Месечен бюлетин – Април 2024

Скъпи членове на общността на ЧПГДН „СофтУни БУДИТЕЛ“,

Надяваме се, че сте в отлично здраве и състояние на духа в първия работен ден след великденската ваканция. Дано в дните около Възкресение Христово да сте си починали пълноценно в компанията на вашите близки и приятели и да сте се заредили с енергия и вдъхновение за нови смислени начинания и успехи!

През изминалия месец животът в „СофтУни БУДИТЕЛ“ беше белязан от вълнуващи събития, отлични изяви на наши ученици в различни състезания и всеотдайна работа на нашите учители, насочена към взаимна подкрепа и подкрепа за учениците.

За ваше улеснение сме събрали всичко най-важно в нашия бюлетин за април. В края на бюлетина ще намерите информация и за няколко събития, които ни предстоят през май.

Благодарим ви за доверието и желанието да вървим заедно по предизвикателния, но смислен път на съвместно учене и развитие!

БЪРЗИ ВРЪЗКИ КЪМ СЕКЦИИТЕ ОТ БЮЛЕТИНА:

Акценти от месец АПРИЛ

Първото издание на състезанието Math Matrix вече е факт

Състезанието Math Matrix, организирано с подкрепата на наши ученици, се проведе на 21 април 2024 г. в нашата база в кв. „Дружба 1“. В него се включиха ученици от 7. до 11. клас от различни училища. Седмокласниците се представиха отлично, при това за най-кратко време, което им осигури допълнителни точки. Поздравяваме нашите ученици Алеко Нешев, Матей Николов и Мартин Пашов, които подготвиха задачите и цялостната концепция за провеждането на събитието. Възнамеряваме да превърнем това състезание в една прекрасна училищна традиция, която да дава възможност на младите математици да демонстрират своя потенциал.

Манга изложба за Международния ден на аниме (15 април)

По случай Международния ден на аниме (15 април) нашите ученици от „Манга Лаб“ поставиха изложба с авторска анимация в духа на това японско изкуство, което се радва на сериозен брой почитатели по света. Техните творби красяха двете бази на гимназията в кв. „Дружба 1“ и в кв. „Младост 4“ в продължение на две седмици. В нашата Facebook страница ви очакват снимки от изложбата, а в Instagram канала ни ще намерите и видео.

Проект „Дай 5!“

На 19 април 2024 г. започна първият етап от инициативата „Дай 5!“, организирана от фондация „От нас зависи“, която е крачка към разширяването на възможностите пред младежите за участие в доброволчески дейности. За проекта са одобрени 8 училищни класове, сред които е и 9е клас от нашата гимназия.

Учениците ще се срещнат с представители на 10 граждански организации, за да се запознаят с дейността им. Впоследствие те ще изберат една организация, с която да си партнират, и ще преминат през еднодневен хакатон, по време на който ще развият умения за писане на проект и управление, изпълнение и популяризиране на проекти и кампании. На следващия етап учениците ще получат финансиране, необходимо за решаването на един от набелязаните по-рано проблеми. Чрез участието си в тези дейности учениците ще надградят знанията и уменията си, докато работят по социално значими теми и проблеми.

На 26 април 2024 г. в гимназията ни гостуваха представители на фондация „От нас зависи“. Заедно с тях учениците ни избраха неправителствената организация, с която ще работят дългосрочно.

Дни на отворените врати в „СофтУни БУДИТЕЛ“

В рамките на Дните на отворените врати на 23 април в база „Дружба“ и на 25 април в база „Младост“ посрещнахме любопитни седмокласници и техните родители, на които разказахме за образователната методика в „СофтУни БУДИТЕЛ“, за специалностите, които предлагаме, и за динамичния училищен живот. Най-голям интерес имаше към тематичните станции, където наши учители и ученици с готовност дадоха примери от учебния процес и споделиха за своите постижения. Тематичните станции включваха „Програмиране“, „Дигитален бизнес“, „Дизайн“, „Кариерно ориентиране и развитие“ и „Социално-емоционални умения“. Развиването на социално-емоционалните умения на учениците става все по-необходимо, както показват и резултатите от публикуваното в края на април изследване на нивото на тези умения сред 10- и 15-годишните ученици, проведено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Ще се радваме в началото на учебната 2024/2025 година отново да посрещнем онези ученици, които споделят нашите ценности и визия, но този път вече като наши ученици в 8. клас.

Как протече първият кръг на математическия турнир „Ключът към знанието“

На 20 април 2024 г. в база „Младост“ на „СофтУни БУДИТЕЛ“ се проведе първият кръг на математическия турнир „Ключът към знанието“. В надпреварата, организирана от образователен център „Сикадеми“ в партньорство с нашата гимназия, участваха около 100 ученици от 3. до 11. клас от софийски училища, включително и такива, които не са с математически профил. Задачите и видеорешенията ще намерите тук. Допуснатите до втори кръг участници ще могат да демонстрират своите математически способности в още по-голяма степен на 18 май 2024 г., като състезанието отново ще се проведе в база „Младост“ на „СофтУни БУДИТЕЛ“.

Родителски срещи в „СофтУни БУДИТЕЛ“

От 18 до 23 април 2024 г. се проведоха родителски срещи за 8., 9., 10. и 11. клас. Този път акцентът беше върху индивидуалния напредък и дисциплината на учениците към края на учебната година. Благодарим на всички 183 родители (представители на близо 40% от родителската ни общност), които отделиха от времето си, за да присъстват на родителските срещи.

ИНтерВЮТА С НАШИ ученици

Успехи на НАШИ ученици

Антон Кремов, ученик в 10. клас в „СофтУни БУДИТЕЛ“, се класира на първо място на националните Пролетни състезания по информатика в групата за 9-10. клас. С резултат от 207 точки и оценка 6.00 Антон не само спечели Пролетните състезания, а и се нареди на трето място в ранглистата на състезателите по информатика в България сред десетокласниците.

Искам да благодаря на всичките ми учители по програмиране“, казва Антон. „Не ги изброявам поименно, защото в „СофтУни БУДИТЕЛ“ имаме различни предмети с програмиране и от всеки от тях съм научил ценни неща. Не съм имал учител по тези дисциплини, когото да не съм харесвал. Благодарен съм и на класната ми г-жа Полина Ангелова и на администрацията на гимназията. Те приготвят документите ми за нула време и така успявам да участвам в състезания из страната.

Прочетете повече.

Деветокласникът Симеон Петков спечели наградата за най-добър проект в категория „Компютърни науки“ за разработения от него език за програмиране NLang на международния научен фестивал от ученици за ученици FISSION. По-рано през април той Симеон беше отличен за същия проект от Ученическата секция на пролетната конференция на Съюза на математиците в България (СМБ) в Боровец.

Фестивалът FISSION се организира от Американския колеж в София в партньорство с Нов български университет (НБУ), фондация „Америка за България“ и българското звено на глобалната технологична компания Siemens. В деветото издание на форума (12-13 април 2024 г.) се включиха – на живо и онлайн – повече от 150 ученици от България, Северна Македония, Унгария, Турция, САЩ и Канада. Те представиха над 70 проекта, които бяха оценени от жури, съставено от преподаватели в „СУ Св. Климент Охридски“, учители в Американския колеж и др. 

Симеон пребори конкуренцията както благодарение на своя талант и креативност, така и благодарение на подкрепата на неговия учител по програмиране Мариян Йорданов.

Осмокласниците Христо Миховски, Йоан Нинов и Ивайло Кирилов се класираха на първо място на националния кръг на състезанието по информационни технологии „IT Знайко“ (19-21 април 2024 г., Пампорово). В 15-тото издание на надпреварата Христо спечели в категория „Уеб“ със сайт, който той разработи на езиците HTML5 и CSS, а Йоан и Ивайло триумфираха в категория „Екип – Програмисти“ със създадена от тях библиотека на Javascript p5 (5p.js).

За подготовката на нашите „IT Знайко“-вци се погрижиха учителите Екатерина Мицева и Лечо Лечев. Те интегрираха темите на състезанието в часовете по дисциплините „Визуално програмиране“ и „Дигитално предприемачество“.

Прочетете повече.

Виктория Боева, ученичка в 10. клас със специалност „Дизайн“, участва в The Griffin Journey в Американския университет в България (АУБ). В рамките на програмата (19-21 април 2024 г.) 50 десетокласници от Балканския полуостров, които се избират с конкурс, прекарват три дни в кампуса на университета, за да се запознаят с живота на студентите от първа ръка. По време на престоя си Виктория и другите участници са имали възможността да посетят лекции и извънкласни дейности, да работят по проекти и да презентират пред публика. В тази статия представяме впечатленията на Виктория от The Griffin Journey.

 

Прочетете повече.

На 22 април 2024 г. в Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ) в София бяха наградени учениците, заели призови места във второто издание на междуучилищното състезание по дизайн DesignPack за ученици от 9. до 12. клас. Сред наградените са и двама наши ученици от специалност „Графичен дизайн“, които се наредиха в челната тройка в направление „Дизайн на опаковка“. Това са Мартин Найденов от 9Ж клас, база „Дружба“, който зае второ място, и Жасмин Найденова от 10В клас, база „Младост“, която се класира на трето място. 

На церемонията по награждаването те бяха придружени от Красимир Йорданов, заместник-директор на „СофтУни БУДИТЕЛ“, и своите учители Десислава Савова и Богдана Тодорова.

На фокус: нашите учители

Членове на екипа

 • Анелия Димитрова – преподава на 10в, 11а, 11б, 11в, 11г, 12а, 12б, 12в, 12г
 • Виолета Секулова – преподава на 8а, 9а, 9б, 10а
 • Генади Генов (ПУО лидер) – преподава на 10г, 10д, 12а, 12б
 • Калоян Вачков – преподава на 8б, 8в, 8г, 8д
 • Лъчезар Марков – преподава на 10б, 11а, 11б, 11в
 • Мария Итова – преподава на 9в, 9г, 9д, 9е, 9ж

Кои са основните ти цели като лидер на ПУО „Математика“? Какво учиш в тази роля през учебната година?

Като лидер на ПУО „Математика“ аз съм си поставил за цел най-вече създаването на стимулираща и подкрепяща образователна среда за учителите, в която те да могат да развиват професионалните си умения, да споделят добри практики и да учат един от друг.

В ролята ми на ПУО лидер научих много неща през учебната година. Първо, разбрах важността на осигуряването на добри условия за открит и подкрепящ диалог между участниците в общността, който да насърчава споделянето на идеи и решения. Второ, дадох си сметка за влиянието на индивидуалните нужди и интереси на учителите в процеса на организиране на обучения и събития. Трето, научих се да адаптирам подхода си спрямо специфичните цели и предпочитания на участниците, за да гарантирам ефективно участие и ангажираност. И четвърто, разбрах колко важно е непрекъснатото ми самоусъвършенстване като лидер на ПУО. Постоянно търся нови методи и стратегии за подпомагане растежа и развитието на учителите в общността. В крайна сметка през тази учебна година научих, че ключът към успешното ръководене на ПУО е в създаването на подкрепяща и вдъхновяваща общност, в която учителите да могат да се развиват и да проследяват своето професионално израстване.

Ето и няколко стъпки, които съм предвидил за себе си:

 1. Професионално развитие: искам да продължа да надграждам познанията и уменията си в областта на лидерството и образованието, като участвам в обучения, семинари и чета актуална литература.
 2. Комуникационни умения: целта ми е да стана по-ефективен комуникатор, като работя върху уменията си за слушане, изразяване и възприемане на мненията на другите
 3. Лидерски умения: искам да се превърна в лидер, който умее да вдъхновява и да мотивира другите, да поема инициатива и да управлява ефективно проекти и екипи.
 4. Положително въздействие: бих желал да влияя положително на хората около мен, като подкрепям развитието им и допринасям за решаването на проблеми в общността.
 5. Баланс между личен живот и работа: искам да намеря баланс между личния живот и работата ми, като отделям достатъчно време за себе си, включително за моите интереси и хобита и за пълноценни преживявания със семейството и приятелите ми.

Кои са акцентите в работата на ПУО „Математика“ през втория учебен срок?

През втория учебен срок в ПУО „Математика“ сме се фокусирали върху две области от решаващо значение за развитието на учениците ни – подготовка за Националното външно оценяване (НВО) за 10. клас и планиране и организиране на математически състезания за учениците в 12. клас, както и много други дейности, свързани с подготовянето на наши ученици за състезания и за матура по математика в 12. клас и с наваксване на учебен материал и надграждане за учениците от 8. до 12.клас.

Подготовката за НВО по математика за 10. клас е от основно значение, тъй като изпитът играе ключова роля за академичния успех на учениците. Чрез екипна дейност и систематично обучение подготвихме учениците за предизвикателствата на изпита. Резултатите от пробното НВО показват задоволителен напредък, но и необходимост от подобрения в някои насоки, ако искаме учениците да се представят отлично на изпита през юни. Учителите от ПУО „Математика“ създадоха среда, която да е максимално близка до реалната среда по време на изпита, като поставиха задачи, съпоставими по сложност и съдържателност с тези от реалното НВО.

В допълнение организирането на ученически математически състезания от страна на самите ученици им дава поле за академична изява и подсилва състезателния им дух. Например състезанието Math Matrix, създадено от нашите ученици Мартин Пашов, Алеко Нешев и Матей Николов, събра участници от няколко елитни столични училища и им предложи вълнуващо състезателно изживяване. Участниците се справиха на високо ниво, което допринесе за укрепването на самочувствието и мотивацията им.

ПУО „Математика“ ще продължава да се стреми към високи стандарти на образование и подготовка, като предлага разнообразни и стимулиращи образователни инициативи в полза на учениците.

Можеш ли да дадеш пример за съвместна работа/учене в ПУО „Математика“ от настоящата учебна година?

През настоящата учебна година учителите в ПУО „Математика“ работихме заедно по планирането и провеждането на пробни НВО за учениците от 10. клас. По тази линия се ангажирахме да изготвим задачи, които да отразяват съдържанието и нивото на реалния изпит. Съвместната ни работа не само осигури разнообразие на задачите, но и гарантира, че учениците са подготвени адекватно за предстоящите предизпитни и изпитни предизвикателства. Сътрудничихме си също така във връзка с планирането и наваксването на учебния материал за учениците в 10. клас. Чрез обмен на идеи, ресурси и методи за обучение се опитахме да създадем подходяща образователна среда за учениците, нуждаещи се от допълнителна подкрепа. Съвместното планиране и координиране на нашите усилия ни позволи да адаптираме материала и методите си спрямо индивидуалните потребности на учениците.

Предстоящо

Изпращане на втория випуск възпитаници на „СофтУни БУДИТЕЛ“

На 10 май 2024 г. ще изпратим випуск 2024 на „СофтУни БУДИТЕЛ“. Ще отпразнуваме споделените моменти и успехи през последните пет години и ще им пожелаем „На добър час!“. Учениците ще се съберат в база „Дружба“ в 11:30 ч. за един последен „час на класа“, след което в 13:30 ч. ще ги изпратим тържествено в зала Solidarity.

Евгения Пеева-Кирова, изпълнителен директор на „СофтУни БУДИТЕЛ“, ще бъде гост на последното за този сезон събитие „Свръхчовекът на живо“ – формат на подкаста „Свръхчовекът с Георги Ненов“, при който разговорите между Георги и събеседниците му се провеждат на живо. Събитието ще се проведе от 18:30 ч. в Planet Schwarz Tech Theatre на 29 май (сряда). Можете да запазите своето място тук.

Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) ще се проведат на 17 и на 20 май 2024 г.

Задължителният Държавен зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература ще се проведе на 17 май 2024 г. Защитата на дипломните работи на нашите ученици в 12. клас, която изпълнява ролята на втори задължителен ДЗИ, ще се проведе на 20 май 2024 г. Във връзка с тези изпити 17 и 20 май ще бъдат неучебни за останалите ученици в гимназията.

Наши ученици ще участват в състезанието „Аз мога – тук и сега“

Голяма група наши ученици ще пътуват до Девин, за да участват в 13-тото национално състезание по информационни технологии, информатика и визуални изкуства „Аз мога – тук и сега“. Състезанието, което е за ученици от 7. до 12. клас, ще се проведе от 31 май до 2 юни.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.