТЕЛ“ сме убедени, че превенцията е ключовата стъпка в борбата с всяка зависимост. Подкрепата и информираността са в основата на нашата мисия за създаване на безопасна и подкрепяща образователна среда. Тези срещи са само една част от нашите усилия да обогатим и подкрепим нашите ученици в техния личностен и професионален растеж.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.