Месечен бюлетин – май 2024

Скъпи членове на общността на ЧПГДН „СофтУни БУДИТЕЛ“,

Каним ви да се запознаете с най-важните новини и събития от месец май, свързани с нашето училище, да научите повече за работата на една конкретна група наши преподаватели и да разберете какво ни предстои през юни.

Позволяваме си да отправим и един призив към вас – да се обединим и да подадем ръка на нашия ученик Данаил Григоров.

Дани е будно и силно момче, ученик в нашата гимназия, който е едва на 17 г., но от края на 2023 г. се бори за своя живот. Тогава той беше диагностициран с изключително рядка форма на рак на раменната кост, при която туморът нараства бързо, често рецидивира и прави метастази, особено в белите дробове. Дани се подложи на операция в Университетската болница в Лондон и през март тази година започна осеммесечна имунотерапия и следоперативна химиотерапия. За обезпечаване на имунотерапията са необходими 365 000 лв. Повече от половината сума вече е събрана, а оставащата част трябва да бъде събрана до 14 юни. Всеки от нас може да помогне на Дани и семейството му, като 
дари средства за лечението му и призове своите близки и приятели да сторят същото.

Благодарим ви за доверието и желанието да вървим заедно по предизвикателния, но смислен път на съвместно учене, развитие и добротворчество!

@softunibuditel

🌟 Приятел в нужда се познава! 🌟 Нашият съученик Данаил Григоров води най-важната битка в живота си – битката за своето здраве. Дани е само на 16 години, но вече показва невероятна сила и кураж, борейки се с рядка форма на рак на раменната кост. В края на 2023 г. той започна лечение в Университетската болница в Лондон. Въпреки че премина през тежка предоперативна химиотерапия и операция, борбата му продължава с осеммесечна имунотерапия и следоперативна химиотерапия. За това са необходими 365 000 лв., които трябва да бъдат събрани до 14 юни 2024 г. Призоваваме всички ученици, родители, учители и добротворци да се включат и да помогнат на Дани в неговата борба. Вярваме, че заедно можем да направим чудеса! Дарете средства за лечението му и споделете това видео, за да достигне до повече хора. 🔗 Научете повече и дарете на podkrepi.bg 🙏 Нека докажем, че когато сме заедно, можем да преодолеем всяко предизвикателство. Всеки малък жест има значение.

♬ original sound - SoftUni BUDITEL

БЪРЗИ ВРЪЗКИ КЪМ СЕКЦИИТЕ ОТ БЮЛЕТИНА:

Акценти от месец МАЙ

Единайсетокласници от „СофтУни БУДИТЕЛ“ се срещнаха с представители на гражданския сектор в споделеното пространство „Щрак“

По инициатива на Венелин Стойчев през май единайсетокласници от „СофтУни БУДИТЕЛ“ се срещнаха с представители на гражданския сектор в споделеното пространство „Щрак“, за да научат повече за идеята за изграждане на детска болница в страната, борбата с домашното насилие и интеграцията на хора с увреждания. В края на месеца пък те обогатиха разбирането си за ролята на гражданското образование за осъществяването на демократичните идеали на практика благодарение на срещата си с проф. Бил Бене, автор на теорията за полярностите в демокрацията и специалист в областта на гражданския активизъм, който посети гимназията ни.

Учители на „СофтУни БУДИТЕЛ“ се събраха за общностна прожекция на филма „Най-голям шанс за успех“

На 21 май 2024 г. в базата на „СофтУни БУДИТЕЛ“ в кв. „Младост 4“ група учители от нашата гимназия изгледаха заедно документалния филм от 2015 г. „Най-голям шанс за успех“ и дискутираха част от темите, разгледани в него. Филмът хвърля светлина върху нарастващата неадекватност на традиционните образователни методи в съвременния свят и потенциални нови подходи, които имат за цел да трансформират образователния процес, така че учениците да бъдат подготвени за предизвикателствата, с които тепърва ще се сблъскват. Едно от учебните заведения, които експериментират с такива подходи, е представеното във филма High Tech High – училище, което отваря врати в Сан Диего през септември 2000 г. като съвместен проект на граждански лидери и педагози.

На 30 май 2024 г. „СофтУни БУДИТЕЛ“ организира експертна панелна дискусия на тема „Изграждане на осъзнати и способни личности още от училище. Защо социално-емоционалните умения са ключови?“.

В събитието, част от нашата поредица „Образование на бъдещето“, се включиха Женя Лазарова (невроучен, основател и управител на Neuroeconomics Labs), Мила Иванова (старши специалист „Управление на съдържанието и развойна дейност“ във фондация „Заедно в час“), Анелия Гроздева (предприемач и сертифициран коуч по метода LEGO® SERIOUS PLAY) и Албена Боева (учител по графичен дизайн в нашата гимназия). Модератори на дискусията бяха Евгения Пеева-Кирова (изпълнителен директор на „СофтУни БУДИТЕЛ“) и Антон Христов (ученик в 11. клас в нашата гимназия).

„СофтУни БУДИТЕЛ“ напомня на абитуриентите, че трябва сами да внасят здравните си вноски в периода от 1 юли до момента на постъпване на работа или стартиране на редовно обучение в университет. За целта те трябва да подадат Декларация образец №7 (за възникване на задължение за внасяне на здравнооосигурителни вноски) в Национална агенция за приходите (НАП) и да плащат вноските си до 25-о число на следващия месец – т.е. до 25 август трябва да платят вноските си за юли. Към май 2024 г. месечната вноска е в размер на 37,32 лв. Преди да плати вноската си, всеки може да провери нейния актуален размер.

На фокус: нашите учители

Членове на ПУО 1

 • Светлана Виктомирова (ПУО лидер) – преподава на 9а, 9б, 12а и 12г.
 • Иванжела Динчева – преподава на 8г, 8д, 11а, 11б, 12а и 12г
 • Мартин Янев – преподава на 11а, 12а и 12г
 • Николай Палашев – преподава на 10б и 11б
 • Николай Патонов – преподава на 10а (член и на ПУО „Бизнес“)
 • Антони Добренов – преподава на 11а и 11б
 • Кирил Поповски – преподава на 10б
 • Иван Иванов – преподава на ученици от всички випуски като помощник

Членове на ПУО 2

 • Лечо Лечев (ПУО лидер) – преподава на 8б и 9в
 • Димитър Суванджиев – преподава на 9в
 • Николай Владимиров – преподава на 9г
 • Панайот Янкулов – преподава на 8а, 8в, 9г, 9д, 10а и 10б
 • Мариян Йорданов – преподава на 9г, 9д, 12а и 12 г, подкрепя и ученици в програмата Team Beyond, обединяваща най-талантливите и най-амбициозните ученици в нашата гимназия с цел надграждане на техните знания и умения и допълнителна подготовка за състезания
 • Веселин Василев – преподава на 9а, 9б и 9д
 • Екатерина Мицева – преподава на 8б

Кои са основните ти цели като лидер на ПУО „Програмиране“? Какво учиш в тази роля през учебната година?

Светлана: Научих, че лидерът не се назначава, той трябва да се припознае. Целите ми са свързани със създаване и поддържане на сплотен колектив, осигуряване на спокойна работна среда и постоянно сътрудничество, за да можем да се съсредоточим върху основната задача – качествено обучение на учениците. Убедена съм, че образованието и опитът изграждат личността, затова се стремя да продължавам да трупам и от двете. Смятам, че чрез личния пример, който давам, мога най-силно да мотивирам колегите си и учениците да не спират да учат, да се развиват, да си поставят цели и да ги постигат.

Лечо: Целите, които съм си поставил като ПУО лидер, са основополагащи за високото качество, което заедно с колегите ми се стремим да предоставяме в дългосрочен план. Те включват координация между отделните членове на екипа и между двете ПУО-та по програмиране, разработване и внедряване на допълнителни учебни материали, разширяване на теоретичните и практическите познания на учениците, повишаване на средния им успех, идентифициране на най-талантливите и най-амбициозните ученици и предоставяне на подкрепа във връзка с подготовката им за участие в състезания и други събития. Сред приоритетите ми е и ежегодното повишаване на квалификацията на преподавателите, които са част от ПУО „Програмиране“. 

 

Кои са акцентите в работата на ПУО „Програмиране“ през втория учебен срок?

Светлана и Лечо: Водещата тема за нас през втория учебен срок беше дипломирането на учениците в 12. клас. Сред останалите теми, които сме обсъждали на нашите срещи, са:

 • актуализиране на учебните материали
 • разпределяне на часовете поради динамичното естество на работата ни
 • създаване на изпитни материали и тестове
 • уеднаквяване на критериите за изпитване и оценяване
 • споделяне на добри практики за управление на класната стая
 • подобряване на дисциплината и справяне с ученици с проблемно поведение

Можете ли да дадете пример за съвместна работа/учене в ПУО „Програмиране“ от настоящата учебна година?

Светлана и Лечо: Всяка учебна година се стараем да осигуряваме по двама учители в ключови дисциплини. Така колегите могат да работят съвместно в обхвата на предмета.  Чрез този подход те са в състояние да дават по-широка обратна връзка на учениците и да се заместват адекватно един друг при отсъствие на някой от тях.

Членовете на ПУО „Програмиране“ полагат целогодишни усилия за актуализиране и разширяване на професионалните си компетенции и умения и за придобиване на нови знания. През настоящата учебна година учители от ПУО „Програмиране“ са преминали през обучения по теми като:

 • работа със специализирани езици и системи като C# Advanced, HTML, CSS, MS SQL и Vue.js
 • софтуерно инженерство
 • киберсигурност
 • култура на класната стая
 • обучение чрез преживяване
 • поставяне на ученика в центъра на учебния процес
 • визия и обратно планиране
 

Предстоящо

Дипломиране на втория випуск възпитаници на „СофтУни БУДИТЕЛ“

Вторият випуск на „СофтУни БУДИТЕЛ“, който изпратихме на 10 май 2024 г., ще се дипломира на 26 юни. Церемонията ще се проведе в базата ни в кв. „Дружба 1“ от 18:00 ч. Поканени са всички абитуриенти от Випуск 2024 и техните родители.

От 10 до 14 юни 2024 г. в „СофтУни БУДИТЕЛ“ ще се проведе УОУ седмица, която ще постави в светлината на прожекторите нашите Умения, Общност и Успехи. Учениците ще имат възможността да покажат плодовете на труда, който са положили като част от обучението си по отделни дисциплини през годината.

По линия на инициативата на 13 юни (четвъртък) ще се проведе благотворителен концерт в подкрепа на нашия ученик Данаил Григоров, който в края на 2023 г. беше диагностициран с изключително рядка и тежка форма на рак на раменната кост. Дани се оперира в Лондон и през март тази година започна имунотерапия и следоперативна химиотерапия. За обезпечаване на имунотерапията са необходими 365 000 лв., които трябва да бъдат събрани до 14 юни. Всеки, който желае да помогне на Дани и семейството му, може да дари средства за лечението му през платформата „Подкрепи.бг“.

Родителска среща за учениците в 10. и 11. клас

На 6 юни 2024 г. „СофтУни БУДИТЕЛ“ организира родителска среща за учениците в 10. и 11. клас. По време на срещата, която ще се проведе на базата ни в кв. „Дружба 1“, родителите ще получат полезна информация за кариерното развитие на своите деца и за подкрепата, която нашата гимназия може да им предостави в тази връзка.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.