Вълнуващо пътешествие в IBM – Ученици от ЧПГДН “СофтУни БУДИТЕЛ” навлизат в най-новите технологии като стажуват в реална работна среда

Шестима наши ученици, обучаващи се в специалност „Програмиране” – Андрей Шарков – 9 В клас, Антония Динева – 9 В клас, Симеон Петков – 9 Д клас, Антон Кремов – 10 А клас, Георги Даутов – 11 А клас и Кристиян Алексиев – 11 А клас – в следствие на отличното си представяне през изминалата учебна година, получиха невероятната възможност да се присъединят към един от най-ексклузивните софтуерни екипи на IBM България.

В периода 01.07 – 14.07 учениците ще придобият практически опит в работната среда на IBM, заобиколени от топ експерти на компанията, като се запознаят отблизо с известната технология IBM Z. Платформата се използва от глобални корпорации, включително банки и застрахователни дружества, което я прави ценен пример за бъдещите професионалисти в областта на технологиите.

Стажът започна със среща с ръководния екип на IBM, в която учениците се запознаха с организационната култура на компанията. Учениците преминаха през въвеждащи сесии и обучение по безопасност в работна среда, както и през техническо въведение. Запознаха се с темите на предстоящите уъркшопове и се срещнаха със своите ментори – лицата от екипа на IBM, които ще ги напътстват по време на стажа. Нашите ученици също направиха обиколка на лабораторията z/OS в Иновационния център на IBM. Първата седмица беше изпълнена с практически семинари, включително специализиран семинар за Watson X.

През втората седмица учениците фокусират усилията си върху работа по проект в групи, като имат специализирани сесии за работа с Watson Assistant и менторство от експертите. 

Кулминацията на усилията на учениците ще бъде представянето на тяхната работа по предварително зададен казус като екип пред менторите и ръководството.

Учениците имат възможност да подобрят своите автобиографии, като участват активно в Клиниката за CV на IBM, както и да придобият умения как да се подготвят за професионално интервю за работа. Допълнителни академични семинари допринасят за разширяване на знанията им. Програмата включва и сесии за развитие на личния бранд на всеки ученик.

Стажантската програма на IBM предоставя на учениците уникалната възможност да се докоснат до водещи технологии и да надграждат както техническите, така и личностните си умения под наставничеството на експертите от IBM.

IBM България е партньор на Частна професионална гимназия по дигитални науки „СофтУни БУДИТЕЛ“ и вече втора година приема в гостоприемния си екип наши ученици на стаж, както и представя дейността си сред учениците ни на територията на гимназията. Вярваме, че нашето партньорство ще продължи да се развива и заедно ще разкриваме нови възможности за нашите млади възпитаници.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.