Виктория Боева участва в The Griffin Journey в Американския университет в България (АУБГ)

Виктория Боева, ученичка в 10. клас със специалност „Дизайн“ в ЧПГДН „СофтУни БУДИТЕЛ“, дълго ще помни вълнуващото академично и социално преживяване, което месец април ѝ подари.

Тя имаше честта да е един от участниците в лагера The Griffin Journey (19-21 април 2024 г.) в Американския университет в България (АУБ). 

В рамките на програмата 50 десетокласници от Балканския полуостров, които се избират с конкурс, прекарват три дни в кампуса на университета в Благоевград, за да се запознаят с живота на студентите от първа ръка.

„Имах възможността да общувам с ученици от Албания, Сърбия, Северна Македония и други държави“, разказва Виктория, която освен ученичка в „СофтУни БУДИТЕЛ“ е и стажантка към нашия маркетинг отдел. „Създадох множество ценни приятелства за кратко време и съм благодарна, че бях заобиколена от будни и интелигентни хора, които имат желание за развитие. Наред с организаторите можахме да се запознаем и да общуваме с настоящи студенти, преподаватели и възпитаници на университета, които споделиха с нас своя опит и знания в различни сфери.

Като участничка в The Griffin Journey Виктория посещава лекции в областта на бизнес администрацията, политическите науки и компютърните науки. Участва и в отборен проект – заедно с други ученици разработват концепция за нов студентски клуб в АУБ (SafeZone), комбиниращ самозащита с киберсигурност, и презентират идеята си пред студенти и жури. 

Отвъд академичните занимания Виктория и останалите участници в програмата са имали възможността да участват и в организирани събития в кампуса на университета. По този начин те са придобили по-пълна представа за живота на студентската общност и за кариерните перспективи пред студентите.

АУБ ме впечатли със своята академична изобретателност и международна общност“, споделя Виктория. „Обучението е фокусирано главно върху практическото приложение на знанията и развиване на критично мислене. Студентският живот е динамичен и предлага много възможности за социализация и забавление.

Виктория научава за The Griffin Journey от съобщение в платформата Shkolo и от имейл от АУБ. Моментално решава да кандидатства, защото осъзнава, че подобен шанс не е за изпускане, особено след като става дума за един от водещите университети в страната, в който се обучават студенти от най-различни националности.

Опирайки се на своя съвсем пресен опит, Виктория препоръчва на учениците в 9. клас в „СофтУни БУДИТЕЛ“ и в останалите училища в страната, които догодина ще могат да участват в програмата на АУБ, да кандидатстват, защото могат само да спечелят.

„The Griffin Journey е приключение, в което придобиваш нови знания, срещаш будни и амбициозни хора, обменяш знания и опит с ученици и студенти, разбираш какво е да си студент и посещаваш лекции и студентски събития, което помага за избора на бъдеща кариера.“

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.