Месечен бюлетин – Март 2024

Скъпи членове на общността на ЧПГДН “СофтУни БУДИТЕЛ”,

Пролетта вече ни посрещна със слънчев заряд и вдъхновение. Във въздуха се усеща не само ароматът на пролетни цветя, но и зарядът на нови начинания в гимназията.

По-долу споделяме обзор на важни моменти от месец март, новини от нашите учители и ученици, както и вълнуващи предстоящи събития. 

Нека април бъде месец на растеж, успехи и положителни промени за всички нас! 

Благодарим ви за доверието да вървим заедно по предизвикателния, но пълноценен път на съвместно учене и развитие!

БЪРЗИ ВРЪЗКИ КЪМ СЕКЦИИТЕ ОТ БЮЛЕТИНА:

Акценти от месец март

Литературен конкурс “Стихийни вълнения: лабиринтът на душата”

Конкурсът е иницииран от Валентина Михайлова от ПУО БЕЛ и събра над 15 произведения на ученици. Предстои творбите да бъдат прегледани от жури и да организираме тържествено награждаване през месец май.

На 27 март проведохме петото събитие от нашата серия „Образование на бъдещето“ на тема „От класната стая до стартъп сцената: Пътят на младите предприемачи„, което се оказа едно от най-интересните и вдъхновяващи събития, които сме организирали до момента. В тази вълнуваща панелна дискусия участваха Явор Михайлов от MYX, Любомир Янчев от MClimate, Руслан Летейски от ZipChat AI, които споделиха своя опит и пътя си от ученическите години до създаването на успешни технологични стартъпи. Модератори на събитието бяха Екатерина Луизиоти, учител по бизнес в ЧПГДН „СофтУни БУДИТЕЛ“, и Виктория Селенска, ученичка от гимназията. За тези, които не успяха да присъстват на живо, предлагаме възможността да гледат запис на събитието на следния линк.

Успехи на ученици

Имаме двама изявени ученика в сферата на програмирането, на които предстои явяване на национален кръг на олимпиада!

 • Симеон Петков от 9 клас с резултати за предложение за допускане до национален кръг ученици в Олимпиадата по информационни технологии.
 • Антон Кремов от 10 клас, който ще се яви на национален кръг по информатика. 

В началото на март, нашата гимназия се включи във второто Междуучилищно състезание по дизайн – Design Pack, организирано от ПГАТ „Цанко Церковски“ в Павликени. Събитието събра 340 талантливи ученика от цялата страна, обучаващи се в специализирани професионални гимназии по дизайн и изкуства, в тази национална надпревара за креативност и иновации.

От СофтУни БУДИТЕЛ с голяма радост можем да заявим, че нашите ученици не само участваха, но и се отличиха с изключителни постижения. Мартин Станиславов Найденов от 9Ж клас, специалност Графичен дизайн, база Младост, зае престижното второ място, докато Жасмин Максимова Найденова от 10В клас, специалност Графичен дизайн, база Дружба, се класира на трето място. Тези отличия са огромно признание за техните умения, креативност и упоритост.

С радост споделяме, че четирима от нашите талантливи ученици от 8б клас са се класирали за финала на националното състезание „IT знайко“. Ивайло Николаев Кирилов, Йоан Руменов Нинов, Кристиян Симеонов Кастрев и Христо Боянов Миховски демонстрираха изключителни умения и знания в областта на информационните технологии, което ги отличава като истински IT знайковци. 

Месецът беше изпълнен с впечатляващи успехи за учениците от 8.А клас на ЧПГДН „СофтУни БУДИТЕЛ“. 

Стефани Николова завоюва престижното първо място в категория Pop vocal на международния конкурс Golden time talent в Лондон.

Гергана Йорданова се изкачи на трето място на националното първенство по фигурно пързаляне за жени, демонстрирайки изключителни умения и грация на леда.

Освен това, отборът на София от 8.А клас доказа своето майсторство в хип-хоп и breakdance като грабна първото място на танцовия конкурс Elite Dance Championship.

На фокус: нашите учители

Членове на екипа

 • Ася Ангелова – преподава на 12В, 12Г, 10Д, 9А, 9Б клас
 • Даниела Маджова – преподава на 9Е, 9Ж и 8Д клас – ПУО лидер
 • Евгения Ангелова – преподава на 12А, 12Б, 10А, 10Б, 10В, 10Г
 • Кирил Киров – преподава на 9В, 9Г, 9Д клас
 • Марина Бечева – преподава на 8А, 11А, 11Б, 11В, 11Г клас   
 • Мирослава Желязкова – преподава на 8Б, 8В, 8Г клас

Какви са основните ти цели като ПУО лидер? Какво учиш в тази роля през учебната година? 

Влязох в тази позиция с желанието и мотивацията да споделя с колегите всичко, което съм научила в практиката си като учител до момента, да рзргръщаме заедно и да надграждаме знания и умения в екипа ни, да откриваме и създаваме работещи практики за ефективно обучаване на учениците ни. 

Стремежът ми е в екипа ни да бъдем мотивирани, да си оказваме подкрепа и да предлагаме възможности за цялостното развитие на нашата общност в ПУО АЕ.  

Ролята ми на тийм лидер в ПУО АЕ ме учи на ефективно сътрудничество, на целенасочено и пълнозначно общуване с колегите.

Как работим в ПУО – анлийски език?

В нашето ПУО регулярно споделяме и обменяме опит, добри практики, ефективни методики на преподаване – това ни дава възможност да обогатяваме и надграждаме себе си като специалисти, а резултатът е ефективно присъствие като учители в класните стаи, както и ангажирани ученици.

Английският език е не просто предмет в училище, той е цяла вселена. Това го прави много благодатен предмет, в който наред с предметното знание, имаме възможност да развиваме у учениците и холистични умения, например:

 • свободно и конструктивно изразяване на мнение
 • умение за създаване на съдържание след задълбочено проучване
 • работа в екип
 • презентационни умения  

Темата за развиването на тези умения у учениците е на фокус в нашето ПУО и всеки член на екипа допринася за надгарждането на идеи и реализиране на проекти в тази насока.

В тази връзка обмисляме съвместни проекти с екипи на други ПУО-та, които предстои да разработим и да влязат в изпълнение от следвашата учебна година. 

Инициативи в ПУО АЕ

Възможност за учениците, които имат нужда от наваксване в нивото по АЕ

В началото на учебната година, в стремежа си да намерим решение за учениците, които имат нужда от по-солидна подкрепа, за да напреднат в нивото по АЕ, в нашето ПУО подехме тази инициатива – да ги обединим в една група, което само по себе си е най-ефективно за тях, защото в групата учащите могат да взаимодействат, което при изучаването на езика е от съществено значение. 

Наричаме тази група „ЛАБ АЕ“ и учениците се възползват напълно безплатно. Уроците се водят от един учитител, член на ПУО АЕ. 

Групата стартира на 04.01.2024 и до момента учениците са покрили базова граматика, което е много важно да имат като основа, върху която след това да надграждат. 

Гост-лектор Деница Костова

Деница Костова е родител на наш ученик. Тя е активен партньор на гимназията в качеството си на гост-лектор в часовете, където разказва на учениците чрез личния си опит как целенасоченото учене е изключително важно за успешния кариераен път.

Учениците от 9. Е клас, профил Бизнес, имамха възможност да се запозанят с нейния професионален път на израстване в кариерата. Нашият гост – лектор успя да ги заинтригува, разказвайки им, че този „път“ не е гладък и праволинеен, а е низ от възходи и спадове. Окуражи учениците да вярват в себе си, да бъдат достаъчно смели – да предприемат, да създават, да се развиват, и да са достатъчно  разумни – да се откажат (ако ‚цената‘ е прекалено висока). 

Посъветва ги да следват вдъхновенията си и да търсят баланса между личния и професионалния успех.

Защо в час по АЕ? 

Защото, именно това подчерта и Деница Костова – езикът ще им е нужен, независимо от това с какво ще се занимават, а ако искат да са успешни – е нужно не просто да знаят езика, а да го знаят на много високо ниво. 

Постижения

Като резултат от съвместната ни работа в нашето ПУО:

 • расте броят на мотивирани и целеустремени в изучаването на АЕ ученици;
 • развиваме себе си като специалисти непрекъснато – всеки от нас работи с ментор; посещава курсове за надграждане и професионално развитие.
 • Наричаме го „Дебати“…….  

 World Scholar’s Cup Championship

Международен Шампионат за Ученици от цял свят 

Провежда се в три кръга:

 1. International – София
 2. World Round – дестинация извън България
 3. YALE UNIVERSITY USA – ФИНАЛ

Състезанието включва:

 • Състезателни дебати
 • Креативно Писане
 • Куизове / Тестова част – логически въпроси; обща култура
 • Тестова част – знания по обществено-и-световнозначими въпроси.

Тази година учениците са във вихъра си… изключително голям интерес към състезанието, съответно – много ученици се записаха за участие. Много участваха. Всички спечелиха – медали, купи, класираха се за следващ кръг!

Мотивацията им е удивителна, дисциплината при подготовката – също!

Тъй като имаме много класирали се ученици за втори кръг, на тях им предстои вълнуващо пътешествие и още много награди, сигурни сме. 

Нашият екип – учителите по АЕ и Полина Ставрева от ПУО БЕЛ, ги подкрепяме и подготвяме за тяхното успешно представяне – фиксираните ни срещи са всеки петък, но реално – всеки ден сме с тях и им помагаме и даваме насоки.

Членове на екипа

 • Екатерина Луизиоти: ПУО лидер
 • Росица Йорданова: 11 и 12 класове
 • Румен Петров: 8, 9 и 12 класове
 • Владимир Атанасов: 11 клас
 • Денимир Димитров: 11 клас
 • Николай Патонов: 10 клас
 • Мартин Косев: 9, 10, 11 и 12 класове
 • Галина Горянова9, 10, 11 и 12 класове

Какви са основните ти цели като ПУО лидер? Какво учиш в тази роля през учебната година? 

Основните ми цели като ПУО лидер са на няколко нива. На ниво образователен продукт, който предлага гимназията, да съм сигурна, че това, което учат учениците покрива стандартите на МОН и отговаря на ежедневно променящият се свят, в който живеем. На ниво учебен процес на учениците, целя те да имат разнообразни възможности за учене, както в час, така и извън него. Да могат да придобият не само знанията, но и необходимите умения за бизнес света. И не на последно място, на ниво учители, се стремя да привличаме и задържаме колеги, които да имат реален практически опит и с които да учим нещо ново всеки ден.

В ролята си като ПУО лидер тази година съм научила, че независимо колко различни са колегите, ако се обединяваме около целта учениците ни да учат и да израстват като личности, всичко се получава.

Кои са актуалните теми в ПУО Бизнес през втория учебен срок? 

През втория учебен срок се фокусирахме върху развиването на меките умения на учениците и по-конкретно на комуникационните умения. С тази цел организирахме и състезанието Shark Tank, на което ученици от гимназията имаха възможност да представят своя бизнес идея в рамките на 4 мин пред потенциални инвеститори. 

Разкажи ни как учителите в ПУО Бизнес си сътрудничат и учат заедно? 

По време на нашите ПУО срещи често споделяме различните подходи към учениците, които са успешни и се опитваме да учим един от друг. В резултат на подобни споделяния, се обединихме около идеята, че би било добре да имаме възможност да проследяваме развитието на учениците отвъд възможностите на Школо, особено в посока умения. Мартин Косев разработи платформа, която да ни помогне да систематизираме информацията за учениците и да оценяваме уменията им. Предстои тестване от наша страна и последващо подобрение.

Предстоящо

За всички кандидат-гиманзисти

На 12 април в база Дружба и на 19 април в база Младост ще се проведе кариерен форум за ученици от гимназията

Събитията ще предоставят на учениците възможност да се срещнат лице в лице с представители на бизнеса, неправителствени организации и университети. Освен това, събитието ще включва редица работилници, които имат за цел да вдъхновят и информират учениците за различните кариерни пътища и възможности, които ги очакват в бъдеще.

Посещения от наши алумни в посока кариерно ориентиране

Предстоят ни още срещи с възпитаници на гимназията,  които се реализират в различни университети и специалности. По време на срещите те разказват за опита и преживяванията си по време на процес на кандидатстване и впечатленията им за университета след като вече са започнали да учат.

Още майсторски класове с родители

Продължаваме серията от гостуване на родители в класните стаи. Това е една чудесна инициатива, която се приема много добре нашите възпитаници и учители. Чрез тези презентации учениците се докосват до хора с реален опит и експертиза и разширяват познанията си за различните професии и възможности, които стоят пред тях в бъдеще.

Лечо Лечев

Образование

Бакалавър по Компютърно и софтуерно инженерство с професионални квалификации – „Компютърен инженер“ и „Учител“ от Технически университет София.
Магистър по Компютърна бизнес информатика с професионална квалификация – Магистър по бизнес информатика от Технически университет София.
Софтуерно инженерство – Софтуерен университет (СофтУни).
 

Професионална квалификация

Основи в икономическото информационно осигуряване – ЦПО към Информационно обслужване АД.
Database Foundations – Oracle
Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International – Cambridge
Train the trainers – Software University
SQL – Hackerrank
 

Участие в живота на гимназията

Тийм лидер на екип Приложно програмиране, Графичен дизайн, Бизнес в база Младост.