„СофтУни БУДИТЕЛ“ стартира Клуб на възпитаниците на гимназията

През май приблизително 50 000 момчета и момичета, обучаващи се в средни училища и професионални гимназии в България, завършиха своето средно образование. Сега те очакват да научат оценките си от Държавните зрелостни изпити (ДЗИ), които до голяма степен ще определят посоката на тяхното пътуване оттук насетне.

Сред тях са и учениците от втория випуск на ЧПГДН „СофтУни БУДИТЕЛ“, които бяха изпратени тържествено от екипа на училището на 10 май 2024 г. 

Тогава те прекрачиха прага на нашето училище за последен път, но само като ученици. В бъдеще те ще имат редица поводи да се връщат в гимназията като наши възпитаници, за да ни разказват за своите занимания и успехи и да предават своя опит на идващите след тях.

За да ги насърчим да поддържат връзка както помежду си и със своите учители, така и с гимназията в по-широк план, ние стартирахме Клуб на възпитаниците (Алумни клуб) на „СофтУни БУДИТЕЛ“.

Надяваме се клубът да се превърне в жизнена общност от ученици, завършили нашата гимназия, които поддържат ценностите и духа на инициативност и лидерство, в които са възпитани по време на своето обучение.

Евгения Пеева-Кирова, изпълнителен директор на „СофтУни БУДИТЕЛ“, има следното послание към всички настоящи и бъдещи възпитаници на гимназията:

„Като възпитаници на институция, която с гордост се нарича „Българско училище за дигитални иноватори и технологични лидери“ вие притежавате уникален набор от знания, умения и идеи, които ви позволяват да допринасяте активно за оформянето на бъдещето на технологиите и за изграждането на един по-добър свят. Като част от Клуба на възпитаниците на „СофтУни БУДИТЕЛ“ ще имате възможност да продължавате да черпите от този колективен опит и да разширявате знанията и контактите си чрез участие в тематични срещи, семинари и нетуъркинг събития във и извън училището. Но може би най-важното е, че като възпитаници на гимназията вие сте в състояние да вдъхновявате и да подкрепяте следващите „БУДИТЕЛ“-и по пътя, по който те са избрали да вървят и по който вие вече сте минали.“
 

Част от първите възпитаници на „СофтУни БУДИТЕЛ“ продължиха образованието си в Нидерландия, Германия, Дания, Швеция, Италия и Испания, а други – във водещи български университети като СУ „Св. Климент Охридски“, Технически университет (ТУ), Университет по строителство, архитектура и геодезия (УАСГ) и Нов български университет (НБУ)

Някои от тях следват и работят едновременно. Такъв пример е Александър Свиларов – след като завърши специалност „Програмиране“, той продължи образованието си в бакалавърската програма „Интелигентни системи и изкуствен интелект“ в ТУ – София и още от първи курс работи като софтуерен инженер. Друг пример е Станислав Манов – след като завърши специалност „Дигитален бизнес“, той продължи образованието си в бакалавърската програма „Счетоводство“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и успоредно с това реши да се развива като специалист в областта на човешките ресурси… като част от екипа на „СофтУни БУДИТЕЛ“.

Възпитаниците от втория випуск на нашата гимназия, които ще получат дипломите си през юни, вече се настройват за следващия етап от своето академично и професионално развитие. Повечето от тях планират да следват, като в полезрението им са университети в България, Нидерландия, Великобритания, Испания, Италия, САЩ и други страни. В желанието си да започнат да трупат професионален опит отрано някои от тях, подобно на Александър Свиларов и Станислав Манов от випуск 2023, обмислят възможността да съчетават следване и работа.

Екипът на „СофтУни БУДИТЕЛ“ поздравява всички свои възпитаници, завършили през 2023 и 2024 г., желае им здраве, търпение и попътен вятър в бъдещите им начинания и ги приканва да се присъединят към Алумни клуба на гимназията, като попълнят тази анкета.

Нека да продължим да се подкрепяме, докато пишем следващите глави от историята на на нашата общност! 

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.