Месечен бюлетин – юни 2024

Скъпи членове на общността на ЧПГДН „СофтУни БУДИТЕЛ“,

Няколко дни след края на учебната 2023/2024 година ви каним да се информирате за най-важните новини и събития от месец юни, свързани с нашето училище.

БЪРЗИ ВРЪЗКИ КЪМ СЕКЦИИТЕ ОТ БЮЛЕТИНА

Акценти от месец юни

Събрахме 4479 лв. за лечението нашия ученик Данаил Григоров

На 13 юни 2024 г. организирахме благотворителен концерт в подкрепа на нашия ученик Данаил Григоров, който от края на миналата година се бори с изключително рядка и тежка форма на рак на раменната кост. Благодарение на концерта, в който се включиха талантливи наши ученици, и с помощта на всички присъстващи успяхме да съберем и да дарим 4479 лв. в подкрепа на семейството на Дани. От март насам Дани провежда имунотерапия и следоперативна химиотерапия. Всеки, който иска да помогне на Дани, може да дари средства за лечението му през платформата „Подкрепи.бг“.

На 26 юни 2024 г. раздадохме дипломите на Випуск 2024 на нашата гимназия. Седемдесет и трима възпитаници получиха своите дипломи за завършено гимназиално образование и свидетелства за придобита професионална квалификация. Освен представители на училищната общност събитието уважиха и четрима специални гости – Ясен Русев (кмет на район „Искър“ и опитен предприемач, съосновател на на иновативната компания ESCREO ), Александър Иванов (зам.-кмет на район „Искър“), Атанас Райков (вицепрезидент „Глобален маркетинг и бизнес развитие“ във Viber) и Даниела Колева (журналист и родител на ученици на гимназията).

Зрелостниците на „СофтУни БУДИТЕЛ“ постигнаха по-високи резултати на ДЗИ по БЕЛ спрямо предходната учебна година

Средният резултат на 73-имата дванайсетокласници от нашата гимназия, които се явиха на Държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература през май, е 65,99 точки. Този резултат е с осем точки по-висок от резултата на нашите зрелостници през учебната 2022/2023 г. и с шест точки над средния резултат за страната през тази година. Делът на учениците с над 80 точки се е увеличил от 3,33% през 2023 г. на 12,3% през тази година. През същия период делът на учениците с по-малко от 40 точки е намалял от 6,57% до 4,1%. Според учителите в нашата професионална учеща се общност (ПУО) „Български език и литература“ най-голям принос за подобряването на резултатите на нашите ученици имат следните три методически практики: диференцирано обучение в групи, предлагане на допълнителни консултации и провеждане на пробни изпити.

Десетокласниците от „СофтУни БУДИТЕЛ“ постигнаха по-високи резултати от своите предшественици на Националното външно оценяване (НВО) през учебната 2023/2024 година. Средният резултат на нашите ученици на НВО по български език и литература е 57,89 точки (спрямо 57,31 за 2023 година) – по-висок от средния резултат за област София (56,85) и за страната (49,38 точки) за тази година. Средният резултат на нашите ученици на НВО по математика е 45,84 точки (спрямо 42,68 за 2023 година) – по-висок от средния резултат за област София (39,20) и за страната (33,10 точки) за тази година. Анализът на членовете на нашата ПУО „Математика“ показва, че масовите грешки на нашите ученици не са в алгоритмите за решаване на задачите, а в изчисленията, което означава, че те разбират материята, но имат нужда от повече упражнения.

Първо събитие на нашата академия „Будни в юношеството“

На 25 юни 2024 г. на базата ни в кв. „Младост“ ученици от двете бази на гимназията, част от нашия The A Team (Team Beyond), разказаха за работата си по проект с външен поръчител – за работния процес, за това как са успели да се превърнат в сплотен екип с ясно разпределени роли, за предизвикателствата, които са срещнали по пътя, и как са се справили с тях и за професионалните умения, които са развили. Те разясниха и докъде са стигнали със самата разработка.

Студенти от Американския университет в България (АУБ) проведоха две занятия по медийна грамотност сред ученици в 9. клас в нашата гимназия

На 18 и 20 юни 2024 г. в „СофтУни БУДИТЕЛ“ гостуваха студенти от Американския университет в България (АУБ) като част от програмата по медийна грамотност Campus Correspondents („Кампус кореспонденти“). В пилотните срещи по програмата в нашата гимназия, която се организира у нас от американския институт за медийни изследвания Poynter в партньорство с АУБ и местни неправителствени организации, се проведоха в 9Е клас и 9Ж клас. През есента нашите ученици ще преминат през цялата поредица от семинари в рамките на проекта. Специална благодарност за инициативата отправяме към Дарина Сарелска, родител на ученик в гимназията.

На 25 юни 2024 г. на базата ни в кв. „Младост“ ученици от двете бази на гимназията, част от нашия The A Team (Team Beyond), разказаха за работата си по проект с външен поръчител – за работния процес, за това как са успели да се превърнат в сплотен екип с ясно разпределени роли, за предизвикателствата, които са срещнали по пътя, и как са се справили с тях и за професионалните умения, които са развили. Те разясниха и докъде са стигнали със самата разработка.

На 12 и 13 юни 2024 г. наши ученици, които са имали конфликти помежду си, засадиха цветя в двете бази на гимназията в кв. „Дружба“ и кв. „Младост“. Начинанието, което е част от политиката ни за санкциониране на нежелано поведение, позволи на учениците да проявят съзидателност и да демонстрират грижа за заобикалящата ги среда.

Родителска среща с фокус върху кариерното ориентиране за родители на ученици в 10. и 11. клас

На 6 юни 2024 г. организирахме родителска среща за родителите на нашите ученици в 10. и 11. клас, посветена на кариерното ориентиране. На нея представихме основните дейности и събития с кариерна насоченост, които се проведоха в нашата гимназия през учебната 2023/2024 година – срещи с разнообразни гост-лектори, сред които родители на наши ученици, кариерни консултанти и наши възпитаници, През следващата учебна година планираме да осигурим още по-голяма подкрепа на учениците в 10. и 11. клас в посока избор на специалност и университет, създаване на портфолио, подготвяне на документи за кандидатстване и опознаване на собствените силни и слаби страни.

През учебната 2024/2025 година нашата гимназия ще участва в Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“ на Министерството на образованието и науката (МОН). Наш партньор в програмата ще бъде Професионалната гимназия по високи технологии „Александър Степанович Попов“ (София). В рамките на програмата ще организираме дейности по линия на общо 5 клуба: 2 спортни и 3 в сферата на изкуствата.

Постижения на наши ученици и учители

„СофтУни БУДИТЕЛ“ ще участва в програмата „Научи се да даряваш“

Нашата гимназия е сред училищата, които ще бъдат представени в деветото издание на програмата „Научи се да даряваш“. Сред участниците в програмата през следващата учебна година са учители, психолози и педагогически съветници от големите градове на страната и от по-малки населени места като Трявна, Сапарева баня и др. Базирана на модела на американската организация Learning to Give и адаптирана на местно ниво от Български дарителски форум (БДФ), програмата „Научи се да даряваш“ е насочена към педагогически специалисти, работещи с ученици от 1. до 12. клас по уроци и проекти, свързани с дарителство, доброволчество, активно гражданство, опазване на природата и грижа за животните, лидерство и демократични ценности, уважение към различието и др.

Предстоящо

Остават още няколко места за прием на ученици в „СофтУни БУДИТЕЛ“ след 7. клас. Приетите ученици ще стартират учебната 2024/2025 г. като осмокласници на базата ни в кв. „Младост“. За да кандидатствате, просто попълнете формуляра в нашия сайт. До 5 работни дни ние ще се свържем с вас, за да уточним удобни ден и час за провеждане на интервю с вас и за полагане на приемния изпит от страна на вашето дете.

Освен след 7. клас „СофтУни БУДИТЕЛ“ приема ученици и след завършен 8. и 9. клас в специалностите „Програмиране“, „Дизайн“ и „Дигитален бизнес“. Процесът включва подаване на заявка за кандидатстване, изпращане на попълнен онлайн въпросник за семейството, предоставяне на академични справки за успех и хорариум за завършен 8. клас и за завършен 9. клас от настоящото училище на ученика, среща със семейството и ученика за представяне на обучението по желаната специалност, полагане на приемен изпит по нея, който ще се проведе на 27 август 2024 г., и получаване на обратна връзка до 30 август. Гимназията предоставя ориентировъчни теми и материали за подготовка за приемния изпит.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.